Voluntaris per la llengua
Comença el curs amb 48 parelles lingüístiques que es trobaran una hora a la setmana per potenciar l'aprenentatge del català
Voluntaris per la llengua és el projecte de participació lingüística que té per objectiu posar en contacte voluntaris que vulguin destinar una hora a la setmana (durant un mínim de 10 setmanes) a conversar en català amb alumnes dels cursos de català que necessiten reforçar l’aprenentatge de la llengua catalana.
A Lleida, són voluntaris alumnes dels cursos de llengua catalana per a adults dels nivells intermedis i avançats i també persones d'Òmnium Cultural i d'Incavol. Els aprenents procedeixen de llatinoamèrica i de l'Europa de l'Est (Rumania, Polònia, Rússia). També hi ha persones castellanoparlants. Tots són alumnes dels cursos de llengua catalana per a adults que no parlen català o que resideixen a Lleida des de fa poc temps.
La presentació s'ha fet al Casino Prinicipal, presidida pel tinent d'alcalde de l'àmbit de Cultura, Xavier Sàez. També hi han assistit el representant de l'Ajuntament de Lleida al Consell de Centre de Normalització Lingüística, Miquel Pueyo; Yvonne Grilley, sotsdirectora general de la Direcció General de Política Lingüística, i Rosa Gimeno, vicepresidenta d'Òmnium Cultural. En el decurs del mateix acte, s'han inaugurat els cursos de català per a aduts.
Són molts els alumnes que aprenen català a les aules i que necessiten complementar el seu aprenentatge de la llengua oral. A més de poder practicar la llengua al carrer, als alumnes dels cursos de català els va bé ajudar-los a superar la possible inseguretat que provoca l’aprenentatge d’una nova llengua. Voluntaris per la llengua és una manera de facilitar aquest contacte personal entre un parlant del català i un alumne disposat a reforçar l’aprenentatge fet a l’aula. Amb aquesta iniciativa, a més de facilitar als alumnes un interlocutor per poder conversar en català, es vol incidir en els hàbits lingüístics dels catalanoparlants i consolidar la idea que el català és i ha de ser, llengua d’acollida.
Què fan les parelles?
Trobar-se lliurement en un espai que ells decideixin (entitat, espai d'oci, etc.) i en una franja horària que ells acordin, per parlar en llengua catalana durant una hora. Els voluntaris proposen temes de conversa que facilitin la comunicació. No fan una classe, simplement han de parlar. Es tracta de trobar punts de comunicació que serveixin per trencar les rutines dels uns i dels altres: en els catalanoparlants el costum d'adreçar-se a un estranger en castellà; i en els no catalanoparlants, la por de parlar en català i la rutina d'acostumar-se a parlar en castellà perquè se senten insegurs a utilitzar la llengua catalana.
Les entitats que vulguin adherir-se al programa "Voluntaris per la llengua", han de signar el document que s'adjunta.
L'experiència és una iniciativa del Centre de Normalització Lingüística de Lleida, amb la col·laboració de l'Ajuntament, la Direcció General de Política Lingüística i Òmnium Cultural.