<bound method DexterityContent.Title of <Event at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/agenda/activitats-organitzades-amb-motiu-del-dia-internacional-de-laigua>>.

Activitats organitzades amb motiu del Dia Internacional de l'Aigua

Data d'inici

Què?
Exposicions Itineraris i visites Cultura
Quan?
23/03/2024 des de 10:00 (Europe/Madrid / UTC100)
Nom de contacte
Centre d'Art La Panera
Correu electrònic
Organitzador
Centre d'Art La Panera
Preu
Gratuït
Inscripció
Lloc web extern
Afegiu l'esdeveniment al calendari

Activitats organitzades amb motiu del Dia Internacional de l'Aigua.
Dissabte 23 de març. Centre d'Art La Panera, Dipòsit del Pla de l'Aigua, Riu segre. Es requereix inscripció.


Visita comentada a l'exposició «Cossos d’aigua». A càrrec de Christian Alonso, comissari
10h. Centre d'Art La Panera (Plaça de La Panera 2, Lleida).
«Cossos d’aigua» és una exposició col·lectiva que examina l’impacte natural i cultural de l’aigua en els ecosistemes i en l’imaginari col·lectiu. Els treballs ens parlen de les conseqüències de la sequera, de la transformació del sòl i del paisatge, de la configuració urbana, de la simbologia i la cultura populars, de fenòmens meteorològics, de processos biològics, de personalitats jurídiques...

Artistes: Francesc Torres, Grup d’Estudis Horta-Riu de l’Ateneu Popular de Ponent, Àlvar Calvet, Vespe, Carlos Monleón, Sitesize (Elvira Pujol i Joan Vila Puig), Fito Conesa, Anna Dot, Marco Noris, Antonieta Aguiló Pascual, Ramon Casanova, Joaquín Ureña, Taller de Cappont, Francesc Xavier Parcerisa, Ramon Mestre Vidal, Marià Gomà Pujadas, Enric Garsaball, Josep Antoni Ferrer i Bordonaba.

Visita comentada del projecte artístic «Respiració Fluvial», de l'artista Carlos Monleón, a cura de Roser Sanjuan. Amb la Participació de Rosa Gil, investigadora i docent - Escola Politècnica Superior, Universitat de Lleida.

11h. Dipòsit del Pla de l’Aigua (C/ de Múrcia, 10 (plaça del Dipòsit, Lleida).

«Respiració fluvial» és una instal•lació sonora en la qual es pot experimentar la respiració dels rius Segre i Ebre en forma d’una polifonia composta pels cicles vitals de les diverses espècies que participen del pols del riu. Les protagonistes de la instal•lació són un cor de nàiades, o cloïsses de riu, que estan en perill d’extinció a Catalunya i l’Aragó per l’amenaça de les contínues modificacions del seu hàbitat, l’arribada de diverses espècies invasores i els nivells de contaminació dels rius.

Recorregut perceptiu pel riu Segre. A càrrec del grup d'esdudis Horta-Riu de l'Ateneu Popular de Ponent, Marco Noris i Celeste Reyna.

11.45h. Punt de trobada: Av. de Madrid, 34, 25002 Lleida.

El Grup d’Estudis Horta-Riu de l’Ateneu Popular de Ponent és un equip de recerca que promou el coneixement del patrimoni hídric de la ciutat de Lleida i del seu territori amb una visió pluridisciplinària. Els objectius del Grup eren conèixer i donar a conèixer la història i el valor de l’horta de Lleida i el riu Segre per reivindicar la seva importància, fomentar la protecció del patrimoni cultural i natural divulgant-ne el coneixement per garantir-ne la conservació o restauració, generar publicacions i continguts de qualitat i impulsar iniciatives culturals diverses per sensibilitzar la població. Els membres del Grup són: Quim Abadia, Antoni Benavente, Jordi Bolòs, Marc Coca, Xavier Eritja, Xavier Esterri, Esther Fanlo, Josep Forns, Josep Ramon Gallart, Carmina Pardo, Marc Sans, Eduard Trepat i Enric Vicedo.

Marco Noris és autor de «Sequere», un projecte artístic sobre el temps i la memòria, que comença amb un acte simbòlic: recollir aigua a la desembocadura de l’Ebre i caminar riu amunt per tornar-la a la font del Segre, principal afluent de l’Ebre. El recorregut va durar quaranta-quatre dies, durant els quals l’artista va caminar set-cens cinquanta quilòmetres i va creuar cinc províncies i nou comarques diferents, vuit d’elles catalanes. La mirada dels caminants i dels seus cossos travessant l’espai i el temps ha estat l’instrument per activar una lectura poètica del territori. Les vivències al llarg del recorregut i de l’espai travessat, amb la seva geografia, els seus topònims, les seves ciutats i les seves muntanyes, constitueixen el disparador d’una investigació sobre la memòria històrica, les relacions humanes i el territori. «Sequere» és un projecte de Marco Noris en col·laboració amb Celeste Reyna.