Notícies de La Paeria - Ajuntament de Lleida

Lleida commemora l’Any d’Occitània

Data de publicació: 20/5/2013

Al 2013 se celebra el 800 aniversari de la batalla de Muret i el 700 de la signatura d’Era Querimònia de la Val d’Aran

CULTURA

Lleida viurà els propers mesos un seguit d’activitats a l’entorn de l’Any d’Occitània. Enguany es commemoren dos aniversaris destacats: el 800 de la batalla de Muret (setembre de 1213), que va posar fi al control català de les terres occitanes, i el 700 de la signatura d’Era Querimònia, un privilegi concedit per Jaume II el Just on es reconeixien els drets històrics de la Val d’Aran. El paer en cap, Àngel Ros, ha assenyalat que aquests fets “decisius” i també Occitània “s’han explicat poc” i són “essencials” per conèixer la història del país, i “per estimar-la”.

El Castell del Rei-Suda ha acollit la presentació del programa d’actes de l’Any d’Occitània, presidida per l’alcalde. A més d’Àngel Ros, hi han assistit l’alcalde de Vielha, Àlex Moga, el senador i ex Síndic d’Aran, Paco Boya, el diputat regional i responsable de política lingüística d’Aquitània, David Greosclaudes, el director del Consorci de la Seu Vella, Josep Tort, i el director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat, Josep Borrell. També hi ha hagut representació de la Càtedra d’Occità i del Grup de Recerca d’Estudis Medievals de la UdL.

Els actes arrencaran al juny, amb el lliurament de guardons de la setena edició dels Premis Llanterna Digital, una convocatòria per fomentar l'ús del català i de l'occità, i per promoure la creació audiovisual en aquestes llengües. El mateix mes se celebraran la Mostra de Cinema Occitan i l’International Medieval Meeting, on es presentaran ponències dedicades a Occitània. Per a l’agost, es prepara una commemoració de la signatura d’Era Querimònia, i al setembre, la de la Batalla de Muret.

El cicle de concerts Concòrdia, a principis de setembre, organitzarà un recital “A l’Occitana” per recordar la tradició dels trobadors de l’època. El mateix mes, es presentarà el número 38 de la revista Arts, amb un dossier monogràfic dedicat a l’Occitània. En les Jornades Europees del Patrimoni, es promourà entre els seus assistents la visita amb indrets relacionats amb el Turó de la Seu Vella, Pere el Catòlic i Jaume I El Conqueridor: Foix, Tolosa, Carcassona, Montpeller, Sixena, Montsó i Poblet. L’organització de l’Any d’Occitània també preveu afegir a la commemoració alguna activitat econòmica mitjançant la Fira de Sant Miquel, una mostra agrària instituïda per Jaume I.