"Tot el que no es menja. Aprofitant els aliments de manera solidària"
El Banc dels Aliments i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya amb l’exposició TOT EL QUE NO ES MENJA vol sensibilitzar sobre el malbaratament sistemàtic d’aliments, la tasca d’aprofitament que duen a terme els bancs dels aliments i la necessitat de canviar els nostres models de producció, de consum i d’accés a l’alimentació per prevenir i reduir aquesta problemàtica.
- https://www.paeria.cat/ca/actualitat/agenda/tot-el-que-no-es-menja-aprofitant-els-aliments-de-manera-solidaria
- "Tot el que no es menja. Aprofitant els aliments de manera solidària"
- 2023-04-19T00:00:00+02:00
- 2023-04-19T23:59:59+02:00
- El Banc dels Aliments i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya amb l’exposició TOT EL QUE NO ES MENJA vol sensibilitzar sobre el malbaratament sistemàtic d’aliments, la tasca d’aprofitament que duen a terme els bancs dels aliments i la necessitat de canviar els nostres models de producció, de consum i d’accés a l’alimentació per prevenir i reduir aquesta problemàtica.
El Banc dels Aliments i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya amb l’exposició TOT EL QUE NO ES MENJA vol sensibilitzar sobre el malbaratament sistemàtic d’aliments, la tasca d’aprofitament que duen a terme els bancs dels aliments i la necessitat de canviar els nostres models de producció, de consum i d’accés a l’alimentació per prevenir i reduir aquesta problemàtica.
- Exposiciones Tots els públics Cultura
- 19/04/2023 (Europe/Madrid / UTC200)
- SALA D'EXPOSICIONS DE L'AJUNTAMENT DE LLEIDA | Av. Blondel, 40 (edifici Casino Principal)
- cultura@paeria.cat
- 973700393
- Organitza: Banc dels Aliments, Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Lleida__ Amb la col·laboració: Palau Robert, Direcció General de Difusió. Generalitat de Catalunya, Agencia de Salut Pública de Catalunya__ Amb el suport: Institut d’Estudis Ilerdencs, Diputació de Lleida__ Comissariat: Banc dels Aliments__ Agraïments: Hospital Clínic i Provincial de Barcelona
- Gratuït
Alimentar-se és cabdal per a la nostra supervivència. És un dret humà, i com a tal es va recollir a la Declaració Universal de 1948. En el nostre entorn, la millora en l’accés a una dieta suficient i saludable que s’ha produït en les darreres dècades ha comportat un important canvi: de l’escassedat endèmica d’aliments de segles pretèrits hem passat a la sobreabundància, i d’un mer acte de supervivència hem transitat cap al plaer d’alimentar-nos.
Però el sistema alimentari ja ha començat a donar senyals que deixen entreveure que, degut a diferents factors –superpoblació, emergència climàtica, disminució dels recursos hídrics i energètics, trànsit cap a models de producció més sostenibles...- la manera en què ara ens alimentem no serà la mateixa en un futur immediat
Tot el que no es menja, es malbarata. El malbaratament alimentari difereix entre les diverses àrees geogràfiques del món i depèn de múltiples factors com ara els excedents per diverses causes, les dificultats en la previsió i gestió d’estocs, els problemes d’envasat, etiquetatge i emmagatzematge o el comportament en el consum: comprar en excés, rebutjar les sobres, confondre les dates de consum preferent i caducitat,..
El malbaratament alimentari a gran escala, al llarg de tota la cadena, arriba a xifres enormes. Segons un estudi de la FAO, al món, llencem 2.460 tones d’aliments cada minut, un terç del produït per al consum humà. Aquest malbaratament alimentari té importants conseqüències econòmiques, socials i ambientals. El malbaratament d’aliments és el responsable del 8% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle a escala global, juntament amb un important consum d’aigua i de sòl destinats a produir uns aliments que es converteixen en residu.
A Catalunya es malbaraten, al conjunt de les llars, 288kg d’aliments cada minut. 35 kg d’aliments per persona i any. A Espanya 3 de cada 4 llars llencen aliments de forma habitual. I com més som a casa, més llancem: la COVID ha fet augmentar un 17,5 % el malbaratament de plats cuinats. És la nostra responsabilitat reduir dràsticament aquestes xifres.
Vivim en un sistema que permet que el menjar acabi en un abocador. Saps si en formes part? Saps que es pot fer per canviar aquesta realitat? Potser pots començar per fer-te la pregunta: què passa amb tot el que no es menja?