<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/24029>>.

El Ple Municipal aprova unes Ordenances Fiscals de marcat caire social que inclouen majors bonificacions i congelen impostos i taxes amb caire general

-L’acord entre PSC, Ciutadans i la Crida-CUP permet tirar endavant la progressivitat del rebut de l’IBI amb una ajuda social directa a 9.766 famílies de la ciutat, a algunes de les quals se’ls bonificarà el 100% de l’IBI- També s’estableix una disminució del 18% en la plusvàlua i es mantenen les bonificacions del 90% per herències d’habitatges habituals i del 80% dels pisos que es reben en herència i s’ofereixen a l’Oficina Local d’Habitatge- Les ordenances incorporen ajudes específiques a les famílies nombroses i monoparentals, que ara també rebran bonificacions quan viuen de lloguer, no només si són propietàries d’una vivenda.

-L’acord entre PSC, Ciutadans i la Crida-CUP permet tirar endavant la progressivitat del rebut de l’IBI amb una ajuda social directa a 9.766 famílies de la ciutat, a algunes de les quals se’ls bonificarà el 100% de l’IBI- També s’estableix una disminució del 18% en la plusvàlua i es mantenen les bonificacions del 90% per herències d’habitatges habituals i del 80% dels pisos que es reben en herència i s’ofereixen a l’Oficina Local d’Habitatge- Les ordenances incorporen ajudes específiques a les famílies nombroses i monoparentals, que ara també rebran bonificacions quan viuen de lloguer, no només si són propietàries d’una vivenda.

El Ple de l’Ajuntament de Lleida, amb els vots a favor del PSC, Ciutadans i la Crida-CUP, ha aprovat avui l’expedient de les Ordenances Fiscals de l’Ajuntament de Lleida per l’any 2016, unes ordenances que es caracteritzen pel seu marcat contingut social, amb majors bonificacions per a la ciutadania i la congelació d’impostos i taxes amb caire general.

En el cas de l’IBI, l’impost en què es basa el finançament dels ajuntaments, , s’ha acordat i aprovat en ple la progressivitat de la seva aplicació en funció dels valors cadastrals de les vivendes. El topall, establert en un valor cadastral inferior als 29.000 euros, permetrà un ajut directe a 9.766 famílies de la ciutat, el 15%.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha valorat molt positivament l’aprovació d’un Expedient d’Ordenances Fiscals que “pensa en les famílies, especialment en les que pateixen més vulnerabilitat i dóna el més ampli sentit als serveis que ha d’oferir un Ajuntament i a la proporció en què ha de repercutir el cost d’aquests serveis a la ciutadania”. El paer en cap ha agraït especialment als grups de Ciutadans i la Crida el seu sentit de la responsabilitat a l’hora d’arribar a acords i confegir un expedient d’un alt contingut social. També a la resta de grups, ha agraït la seva aportació amb les esmenes que han estat aprovades i que, sens dubte, enriqueixen el document final”.

La 1a tinent d’alcalde i regidora de Gestió dels Recursos Municipals, la Hisenda Municipal i Polítiques de Transparència, Montse Mínguez, ha explicat que “tal com havia proposat inicialment l’equip de govern-, les famílies que tinguin un habitatge amb un valor cadastral inferior a 20.000 euros rebran una ajuda social de 100 euros. A partir d’aquí, en virtut del pacte assolit amb la Crida, es pot arribar a un escalat fins als valors cadastrals inferiors als 29.000 euros. D’aquesta manera, estem ajudant directament a aquestes famílies. Dels 63.670 rebuts que Lleida té en matèria d’habitatge, 9.766, és a dir, el 15 per cent, rebrien una ajuda social amb una determinada progressivitat per part dels Serveis Socials i per part del Pressupost que el mes que ve aprovarem”, ha explicat la tinent d’alcalde.

Les ordenances fiscals també estableixen una baixada del 18% en la Plusvàlua, fet que és una disminució directa en aquest impost, fruit de la revisió cadastral (reducció del 18 per cent dels valors cadastrals). Això té un impacte d’una menor recaptació per a l’Ajuntament de Lleida valorada en 1’1 milions d’euros. En la plusvàlua es mantenen les bonificacions del 90 per cent per a herències dels habitatges habituals -és a dir, quan una persona hereta l’habitatge on viu- i del 80 per cent per als pisos que es reben en herència i que s’ofereixen a l’Oficina Local d’Habitatge.

L’expedient aprovat avui incorpora també altres bonificacions adreçades als habitatges de l’ Horta que corresponguin a una explotació agrícola. En aquests casos disposaran d’un 10% de bonificació en la quota final de l’IBI. Caldrà que tinguin la condició d’explotació agrícola, ramadera o forestal, que estiguin empadronats i que el 50 per cent dels ingressos familiars provinguin de la seva explotació.

Més ajudes a famílies monoparentals o nombroses i pla personalitzat pel pagament de tributs

Les ordenances aprovades avui també inclouen ajudes a famílies nombroses i monoparentals. Fins ara, ha explicat la tinent d’alcalde Montse Mínguez, la llei preveia una bonificació per a les que són propietàries d’un habitatge i l’Ajuntament de Lleida situava aquesta ajuda en 120 euros. En el nou expedient d’ordenances “s’estén aquest suport, també, a les famílies nombroses o monoparentals que viuen de lloguer”, ha explicat Mínguez.

Amb l’expedient aprovat avui s’introdueixen noves facilitats per poder fer els pagaments tributaris per mitjà d’un Pla personalitzat que permetrà que les famílies, durant l’any que ve i abans de l’1 de desembre “podran establir com, quin i quan volen pagar individualment les seves obligacions tributàries amb l’Ajuntament de Lleida. Ja hi havia facilitats per fer-ho –fraccionaments i altres mesures- però d’alguna manera, amb aquesta novetat, el pla personalitzat de pagament (que és sense interessos i sense garanties) permet que cadascú pugui establir a la carta el seu pagament periòdic dels tributs i de les taxes”, ha assenyalat Montse Mínguez.

L’ expedient d’ordenances fiscals manté totes les bonificacions i ajuts que l’Ajuntament de Lleida ja estava oferint: la Teleassistència gratuïta, les bonificacions en els vehicles, en l’impost de l’ ICIO, en les escombraries, en els serveis educatius i esportius, en els serveis de benestar social...

Esmenes dels grups aprovades

En la sessió plenària d’avui en què es debatia l’expedient d’Ordenances Fiscal també han tirat endavant diverses esmenes presentades pels diferents grups municipals. Cal destacar, segons ha expressat la 1a tinent d’alcalde Montse Mínguez
que el conjunt de mesures aprovades “recullen les sensibilitats dels diferents grups representats en el Saló de Plens i són el fruit del treball que hem dut a terme en llargues reunions entre les diferents formacions”.

En total, s’han aprovat 11 esmenes a l’expedient d’ordenances fiscals presentat avui al ple.

Cinc esmenes proposades pel Comú de Lleida han tirat endavant (una d’elles per unanimitat) entre elles les bonificacions en immobles d’ús residencial que hagin instal·lat sistemes per l’aprofitament de l’energia provinent del sol durant els cinc períodes impositius següents als de la finalització de la instal·lació, la modificació de diferents tarifes de les Escoles Bressol Municipals de la ciutat, i bonificacions en l’impost de noves construccions i obres de rehabilitació integral. També s’ha aprovat que la comissió informativa “podrà dictar disposicions interpretatives i aclararidores d’aquesta ordenança i de les ordenances reguladores de cada ingrés” i “que l’establiment i la fixació de preus públics corresponen al ple per tots aquells preus públics que no siguin de meritament periòdic i gestionats mitjançant padró”.

Del grup municipal del PP s’ha aprovat una esmena per bonificar un 25% la quota dels titulars dels vehicles a motor que tinguin emissions de CO2 inferiors als 120gr CO2/km.

Les dues esmenes proposades de la Crida-CUP, aprovades per unanimitat, són d’una banda, la que atorga a les famílies monoparentals, sempre que la llei ho permeti, els mateixos beneficis fiscals que les famílies nombroses i, de l’altra, una esmena que fa referència a la taxes dels serveis educatius, concretament a les escoles bressol, i en la qual es proposen bonificacions progressives en funció de la renda familiar anual (i del nombre de membres del nucli familiar) a partir d’ingressos iguals o menors a 9.562 euros i fins a 50.198 euros.

Del conjunt d’esmenes presentades per CIU, tres han estat aprovades per unanimitat. La primera fa referència a una bonificació d’un 20% en reformes i millores dels locals d’empreses de nova creació –menys d’un any-, a excepció d’aquelles que l’actuació derivi d’una activitat inspectora. L’altra esmena aprovada fa referència a que sempre que es justifiqui i s’avisi d’una malaltia del menor, el servei de menjador no es pagarà a partir del cinquè dia i , finalment, s’ha determinat el preu de 7,5 euros pel servei de menjador d’un dia esporàdic.

En la sessió plenària del mes d’octubre s’han aprovat la proposta de denegació de l’aprovació de l’avanç del Pla especial urbanístic per a la implantació d’una Protectora d’animals abandonats i maltractats a la partida Mariola, número 78, promogut per l’Associació Amics dels Animals del Segrià.
També s’han ratificat els convenis de col·laboració amb 5 centres educatius (col·legi Episcopal-Mare de Déu, Acadèmia Martínez, l’Institut Ronda, l’Institut Caparrella i el centre integral d’FP Ilerna) per promoure, impulsar i desenvolupar el règim d’alternança i amb formació dual. 
Entre altres, han rebut el suport del ple la proposta d’aprovació de les bases de la Beca de Recerca Cristina de Pizan i de la Convocatòria de la XI Beca de Recerca Cristina de Pizan i la proposta d’aprovació de les bases del premi Mila de Periodisme per a la igualtat de gènere a Lleida i de la Convocatòria del IX Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere a Lleida.

Mocions
S’ha donat llum verda a la moció del PP per a la intensificació dels treballs de recuperació i dinamització del Centre Històric en defensa de la candidatura del conjunt monumental del Turó de la Seu Vella a Patrimoni Mundial (votada per punts).
També han tirat endavant les tres mocions, que s’han exposat en el mateix debat, presentades pel grup municipal del PSC per no judicialitzar la política a Catalunya; pel grup municipal del PP en defensa de la independència del poder judicial, i pels grups municipals de CiU i ERC-Avancem de suport al president Mas, l’exvicepresidenta Ortega i la consellera Rigau amb motiu de la seva imputació per l’organització del 9N (tenint en compte que les corresponents votacions s’han fet per punts).
Pel que fa a les mocions promogudes per entitats, han rebut el vistiplau per part del ple municipal les mocions:
-de la UGT Terres de Lleida de suport a la creació de la prestació “Garantia 55”.
-de l’AMPA de l’Escola de Pinyana instant al Parlament de Catalunya relativa a la construcció de l’Escola Pinyana. Acords complementaris (s’ha aprovat per unanimitat excepte l’esmena que s’ha afegit, que no ha tirat endavant)
-de la PAH de suport per exigir una nova llei reguladora del dret a l’habitatge que garanteixi les mesures de mínims per fer front a l’emergència habitacional.
-de Lleida Social, Procés Constituent Segrià i l’Assemblea en defensa dels serveis públics de Lleida relativa a la Declaració de municipi contrari a l’aplicació de l’Acord Transatlàntic de Comerç i Inversió (TTIP).
-relativa al servei d’emergències mèdiques SEM, per unanimitat.

L’alcalde de Lleida ha clos el ple d’aquest mes d’octubre llegint textualment la resolució de la Fiscalia Anticorrupció (arxivant la denúncia interposada contra la seva persona), en la qual el fiscal especifica que “no s’ha comès cap fet delictiu”, desmentint alguns comentaris que s’han generat al respecte de la resolució, que deien que no s’havien trobat proves. No hi ha més motiu, “no s’ha comès cap fet delictiu”, ha repetit l’alcalde. 

Un cop finalitzat el ple ordinari, s’ha constituït el nou Consell d’Administració de l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU), amb el nomenament dels nous consellers. A més, s’ha acceptat que la presidència l’ostenti la primera tinent d’alcalde Montse Mínguez.