Gaudir dels carrers nets
“També cal avançar en qüestions com la mobilitat i la seguretat viària per garantir la bona convivència entre els vianants i nous models de transport personals”
Els carrers, els parcs i els jardins són espais públics on la ciutadania exerceix els seus drets socials, culturals, econòmics i polítics. És allà on la societat es representa a si mateixa i on també participa en el dia a dia de la ciutat de Lleida. Per això, és necessari preservar aquests espais, tenir los nets i alhora endreçats, però això no és el que passa ara. És una de les queixes que ens transmeten les veïnes i els veïns als barris. A la ciutat de Lleida hi ha una clara falta de manteniment dels carrers, dels parcs i dels jardins, i per això cal revertir aquesta situació per tal que els nostres espais públics estiguin ben preservats i es dotin de personalitat.
Per aconseguir-ho, hem posat sobre la taula diferents iniciatives amb la finalitat de millorar l’estat de neteja de la ciutat de Lleida. Una és el Pla per al Civisme, que compti amb les aportacions dels grups polítics i per les associacions i les entitats socials de la ciutat. Calen accions concretes perquè totes i tots puguem gaudir d’un espai públic amb bon estat, que sigui accessible per a tothom i en què es respecti el dret de totes i tots a gaudir-ne. Una ciutat cívica és aquella que respecta i cuida les persones. El civisme i la convivència són un dret de la ciutadania, que ha de ser al centre de la presa de decisions a l’hora de dissenyar i preserva l’espai públic.
Quines accions hem proposat per avançar en una Lleida més cívica, més endreçada, més amable i més solidària? Implicar la ciutadania en el disseny dels espais públics i fer-los prou accessibles, il·luminar-los adequadament, instal·lant-hi lavabos públics; posar a disposició dispensadors de bosses per recollir excrements d’animals; netejar intensivament carrers i barris; millorar els canals de comunicació amb la Paeria per denunciar, informar i suggerir qüestions relacionades amb el civisme i elaborar un mapa que identifiqui quins són els punts de la ciutat que registren més fets incívics per tal de dissenyar les accions a implementar. Són mesures transversals, que inclouen molts àmbits del nostre dia a dia. També cal avançar en qüestions com la mobilitat i la seguretat viària per garantir la bona convivència entre els vianants i nous models de transport personals.
Per aplicar aquestes mesures hem de parlar també dels valors que hem de tenir en compte i als quals hi hem d’estar compromesos i assumir-ne les responsabilitats. Hem de tenir present els nostres drets i deures com a ciutadans, transmetre el bon veïnatge, preveure mesures davant dels casos d’incivisme, tot prioritzant la conscienciació i l’educació davant de la coerció; treballar des de l’ajuda mútua que ens dona la solidaritat i l’empatia; la inclusió; la cohesió social, la convivència i el bon tracte. Per donar una visió més amable i de conjunt de ciutat i per avançar en una Lleida més cívica, t’espero als tallers participatius que organitzem als barris amb l’objectiu d’escoltar les teves propostes i tindre-les en compte per fer de Lleida una millor ciutat.
Fèlix Larrosa i Piqué
Cap de l’oposició a la Paeria