Lleida capital
“Als que estimem Lleida ens agradaria que fos reconeguda com un lloc d’oportunitats, com un pol d’atracció econòmica, empresarial i cultural, el millor lloc per viure”
La Crònica de Ramon Muntaner, escrita entre el 1325 i el 1328, recull els fets des del naixement de Jaume I el Conqueridor (1207) fins a la coronació d’Alfons el Benigne (1328). Quan el cronista narra les conquestes de la Gran Companyia Catalana en els dominis de l’Imperi Bizantí, als ducats d’Atenes i Neopàtria, descriu les terres de Macedònia. Per tal de fer entendre al lector la rellevància de dues capitals com Gal·lípoli, important port de mar, i Adrianòpolis situada a l’interior del país, redactà la llegendària cita que ha mutat en l’ensenya de la nostra ciutat: “...Barcelona és cap de Catalunya en la marina, e en la terra ferma Lleida”. El cronista reconeixia, ja al segle XIV, la nostra mil·lenària ciutat com un referent geogràfic, com un punt estratègic, com un lloc d’interessos comuns de tota una regió. En definitiva, reconeixia Lleida com una capital.
Malauradament, en les darreres dècades Lleida no ha sabut aprofitar tot el seu potencial. No n’hi ha prou amb ser capital. Cal exercir de capital. Cal voler-ne ser. Cal creure’s el paper que ens dona la geografia i la responsabilitat que ens atorga la història. La responsabilitat de liderar el territori. De ser aixopluc de les poblacions del nostre entorn. De compartir oportunitats i no fagocitar els creixements d’altres. Si Lleida torna a encapçalar la Terra Ferma, les nostres capacitats creixeran exponencialment.
Lleida té totes les condicions necessàries per reeixir en aquest gran repte. Tenim potencial econòmic en diferents camps, principalment en l’agroindústria. Tenim connexions d’alta velocitat ferroviària. Tenim l’aeroport de Lleida-Alguaire i proximitat amb els de Barcelona i Reus. Estem ben connectats amb grans ciutats i amb ports importants com els de Barcelona i Tarragona. Tenim patrimoni històric amb una Seu Vella que aspira a ser Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. Tenim patrimoni gastronòmic. Tenim turisme de negocis vinculat a la Fira de Lleida i al Palau de Congressos. I, sobretot, tenim la UdL, una gran universitat referent de qualitat a nivell europeu. Tot i això, malauradament dia rere dia, i per culpa de no tenir una indústria prou consolidada, veiem com perdem capital humà qualificat que se’n va a zones més industrialitzades on tenen un futur laboral més pròsper. Per això el polígon industrial de Torreblanca Quatre Pilans és essencial per mantenir el coneixement, créixer com a ciutat i permetre als joves lleidatans desenvolupar el seu projecte vital al territori que els va veure néixer. Les notícies dels darrers mesos sobre inversors interessats en la nostra ciutat són la prova que avui en dia Lleida està en el mapa de les grans empreses que volen invertir al sud d’Europa.
Més de mil hectàrees de sòl industrial són la llavor de canvi, de transformació i d’oportunitats. Torreblanca Quatre Pilans és l’instrument per crear un futur millor pels nostres joves, per rendibilitzar tot el coneixement que conreem des de la Universitat de Lleida i per crear llocs de treball qualificats dignes pel talent lleidatà. Ningú hauria de marxar de Lleida per poder desenvolupar el seu projecte de vida. Als que estimem Lleida ens agradaria que fos reconeguda com un lloc d’oportunitats, com un pol d’atracció econòmica, empresarial i cultural, com el millor lloc per viure i realitzar-se en tots els àmbits personals i col·lectius, com la gran capital de la Catalunya Interior. No ens aturarem fins aconseguir-ho.
Toni Postius i Terrado
1r. tinent d’alcalde i regidor
d’Urbanisme de la Paeria