Lleida sense el meu cotxe, una jornada participativa
Lleida sense el meu cotxe ha estat una jornada positiva, amb una elevada participació de la ciutadania en les activitats i que s'ha desenvolupat sense cap incidència remarcable quant al trànsit.
Lleida ha celebrat avui el Dia sense cotxes, organitzat per la Paeria en el marc del Dia Europeu sense cotxes i dins de la setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura.
Des de primera hora del matí s'han tallat les principals artèries de la ciutat amb la finalitat d'obrir espais públics per als vianants i per a altres mitjans de transport com són les bicicletes. La jornada ha transcorregut sense cap incidència remarcable quant al trànsit; hi ha hagut, no obstant un cert increment en les hores punta. L'estudi sobre el trànsit ha desvetllat que avui s'han produit 20.000 moviments menys en el conjunt de la ciutat, en comparació amb dilluns passat: el 15 de setembre la xifra fou de 99.338 vehicles i avui de 79.415.
Les conseqüències de la disminució en la circulació rodada han estat molt positives, especialment en la disminució del soroll i de la contaminació atmosfèrica.
Pel que fa a la contaminació acústica, en la zona tancada al trànsit s'ha produit una disminució de 5 decibelis de mitjana (de 67,6 decibelis, el dilluns passat, a 62,3 decibelis avui, dia sense cotxes). Quant a la contaminació atmosfèrica, cal destacar que l’estació de medició està situada al carrer del Bisbe Irurita/Pius XII, per tant, a la zona oberta al trànsit i en un punt on augmenta la circulació respecte un dia normal. I, en aquest sentit, es detecta un augment significatiu entre les 8:00 i les 15:00 h sobretot del monòxid de nitrògen (NO) d’un 25 % (de 16 micrograms per metre cúbic a 20) i de Partícules en Suspensió Totals (PST) d’un 20% (de 41 micrograms per metre cúbic a 52). No es detecta una augment tant gran pel diòxid de nitrògen (NO2), atès que aquest és un contaminant secundari que es forma a partir del NO. En el cas de l’ozó (O3)es veu com comparativament disminueix un 30%, atès que és un contaminant secundari que reacciona amb el monòxid de nitrogen per formar diòxid de nitrogen i oxigen.
Gimcana de la mobilitat sostenible
Durant tot el dia la Rambla d'Aragó ha estat l'escenari de la Gimcana de la mobilitat sostenible, que ha comptat amb la participació de prop de 250 escolars de 10 a 13 anys. Entre les proves que han realitzat els nens i nenes destaquen les activitats d'accessibilitat com la prova de l'ONCE "Mou-te a cegues" (on s'han posat en el lloc de les persones cegues), o una altra prova amb cadires de rodes. Els nens i nenes participants en la gimcana també han participat en un petit circuit en bicicleta amb senyals de trànsit, organitzat per la Guardia Urbana.
Una altra de les activitats que ha tingut lloc aquest matí ha estat la Caminada Popular de la gent, organitzada en col·laboració amb Adesma, que ha aplegat prop de 100 persones.