La Paeria presenta una aplicació de mòbil amb informació dels locals de Lleida que són accessibles

e-accessible, que ja compta amb 262 locals incorporats, és una app viva que se subministra i actualitza a través dels propis ciutadans i usuaris L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, destaca coincidint amb el Dia Mundial d'Internet que "les tecnologies i les xarxes socials també han d'estar al servei de la igualtat efectiva de drets per a tothom i d'eliminar barreres, independentment de les diferències que tinguem uns i altres"

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha presentat aquest divendres l'app e-accessible en el marc del Dia Internacional d'Internet que se celebra el 17 de maig. Aquesta aplicació, disponible per a pc o dispositius mòbils, és un servei que proporciona informació d'accessibilitat de diferents locals de Lleida per a les persones amb discapacitats físiques.
 
Ros ha destacat que "les tecnologies i les xarxes socials també han d'estar al servei de la igualtat efectiva de drets per a tothom i d'eliminar barreres, independentment de les diferències que tinguem uns i altres" (tall de veu).
 
La tinent d'alcalde i regidora de Noves Tecnologies, Montse Mínguez, ha explicat que la informació d'aquesta app és viva i és subministrada i actualitzada a través dels propis ciutadans i usuaris. Això és el que denomina "Open Data", on els propis ciutadans i usuaris són els que aporten, d'una manera oberta i participativa, la informació mantenint-la actualitzada.
 
Així, els usuaris poden donar d'alta la informació dels locals mitjançant els formularis accessibles via web dels del pc o de l'app. Després, la informació és validada per l'Ajuntament de Lleida i per totes les entitats que han col·laborat amb ell en el desenvolupament d'aquesta aplicació com són Aspid, l'ONCE, la Llar del Sord, FeSalut i la Federació d'Hostaleria, que també han estat presents avui en la presentació.
 
Hores d'ara, hi ha un total de 262 locals incorporats a l'app e-accessible: 31 bars i restaurants, 94 comerços, 40 farmàcies, 6 hotels, 73 locals públics, 6 museus i 12 bancs i caixes. Aquesta és una aposta més de l'Ajuntament de Lleida en el concepte Smart Green City i, alhora, una eina molt valuosa per al servei a les persones amb discapacitats físiques, que els permet millorar la seva qualitat de vida i generar noves oportunitats.
 
Noves oportunitats amb l'Open Data
 
A la presentació també ha assistit Juan José Bilbao, que ha desenvolupat una app denominada Esaccesible que té ja un ressò d'àmbit mundial i que també utilitzarà les dades de l'Ajuntament de Lleida i, alhora, ell es nodrirà de les seves. Amb aquestes sinèrgies i gràcies a l'Open Data es creen nous serveis i noves oportunitats i, alhora, també ajuda a projectar la ciutat a l'exterior al ser incloses aquestes dades en aplicacions més globals, com en el cas de l'EsaccesibleApp. Bilbao és un discapacitat d'alt grau que actualment és el webmaster de la TV de la Rioja i col·labora amb Telefónica en temes d'accessibilitat.
 
La implementació de l'aplicació e-accessible forma part del projecte europeu Open-Dai en el qual participa l'Ajuntament de Lleida i que té com a objectiu testejar el potencial i l'eficàcia de les dades obertes (Open Data) de diferents administracions públiques per crear nous serveis i aplicacions, dirigides a les empreses, als ciutadans i a les pròpies administracions.
 

Versió web "Locals accessibles de Lleida - eAccessible"