La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Home News

The text below is translated with Google automatic translator.

Més de 2.500 persones han visitat l’exposició de l’Any Oró

Data de publicació: 31/12/2014

La mostra, que es pot visitar fins el proper dia 8 de gener a l'espai museístic de l’Auditori Municipal Enric Granados, tindrà continuïtat de manera permanent al Museu de la Ciència i el Clima de Lleida, la propera primavera

Díptic informatiu (261,8 KB) Document PDF
Més informació Enllaç en nova finestra

Versió de la notícia per imprimir

Compartir:


L'exposició commemorativa de l'Any Oró ja ha rebut 2.514 visites, tant d’escolars com de públic en general. L’espai expositiu ha atret l’atenció dels lleidatans i lleidatanes des que es va inaugurar el passat mes d’octubre al soterrani de l’Auditori Municipal Enric Granados.

La mostra, que romandrà oberta fins el proper 8 de gener de 2015, recorre la vida del doctor Joan Oró d’una manera pedagògica, ja que mostra la seva trajectòria científica i personal a través d’uns panells informatius i d’un recull de 100 objectes personals cedits per la família. La NASA hi ha aportat vídeos i continguts per a nens des de Houston. La Paeria ha promogut l'exposició amb la col·laboració de la família i la Fundació Joan Oró, així com de la NASA, l’HP, Gigabyte Technology i Baylor Universtiy, entre d’altres firmes i entitats destacades.

Amb l’Any Oró, a més d’amplificar la difusió del llegat i de la figura del científic lleidatà, s’ha volgut fomentar la cultura i les vocacions científiques com a motor de creixement personal, cultural i acadèmic.

Més informació a www.paeria.cat/anyoro

Joan Oró, el científic i filòsof de la vida

Fill d'una família de flequers de la ciutat de Lleida, des de petit es va mostrar interessat pel paper de la humanitat a l'univers. La reflexió i l’estudi de l’origen de la vida varen centrar la seva atenció els anys d’estudiant, primer a Barcelona i després als Estats Units. Llicenciat en Ciències Químiques per la Universitat de Barcelona, es va doctorar en Bioquímica pel Baylor University College Of Medicine de Houston.

Oró va col·laborar en diversos projectes d'investigació espacial de la NASA, com el projecte Apol·lo per a l'anàlisi de les roques i altres mostres de material de la Lluna, i el programa Viking per al desenvolupament d'un instrument per a l'anàlisi molecular de l'atmosfera i la matèria de la superfície del planeta Mart.

Va participar també com a membre de la Junta Espacial de l'Acadèmia Nacional de Ciències, que assessora el Govern dels EUA sobre els projectes d'exploració espacials. Aquests projectes inclouen entre d'altres, l'estació internacional en òrbita terrestre, i el viatge tripulat al planeta Mart.

Va tornar a Catalunya l'any 1980, per a col·laborar en els nous plans de desenvolupament energètic i l'estudi de fonts alternatives d'energia. Va ser diputat de CiU per Lleida al Parlament de Catalunya (1980-1981) i assessor en temes científics del president de la Generalitat.

L’any 1993 es va posar en marxa la Fundació Joan Oró a Lleida, amb l’objectiu de promoure iniciatives per al desenvolupament dels coneixements científics i de recerca. Entre els seus objectius s'inclou també el trasllat de la documentació del llegat cultural del doctor Joan Oró, i promoure la creació d'un Museu Cultural i Científic de Lleida, amb especial èmfasi sobre tot allò que es refereix a l'origen i l'evolució de la vida, cosmoquímica i ciències de l'espai, d'acord amb la línia de recerca del doctor Joan Oró.


<< Tornar

© Ajuntament de Lleida | Legal notice
Accessibility
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.