‘El robatori de nadons durant el Franquisme’ un altre dels ‘Debats de Memòria” que organitza la Paeria
Hi participaran dos dels millors especialistes que treballen en l’Observatori de les Desaparicions Forçades de Menors; Neus Roig i Santiago Castellà
Aquest nou ‘Debat de Memòria’ es realitzarà, el poper dia 16 de novembre
Hi participaran dos dels millors especialistes que treballen en l’Observatori de les Desaparicions Forçades de Menors; Neus Roig i Santiago Castellà
Aquest nou ‘Debat de Memòria’ es realitzarà, el poper dia 16 de novembre
L’Ajuntament de Lleida a través del departament de Drets Civils organitza una nova edició de Debats de Memòria per dijous, 16 de novembre, amb el títol “El robatori de nadons durant el franquisme”.
En aquesta ocasió, a la taula de debat, hi participaran dos dels millors especialistes que treballen en l’Observatori de les Desaparicions Forçades de Menors; Neus Roig i Santiago Castellà.
L’activitat posarà de manifest com, durant dècades, es va produir un robatori continuat de nadons que es desenvolupa en diverses fases. O bé com a mecanisme estrictament polític, repressiu, de persecució dels vençuts durant la Guerra Civil. O bé, des de l’any 1938 en endavant, com a eina de càstig i de control cap a les dones que no acomplien els cànons establerts per l’Església catòlica. Uns procediments que s’acaben convertint en negoci fins que l’any 1996 es reforma la llei d’adopció i fa gairebé impossible el robatori.
Aquest nou ‘Debat de Memòria’ es realitzarà, el poper dia 16 de novembre, a les 18.45 h, a la Sala Jaume Magre, al carrer Bisbe Torres, 2.
Els ponents
Neus Roig Pruñonosa és doctora en Ciències Humanes i Socials i antropòloga. Està especialitzada en estudi de l’estructura política, social i religiosa que va fomentar el robatori de nadons durant la dictadura i part de la democràcia espanyola. Actualment, presideix l'Observatori de les Desaparicions Forçades de Menors (ODFM), presentat a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona l'octubre del 2016, i forma part de la Càtedra Interuniversitària de la Comunitat Valenciana de Memòria Democràtica. És autora del llibre “No llores que vas a ser feliz. El tráfico de bebés en España: de la represión al negocio (1936-1996)”.
Santiago Castellà Surribas és Llicenciat en Dret (1991), Llicenciat en Ciències Polítiques (1995) per la UNED. Màster en Pau, Seguretat i Defensa (2004) per l'Institut Universitari General Gutiérrez Mellado-UNED i Doctor en Dret per la Universitat de Barcelona (2002). Va ser degà de la Facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili del 2003 al 2006 i vicerector de Relacions Externes de la mateixa universitat el 2006. Investigador actiu a la Universitat de Rovira i Virgili en les línies de Protecció internacional de les minories ètniques, nacionals, lingüístiques i religioses i protecció internacional del medi ambient.