Les obres de segellat i condicionament de l'abocador de Serrallarga avancen a bon ritme. A partir de la propera tardor ja es podrà gaudir del parc que s'està construïnt a sobre de les 700.000 tones de residus. El gas que desprenen les deixalles s'aprofitarà per produir electricitat. El parc disposarà de 9.000 arbres i 3.000 arbustos. L'alcalde Àngel Ros ha visitat les obres acompanyat per representants de l'Agència de Residus de Catalunya de la Generalitat.
El projecte inclou:
El segellat de l’abocador. Consisteix en assegurar que res impropi surti d’ell i prepara les infrastructures necessàries per a les següents actuacions (desgasificació, valorització energètica, i recuperació paisatgística). El procès consisteix en una aplicació sobre el terreny actual d’un seguit de capes sobreposades formades per diferents materials (capes d’assentament, capes drenats, capes d’impermeabilització, capes de terra i cobertura de terra vegetal).
S’utilitzaran entre altres elements 173.000 m3 de terres i 25.000 m3 de graves.
Desgasificació. Objectius:
- El biogàs existent en l’interior de la massa de residus està format principalment per gas metà i la seva sortida a l’exterior provocaria una repercussió negativa al medi ja que aquest gas es un actiu generador de l’efecte hivernacle.
- Producció d’energia elèctrica a través de l’aprofitament del biogàs mitjançant els processos de desgasificació que comprenen la captació mitjançant pous d’extracció, la regulació, el control i la combustió del biogàs. La mateixa U.T.E. Serrallarga ha realitzat un estudi previ de viabilitat essent aquest favorable. Es preveu una producció de 500 kw anuals d’Energia.
- Recuperació paisatgística. Es procedirà a la plantació de diverses espècies autòctones (9000 arbres fonamentalment pins i xipresos i3000 arbustos, així com més de 62.000 m2 de superfície herbàcia), a la construcció de diversos itineraris de passeig (s’habilitaran més de 4 km de camins) i la restauració de l’antic edifici de control del dipòsit controlat, on es construirà una aula educativa sobre medi ambient.
El pressupost de l’obra és de 5,3 milions d’euros, el 80 % dels quals van a càrrec de la UE i el 20 % de l’Agència Catalana de Residus. L’Ajuntament de Lleida assumirà el manteniment de Serrallarga dos anys des de l’acabament de l’obra, a càrrec de la U.T.E. SERRALLARGA.
La superfície del dipòsit és d’unes 12 ha, i la seva altura mitjana es troba al voltant dels 20 metres. S’estima que hi han entrat prop d’unes 700.000 Tn de residus urbans durant aquest temps.
L’abocador municipal de Serrallarga és en una antiga explotació d’argiles a l’oest de la ciutat de Lleida, a la partida Sant Just. La seva activitat es va iniciar com a conseqüència de les riuades del novembre de 1982 que van deixar inservible el que hi havia a la partida de Rufea situat a prop del riu Segre. Fins l’any 1994 es dipositaven residus procedents del terme municipal de Lleida, però a partir de l’any 1995 va passar a ser un dipòsit comarcal. L’activitat del dipòsit de Serrallarga va finalitzar en el moment en què es va posar en funcionament el Centre Comarcal de Tractament de residus de Montoliu al mes de gener del 2000.
Al febrer de 2004 van començar les obres de clausura adjudicades per part de l’Agència de Residus de Catalunya del Departament de Medi Ambient de la Generalitat l'U.T.E. SERRALLARGA formada per ROMERO-POLO S.A. i SUFI S.A. Les obres van començar al febrer de 2004 i el termini d’execució especificat en el contracte és de 6 mesos.
La visita a les obres de Serrallarga ha comptat amb l'assistència, a més de l'alcalde, dels tinents d'alcalde Francesc Pané i Marta Camps; la regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Mercè Rivadulla; Manel Hernández, gerent de l'Agència de Residus del Dept. de Medi Ambient de la Generalitat; Joan Farré, delegat de Medi Ambient, i Agustí Bordalba, de l'empresa Romero Polo.