Conveni entre la Paeria i l'UdL per a l'edició de Transversal

Es presenta el nou Consell de Redacció de la revista

El tinent d’alcalde de Cultura, Esports i Drets Civils, Xavier Sàez, i el Vicerector d'Activitats Culturals i Projecció Universitària de la Universitat de Lleida, Jaume Barrull, han signat un conveni de col·laboració segons el qual la Universitat participa en el projecte de l’Ajuntament de Lleida per a l’edició de la revista Transversal. Revista de cultura contemporània amb una aportació econòmica anual de 6.000 €. El conveni, que té una durada de quatre anys, estableix que l’Ajuntament de Lleida es compromet a fer-se càrrec de les despeses de producció i personal que comporta l’edició de la revista. Per la seva banda l’UdL formarà part del consell de redacció de Transversal, donarà suport tècnic i intel·lectual a la revista i es compromet a distribuir-la a totes les universitats de la Xarxa Institut Joan Lluís Vives. L’Ajuntament de Lleida va iniciar l’any 1996 la producció de Transversal. Revista de cultura contemporània amb la voluntat de donar suport a la cultura pròpia i aportar al país des de Lleida una eina de difusió, promoció i debat de les creacions més joves, més avantguardistes i sovint més desateses pels mitjans de comunicació. Han estat 22 els monogràfics editats fins al moment i en ells s’ha donat cabuda als diferents temes que inicidien de manera directa en la cultura contemporània i emergent: l’era digital, el territori: des de la perspectiva nacional i internacional (Països Catalans? Europa sense fronteres, ciutats intermèdies...), crítica, disseny, música, genoma, teatre, dones i filosofia, globalització.... Des del març de 2001, dotze ajuntaments de Catalunya entren en el projecte i patrocinen la revista garantint-ne així la distribució i equitat territorial. El nou consell de redacció Es constitueix un nou consell de redacció composat per intel·lectuals i creadors de Lleida o vinculats a Lleida que vetllaran per la producció dels monogràfics i diferents seccions de la revista. És en el consell que recau la màxima responsabilitat atès que és un publicació, volgudament, sense director. L’staff de la revista està composat per Lluís San Martín, coordinador general; un consell de redacció permanent i l’equip de redacció (Rosa Mesalles, Maica Artero, Marta Salla, M. Àngels Borrego i Núria Marsal). El consell de redacció està organitzat per seccions i integrat per:

  • Literatura i pensament: Julián Acebrón, doctor en filologia hispànica i cap de redacció de la revista Scriptura; Jordi Capdevila, professor de literatura; Anna Sàez, llicenciada en filologia hispànica i periodista de la secció de cultura al diari Segre, i Joan Sagués, historiador.
  • Geografia urbana i arquitectura: Carme Bellet, especialista en temes de geografia humana, professora de geografia a la UdL.
  • Arts visuals: Glòria Picazo, directora del Centre d’Art la Panera; Antoni Jové, llicenciat en història de l’art i coordinador d’exposicions del Centre d’Art la Panera, i Xavier Goñi, fotògraf de la UdL
  • Música: Màrius Bernadó, professor d’història de la música a la UdL; Anton Not, llicenciat en filologia hispànica, col·laborador en temes de cultura emergent al diari La Mañana.
  • Arts escèniques: Margarida Troguet, directora del Teatre de l’Escorxador.
  • Ciència: Jordi Eras, professor de ciències químiques a ETSEA
  • Disseny: Anton Granero, dissenyador i responsable d’Eumogràfic Les seccions de la revista La novetat destacable en aquesta segona etapa pel que fa al contingut de la revista és la incorporació de la secció “Xarxa transversal” on es dóna veu a les ciutats i activitats de la xarxa transversal que editorialment ocuparia l’espai que abans es dedicava a l’”eix transversal”
  • Disseny gràfic: pàgina de creació duta a terme per un dissenyador, un artista, un col·lectiu i que ofereix una visió lliure i personal de la transversalitat
  • Creació artista reconegut: estudi o mostra d’un artista. Informació, creació i crítica. Està en relació amb el monogràfic.
  • Monogràfic: espai de reflexió sobre temes més o menys actuals, on un conjut d’especialistes donen el seu parer des de perspectives diferents i amb un to assagístic. Cada monogràfic serà coordinat bé per membres externs o membres del consell.
  • Intervencions artístiques (5 creacions artístiques individuals -1x pàg-): 5 pàgines de la revista es dediquen a la creació visual i es dóna cabuda a artistes amb temàtica vinculada al monogràfic.
  • Creació artista emergent: espai d’enllaç i transició entre el monogràfic i la xarxa. Aquest espai permet la reflexió d’un artista emergent, a partir de la seva obra
  • Xarxa transversal: articles breus que presenten fenòmens, nuclis, o focus culturals contemporanis del territori. Es dóna difusió de les accions culturals puntuals d’un territori a partir de representants de la xarxa transversal.
  • Informació transversal: presenta informacions molt més puntuals, sobre fets circumstancials, independentment de la seva periodicitat o de la seva consolidació. Són revista de revistes, arts visuals, disseny, audiovisuals /cinema, arts escèniques, arquitectura/cultura urbana, literatura i pensament, música i ciència/divulgació científica. Transversal núm. 23 El primer número de la revista en la seva 2a etapa presentarà a nivell extern una renovació de la portada i es dedicarà el monogràfic a «l’espai públic ».