"Les llengües no moren, les maten"
L’exposició es pot visitar a l'espai 2 de la Sala d'exposicions de l'Ajuntament de Lleida. Proposa posar en valor la riquesa lingüística i cultural del món -s’hi parlen al voltant de 7.000 llengües- i alertar de la ràpida pèrdua de diversitat.
- https://www.paeria.cat/ca/actualitat/agenda/les-llengues-no-moren-les-maten
- "Les llengües no moren, les maten"
- 2023-04-19T00:00:00+02:00
- 2023-07-30T23:59:59+02:00
- L’exposició es pot visitar a l'espai 2 de la Sala d'exposicions de l'Ajuntament de Lleida. Proposa posar en valor la riquesa lingüística i cultural del món -s’hi parlen al voltant de 7.000 llengües- i alertar de la ràpida pèrdua de diversitat.
L’exposició es pot visitar a l'espai 2 de la Sala d'exposicions de l'Ajuntament de Lleida. Proposa posar en valor la riquesa lingüística i cultural del món -s’hi parlen al voltant de 7.000 llengües- i alertar de la ràpida pèrdua de diversitat.
- Cultura Tots els públics Exposicions
- 19/04/2023 fins a 30/07/2023 (Europe/Madrid / UTC200)
- SALA D'EXPOSICIONS DE L'AJUNTAMENT DE LLEIDA | Av. Blondel, 40 (edifici Casino Principal)
- cultura@paeria.cat
- 973 700393
- Organitza: Ajuntament de Lleida, Palau Robert, Direcció General de Difusió, Generalitat de Catalunya | Comissariat: Linguapax Internacional | Amb el suport: Institut d'Estudis Ilerdencs, Diputació de Lleida
- Gratuït
Horari,
de dimarts a divendres, de 17 a 20h
dissabte, d'11 a 14 i de 17 a 20h
diumenge, d'11 a 14h
L’exposició proposa posar en valor la riquesa lingüística i cultural del món -s’hi parlen al voltant de 7.000 llengües- i alertar de la ràpida pèrdua de diversitat.
Però sobretot, vol mostrar els beneficis que té el multilingüisme i el multiculturalisme per a les persones i per a les societats i quins són els instruments i les actuacions que els afavoreixen (educació multilingüe, tecnologies lingüístiques, generació de formes i pràctiques culturals noves i protecció i respecte als drets humans).
L’aportació que fa Linguapax des de Catalunya, a escala internacional, és contribuir i sovint liderar, aquest reconeixement a la diversitat lingüística i cultural i promoure la reflexió des d’àmbits i disciplines diverses per proposar formes de gestió igualitàries i equitatives perquè aquesta diversitat ocupi l'espai central que li correspon en el panorama mundial actual.
Igualment, els esforços col·lectius i els exemples reeixits en la conservació i l’activació del català i els reptes identificats amb la transformació multilingüe del nostre país, ajuden a obrir el debat al món i a convertir Catalunya en referent de la valorització de la diversitat lingüística fent-la visible, de manera transversal, en aspectes diversos de la vida social i cultural del nostre territori.
Així mateix, denuncia les relacions de poder desiguals que provoquen la desaparició de les llengües i per tant l’empobriment de la diversitat lingüística, i, finalment convida a passar a l’acció per protegir les llengües amenaçades, els coneixements i les perspectives que aquestes aporten a la societat en el seu conjunt.
Segons la UNESCO, la meitat de les 7.000 llengües censades al món hauran desaparegut a finals de segle. Un fet a evitar: les llengües formen part de la diversitat i del coneixement global, i les persones les viuen "com a part de la seva identitat". A causa d'això, garantir la seva supervivència "forma part dels drets individuals", al mateix nivell que la salut, l'educació o "la mateixa vida".
És per això que “cada vegada que perdem una llengua, perdem una part de coneixement, una manera de veure el món”.