“La bioeconomia aporta moltes oportunitats relacionades amb la natura, l’entorn i l’aigua”
“La bioeconomia aporta moltes oportunitats relacionades amb la natura, l’entorn i l’aigua”. Els hàndicaps per a la simbiosi industrial són la burocràcia, el marc legislatiu, la manca d’incentius fiscals i econòmics, i la falta de coneixement i de personal especialitzat. Cloenda del Congrés BIT, celebrat en el marc de la Fira de Sant Miquel.
“La bioeconomia pot estar present a molts sectors econòmics i, sobretot, pot ser una bona oportunitat per a les empreses i els negocis locals”, segons ha afirmat Ricard Vizcarra, responsable d'Ecoestudi, en el decurs de la cloenda dell Congrés BIT Lleida celebrat en el marc de la Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida. La qüestió, ha dit Vizcarra, és aconseguir bioproductes sostenibles i reciclats, que es puguin comercialitzar. Ha afegit, en positiu, que hi ha moltes oportunitats econòmiques relacionades amb la natura, l'entorn i l'aigua, "sectors que en tenen molt de recorregut".
Pel que fa a l'administració, Vizcarra ha afirmat que els empresaris interessats en bioeconomia haurien d'aprofitar els ajuts i les subvencions actuals, al marge de les dificultats burocràtiques que es poden trobar. Al respecte, ha demanat que la normativa "sigui un accelerador de les iniciatives en bioeconomia i no pas una restricció". En definitiva, Vizcarra, ha sol·licitat a la Generalitat que sigui “amable” amb la bioeconomia, que a Catalunya pot desenvolupar-se i tenir un gran futur. "Catalunya té un gran potencial", ha asseverat, i ha apostat per mantenir debats i congressos sobre la temàtica.
La darrera jornada del congrés ha posat el focus en la simbiosi industrial i ha acollit una taula rodona amb els principals sectors implicats sobre la “Simbiosi industrial al país: infraestructures necessàries, barreres i palanques”, la qual ha comptat amb representants de la Unió Empresarial de l’Anoia, la Diputació de Lleida, la consultora Símbiosy i EURECAT.
Hàndicaps de la simbiosi industrial per al reaprofitament de residus
Paula Arias, secretaria general i gerent de la Unió Empresarial de l’Anoia, ha explicat que els principals hàndicaps amb els quals es troben els projectes de simbiosi industrial -associació d'empreses que desenvolupen relacions per millorar l'ús dels recursos i reduir els seus impactes ambientals de manera conjunta amb accions com el reaprofitament de residus- són la burocràcia i el marc legislatiu (la gestió d’aquest procés pot arribar a durar dos anys), factors que “desanimen les empreses i poden arribar a fer inviables alguns projectes”.
Segon Arias, també resulta problemàtica la manca d’incentius fiscals i econòmics, “la qual cosa provoca una incertesa a nivell d’inversió que fa que les empreses es tiren enrere”, la por a donar a conèixer el producte a altres empreses i la falta de coneixement i de personal tècnic especialitat en aquests processos. “Hi ha una falta evident de recursos i caldria que l’Administració incentivés la inserció laboral de tècnics o la formació de personal especialitzat per contribuir a portar endavant aquests processos”, ha reblat.
La Unió Empresarial de l’Anoia és una entitat sense ànim de lucre que desenvolupa un projecte de treball col·laboratiu amb empreses, gremis i centres d’innovadors per poder acompanyar i assessorar les empreses en el procés de simbiosi industrial.
El Congrés BIT Lleida, esdeveniment professional celebrat el 26 i 27 de setembre en el marc de la Fira de Sant Miquel que impulsa solucions per generar noves oportunitats i facilita el creixement i el desenvolupament dels projectes en bioeconomia, s’ha centrat enguany el programa en la bioeconomia d’alt valor afegit i en la simbiosi industrial. BIT Lleida, un punt de trobada de les empreses, start-ups i centres de recerca que lideren el futur de la bioeconomia catalana, ha arribat enguany a la tercera edició i ha comptat amb la presència de 230 inscrits.
La 70a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel (Saló Nacional de la Maquinària Agrícola) i la 39a edició d’Eurofruit (Fira Professional de Proveïdors de la Indústria Fructícola) té lloc del 26 al 29 de setembre amb 291 expositors procedents de l’Estat espanyol, dels EE.UU, de França i d’Itàlia, i és el marc d’una cinquantena d’activitats paral·leles.