10 parelles lingüístiques participen en un projecte pilot de la Paeria per millorar les competències en llengua catalana. A la foto, el Joan i la Massien, una de les parelles lingüístiques que han format part del projecte..

10 parelles lingüístiques participen en un projecte pilot de la Paeria per millorar les competències en llengua catalana

El projecte, impulsat pel Servei d’Acollida Municipal (SAM), es desenvolupa amb la Coordinadora de Gent Gran i Voluntariat Sènior de Lleida i tindrà continuïtat el pròxim curs

Persones migrades usuàries del SAM fan parella amb voluntaris de la Coordinadora per conversar i millorar la comprensió del català i, a més de facilitar-ne l’aprenentatge, es fan sortides i s’estableixen vincles

El projecte, impulsat pel Servei d’Acollida Municipal (SAM), es desenvolupa amb la Coordinadora de Gent Gran i Voluntariat Sènior de Lleida i tindrà continuïtat el pròxim curs

Persones migrades usuàries del SAM fan parella amb voluntaris de la Coordinadora per conversar i millorar la comprensió del català i, a més de facilitar-ne l’aprenentatge, es fan sortides i s’estableixen vincles

L’Ajuntament de Lleida ha impulsat aquest 2024 el projecte pilot “Parelles lingüístiques” que té com a objectiu fonamental millorar les competències en llengua catalana de l'alumnat del Servei d’Acollida Municipal (SAM), de la Regidoria de Participació i Drets Civils. El projecte s’ha desenvolupat el primer semestre del 2024 amb la Coordinadora de Gent Gran i Voluntariat Sènior de Lleida i Comarques, amb la voluntat també de promoure la creació d'un espai d'interculturalitat entre participants i de fomentar la inclusió social i el sentiment de pertinença a la societat lleidatana. En aquesta primera experiència, s’han format 10 parelles lingüístiques amb alumnat del SAM i voluntariat de la Coordinadora.

L’alcalde accidental, Carlos Enjuanes, ha explicat en què consisteix el projecte, amb una de les parelles que hi ha pres part, formada pel Joan Mestres i la Massiel Coronado, de Colòmbia. Del febrer al maig, les diverses parelles han quedat un cop per setmana, en sessions d’una hora i mitja o dues hores, per conversar i millorar la comprensió del català.

Enjuanes ha assegurat que l’activitat ha estat un èxit i que es donarà continuïtat, mitjançant conveni amb la Coordinadora, davant la demanda de l’alumnat i la bona sintonia que s’ha creat. A més de les sessions, s’han realitzat al llarg del semestre una àmplia gamma d'activitats. Entre altres, l'acte de commemoració del Dia Internacional de la Llengua Materna o la participació al Dia de la Poesia, esdeveniments que han servit com a plataforma per a l'intercanvi social i cultural.

Aquestes activitats no només han facilitat l'aprenentatge del català, sinó que també han afavorit la creació de vincles de pertinença i comprensió mútua entre els participants o el coneixement de tradicions pròpies. S’ha de destacar que un dels punts forts d’aquest projecte és la relació més personal que s’estableix entre el voluntariat i l’alumnat, espai des d’on sorgeix un intercanvi real d’experiències.

El Joan ha assegurat que els ha agradat compartir el coneixement del català, així com aquesta manera d’integrar les seves “parelles” a la ciutat. El Joan ha assegurat que també ha estat molt enriquidor perquè han fet visites a museus, exposicions, visites al patrimoni, etc. La Massiel, la seva parella lingüística, fa dos anys i nou mesos que està a Espanya i ha afirmat que les classes se li feien curtes i que li agradaria continuar. Així, ha comentat el valor de l’activitat, pel coneixement social i de la llengua.

El president de la Coordinadora, Josep Llurba, acompanyat del membre de la junta Jordi Serentill, ha apuntat que es tracta d’un projecte interessant i enriquidor, que ha començat a ramificar amb altres experiències, amb una iniciativa similar al barri de la Mariola. Precisament, la Paeria i la Coordinadora de Gent Gran i Voluntariat Sènior coincideixen en objectius comuns, com la convivència, la cohesió social i el foment de l’ús de la llengua catalana, així com les activitats intergeneracionals per fomentar el coneixement mutu.

Servei d’Acollida Municipal (SAM)

El Servei d’Acollida Municipal (SAM), que funciona des de l’any 2007, està plenament consolidat. Durant el primer semestre d’aquest any, ha atès 485 persones i 72 han rebut atenció del Servei d’Orientació en Estrangeria (SOE), en conveni amb el Col·legi de l’Advocacia de Lleida.

Pel que fa als tallers que s’imparteixen des del programa d’Acollida, aquest primer semestre del 2024, se n’han realitzat 19: 10 de coneixement de la llengua catalana, 2 de coneixements laborals i de l’entorn proper, 3 tallers de prevenció de violències masclistes i 4 d’acompanyament emocional i dol migratori, amb un alumnat total de 358 persones.

Dins de la línia de treball d’Acollida a les persones migrades es duen a terme projectes i activitats relacionades amb el coneixement de la llengua catalana, amb l’objectiu fonamental de promoure l’autonomia personal i la incorporació a la societat lleidatana de les persones que arriben a la ciutat. I, enguany, entre altres iniciatives, han estrenat aquest projecte sobre les Parelles Lingüístiques.