Barcelona i Lleida acullen el Seminari Internacional de ciutats intermèdies
L'objecte d'estudi són les ciutats mitjanes del Mediterrani com a espais per a la intermediació
L'objecte d'estudi són les ciutats mitjanes del Mediterrani com a espais per a la intermediació
El seminari internacional UIA-CIMES (Unió Internacional d'Arquitectes-Ciutats Intermèdies) analitza del 28 de juny a l'1 de juliol les ciutats intermèdies de la Mediterrània com a espais d'intermediació. Les jornades, acte associat al Fòrum 2004, han començat avui a l'Institut Europeu de la Mediterrània de Barcelona. La darrera sessió se celebrarà a Lleida i inclourà la presentació de les conclusions del seminari i de la declaració de la Paeria.
El 6è tinent d'alcalde de la Paeria Josep Maria Llop, que és director del programa de ciutats intermèdies de l'UIA, intervindrà demà a la tarda en una taula rodona que comptarà amb la presència de conseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat, Joaquim Nadal.
El seminari l'organitzen l'Ajuntament de Lleida i l'Institut Europeu de la Mediterrània, amb el suport de la Unió Internacional d'Arquitectes (UIA), la Demarcació de Lleida del Col·legi d'Arquitectes, l'Agrupació d'Arquitectes Urbanistes, l'Agrupació d'Arquitectes al Servei de l'Adminsitració Pública i el Fòrum Barcelona 2004.
Els objectius de les jornades són:
Posar en comú els trets bàsics, específics i diferencials de les ciutats intermèdies de la Mediterrània, com a centres motors de la civilització històrica, enriquida per la diversitat cultural.
Reforçar els elements de caracterització de les ciutats com a nodes d’una xarxa, que va més enllà de la transmissió dels processos i productes de la globalització.
Reflexionar sobre el paper de les ciutats, en tant que llocs de producció, distribució, d’interacció, de simbolisme i d'identitat de les funcions col·lectives, necessàries per a la convivència pacífica.
Els organitzadors del seminari plantegen que les ciutats intermèdies han estat elements centrals en la configuració i articulació de la Mediterrània i que tot i la seva diversitat, presenten característiques comunes i transversals que poden ser la base del diàleg entre els pobles per assolir un model d’urbanització més sostenible, solidari i equilibrat. En el seminari, es destaca el paper que han exercit els espais de mercat i els espais públics com a punts d'intermediació.