Notícies de La Paeria - Ajuntament de Lleida

El Teatre de la Llotja acull l’obra de teatre ‘Crims’ per commemorar el 750è aniversari de la Paeria

Data de publicació: 7/4/2015

La representació, que s’inspira en els processos judicials del Tribunal de Coltellades, tindrà lloc el proper diumenge a les 19 hores

CULTURA

El tinent d’alcalde i Comissionat del 750è Aniversari de la Paeria, Fèlix Larrosa, i la tinent d’alcalde i regidora de Cultura, Montse Parra, han presentat aquest matí ‘Crims’, una obra de teatre que es representarà el proper diumenge, 12 d’abril, a les 19h de la tarda al Teatre de la Llotja. L’Ajuntament de Lleida, amb motiu de la commemoració del 750è aniversari de la Paeria, organitza aquest espectacle que s’inspira en els processos judicials del popularment conegut Tribunal de Coltellades i que recrea conflictes succeïts a la Lleida de l’Edat Medieval.

El regidor Fèlix Larrosa ha destacat que “l’obra pretén posar en valor la relació de la Paeria amb la justícia a través de les arts escèniques” i, a la vegada, “és un exercici de promoció d’una producció feta per gent de Lleida, una actuació en clau de dinamització cultural de la ciutat”. Per la seva banda, la responsable de Cultura de la Paeria, Montse Parra, ha remarcat la vessant divulgativa de la proposta afirmant que “tindrem la oportunitat de veure alguna cosa més que una obra de teatre, una representació que està vinculada a la nostra història a través d’uns textos singulars i amb la interpretació de gent de la ciutat, que l’estima i que han tractat el text i tot el que veurem amb molt d’afecte”.

L’obra, dirigida per Ramon Molins i escrita conjuntament amb l’historiador Pau Castell, s’inspira en judicis reals recollits en els Llibres de Crims i conservats a l’Arxiu Municipal de la Paeria. Aquesta sèrie documental està formada per una vuitantena de volums que recullen més de 400 anys de documentació sorgida del Tribunal de Coltellades de Lleida i on s’inclou deliberacions de judicis de fraus, furts o crims, entre molts altres casos.

‘Crims’ s’estructura en quatre parts iniciant la història en una comissaria de policia actual on es presenten tres casos quotidians i, seguidament, viatjant 500 anys enrere a través d’un narrador que connecta passat i present. La representació reviu les situacions que van portar els protagonistes davant la cort de justícia amb l’objectiu, d’una banda, d’endinsar l’espectador en les vides dels lleidatans de finals del segle XV i, de l’altra, d’abordar la condició humana a través de temàtiques universals.

L’obra s’ha plantejat en tot moment com una representació teatral fortament vinculada a la ciutat amb un equip artístic format per una trentena de professionals, antics estudiants de l’Aula de Teatre Municipal i altres amateurs lleidatans. La producció artística ha anat a càrrec de Zum Zum Teatre.

Les entrades es poden adquirir a la taquilla o a través de la pàgina web de la Llotja, així com a l’Oficina de Turisme de Lleida.

La Paeria celebra el 750è aniversari, un privilegi concedit pel rei Jaume I el 19 d’agost de 1264. Aquest Rei va atorgar a Lleida una sèrie de concessions que van permetre el seu desenvolupament i establiment com una de les ciutats més importants de la Corona d’Aragó en els segles XIII i XIV.