El ple aprova una nova ordenança per a la tramitació d’obres que n’agilitzarà tot el procès

- També s’ha aprovat el plec de condicions del nou contracte de manteniment i neteja per a la gestió sostenible dels edificis municipals- El plenari municipal aprova el pas dels estudis del Conservatori a Estudis Superiors Universitaris.

El Ple Municipal ha aprovat avui, amb els vots a favor de PSC, C’s, ERC i PP i les abstencions de CiU, la Crida-CUP i el Comú de Lleida, la proposta d’aprovació inicial de l’Ordenança reguladora dels procediments d’intervenció administrativa municipal sobre l’ús del sòl i edificació, llicències urbanístiques i comunicacions prèvies. La nova ordenança reguladora dels procediments d’intervenció administrativa municipal sobre l’ús del sòl i edificació, llicències urbanístiques i comunicacions prèvies, ajudarà a regular, clarificar, simplificar i agilitzar la tramitació dels diversos procediments administratius necessaris per a la concessió de les llicències i actuacions urbanístiques. L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha destacat que és “una normativa que permetrà agilitzar els procediments i fer una administració més agil”. Per la seva banda, el tinent d’alcalde i regidor d’Hàbitat Urbà, Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, ha explicat que “la nova ordenança determina clarament quines obres i actuacions estan subjectes a llicència urbanístiques i quines al nou règim de comunicació prèvia i estableix, en aquest sentit, un nou règim de tramitació en la comunicació prèvia de les obres, un fet que comporta la possibilitat d’iniciar immediatament les obres que es volen dur a terme aconseguint reduir el temps d’espera a zero”. Amb la nova ordenança es preveu automatitzar un 85% dels expedients i agilitzar considerablement els tràmits de les llicències d’obres. Cal recordar que de mitjana es tramiten unes 1.400 llicències anuals.

La nova ordenança s’adapta, d’aquesta manera, a la Directiva de Serveis 2006/123/CE, del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de desembre de 2006, relativa als serveis en el mercat interior, que pretén eliminar els obstacles innecessaris i desproporcionats per a la prestació de serveis. En el mateix sentit s’expressen la Llei 17/2009, de 23 de novembre, sobre el lliure accés a les activitats de serveis i el seu exercici, la Llei 12/2012, de 26 de desembre, de mesures urgents de liberalització del comerç i de determinats serveis, i l’Ordenança municipal reguladora del lliure accés a les activitats de serveis i el seu exercici en el municipi de Lleida, publicada al BOP de 17/06/2010.

També s’ha aprovat avui el Plec de Clàusules administratives particulars i prescripcions tècniques que regeixen la contractació dels serveis de manteniment i de neteja per a la gestió sostenible dels edificis municipals de l’Ajuntament de Lleida. S’ha aprovat amb el suport de PSC, C’s i PP, amb l’abstenció de CiU i ERC i amb el vot en contra de la Crida-CUP i el Comú de Lleida. El Plec recull un nou sistema de gestió conjunta dels 220 edificis i equipaments municipals de la ciutat, que permetrà unificar, per primera vegada, la gestió de tots els equipaments públics –de caràcter educatiu, esportiu, cívic, social o cultural- amb l’objectiu, d’una banda, de millorar la gestió diària dels equipaments i, de l’altra, contribuir a l’estalvi i l’eficiència energètica.
En aquest sentit, l’Ajuntament de Lleida es fixa com a objectiu la reducció del consum energètic dels edificis i equipaments municipals gràcies a un concurs d’integració de la gestió i la prestació conjunta del servei de manteniment, neteja i gestió energètica dels edificis municipals, un pas més per fer de Lleida una ciutat més verda i sostenible. La integració d’aquests serveis respon a la voluntat d’aconseguir una major eficiència dels recursos, tant pel que fa al control de consums energètics, consums d’aigua i recollida dels residus com el control de l’eficiència i del rendiment de les instal·lacions municipals. La Paeria té previst destinar una inversió inicial de 100.000 euros per impulsar una política global d’estalvi en subministraments d’aigua, llum i gas, que s’acompanya també de promoció d’incentius fiscals, un reg més eficient i la potenciació de les energies verdes i sistemes de control energètic.
Un programa informàtic permetrà donar eficiència màxima a la gestió del servei, treballant de manera transversal, optimitzant els recursos, informatitzant totes les dades i generant sinèrgies. El programa ha de permetre, a més, la monitorització de les instal·lacions dels edificis, sent una eina clau per l’anàlisi de les actuacions que realitzarà la Paeria amb l’objectiu d’aconseguir edificis “green”, és a dir, que siguin gestionats de forma sostenible (utilització d’energia mínima, energia de fonts renovables, materials i productes sostenibles, estalvi d’aigua, recollida selectiva, etcètera) per aconseguir que tinguin baixes emissions. La Paeria treballa amb l’objectiu de reduir les emissions provinents de les seves pròpies instal·lacions i activitats. L’estalvi i l’eficiència energètica constitueixen un element fonamental per disminuir les emissions de C02 i, concretament, els consums dels edificis i equipaments municipals representen aproximadament un 60% dels consums energètics totals dels serveis municipals.


El Ple Municipal també ha aprovat per unanimitat l’expedient de Gestió Tributària “Impost sobre Béns Immobles, concessió de bonificació immobles adscrits al programa de mediació per al lloguer social” que preveu les bonificacions del 50% del rebut de l’IBI per als propietaris d’habitatges que els han cedit per a lloguer social. Aquest 2016 se’n beneficiaran 52 pisos que, junts, sumen bonificacions per valor de 9.549 euros. L’any anterior, es van tramitar 30 expedients, amb un valor total de 5.793 euros. Per tant, en aquest nou exercici s’han sumat 22 llars més a aquesta mesura que vol incentivar la cessió de pisos per al lloguer social. Els propietaris dels habitatges es comprometen a posar-los a disposició de la Borsa Municipal d’Habitatge per espai de tres anys.

El Ple Municipal ha aprovat aixímateix amb els vots a favor del PSC, CiU, C’s, ERC i el Comú de Lleida i amb les abstencions del PP i el vot en contra de la Crida-CUP la proposta d’aprovació provisional del pla especial urbanístic per a l’ordenació dels clubs i associacions de consumidors de cànnabis a la ciutat, una iniciativa que té l’objectiu d’ordenar els clubs i associacions de consum de cànnabis.

El Ple Municipal ha ratificat avui els decrets d’alcaldia d’inici d’expedients de concessió dels honors i distincions a diverses entitats i persones de Lleida, que són les següents:

- Placa de la Paeria al mèrit esportiu al Cub de Bàsquet Pardinyes
- Placa de la Paeria al mèrit esportiu al Cub Natació Lleida
- Placa de la Paeria al mèrit cultural o artístic a la Impremta Sol
- Placa de la Paeria a la solidaritat a l’Associació AntiSida de Lelida
- Placa de la Paeria al mèrit educatiu o pedagògic a l’escola Sant Josep de Calassanç
- Placa de la Paeria al mèrit educatiu o pedagògic a la Xarxa d’Escoles Municipals de Lleida
- Placa de la Paeria al mèrit educatiu o pedagògic a l’Institut Joan Oró
- Medalla de la Paeria al mèrit cultural o artístic a títol pòstum al Sr. Enric Llaberia Vidal
- Medalla de la Paeria al mèrit educatiu o pedagògic al Sr. Lluís Rodríguez Herrero
- Medalla de la Paeria al mèrit educatiu o pedagògic a títol pòstum al Sr. Abel Martínez Oliva

Tres declaracions institucionals sobre la lluita contra el càncer infantil, el dia internacional de les dones i la compra pública ètica i sostenible a la Paeria
L’Ajuntament de Lleida ha realitzat avui una declaració institucional en commemoració del Dia Internacional de la Lluita contra el càncer infantil, en què la Paeria s’adhereix a aquesta efemèride i dóna suport a les entitats del tercer sector. El paer en cap també ha llegit una declaració institucional amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones. I també s’ha produït una declaració institucional consensuada de la Paeria per la compra pública ètica i sostenible.
Aprovat el pas dels estudis del Conservatori a Estudis Superiors Universitaris


El Ple Municipal de la Paeria ha debatut avui un total de 16 mocions, tres proposades per entitats. Entre les aprovades per unanimitat destaca la moció originària d’ERC que han fet seva tots els grups municipals i que portarà a ser superiors els estudis de música. L’alcalde Àngel Ros ha expressat que el proper que caldrà convertir en unieveristaris són els estudis de Belles Arts i Arts Escèniques.



També ha tirat endavant la moció de dones amb iniciativa de les Terres de Lleida a propòsit del Dia Internacional de les Dones, per un treball digne i un salari just per justícia de gènere. Tots els grups municipals han donat suport a la moció, amb l’excepció de Ciutadans, que s’ha abstingut.

Llum verda també a la moció proposada per la Comunitat General de Regants del Canal de Pinyana en defensa dels regants de Lleida, on tots els punts de la moció s’han votat a favor. També s’ha aprovat per unanimitat la moció presentada per la Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida, que proposa la paralització del procés de modificació del reglament del Consell de Cooperació i Solidaritat (Consell Mixt de Cooperació) fins l’aprovació del Reglament de Participació.

S’ha aprovat la moció del grup municipal de la Crida en suport de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) i la de la lluita contra el Plan Hidrológico Nacional, que s’ha votat finalment per punts. Una altra moció, impulsada pel PP, per la defensa dels regadius de Lleida i suport a les comunitats de regants també ha tirat endavant.


La suspensió de la cessió de dades de caràcter personal a tercers ha estat objecte de debat en la moció presentada pel Comú de Lleida, en la qual s’exposaven dades relatives a sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europa sobre la protecció de dades personals. Només el primer punt del document ha comptat amb la unanimitat de la Corporació Municipal, en el qual l’Ajuntament de Lleida insta la màxima autoritat a Catalunya en la matèria, l’Agència Catalana de Protecció de dades, i més específicament els seus serveis jurídics, a que s’elabori un informe clarificador i vinculant sobre els fets exposats a la moció. La resta de punts, no han prosperat.

El grup municipal de Cria per Lleida-CUP ha presentat en la sessió plenària una moció per l’establiment d’un mínim vital d’aigua, proposta que no ha tirat endavant. La Crida, ERC-Avancem i el Comú de Lleida han estat a favor; Convergents i Populars s’han abstingut i el grup Socialista i Ciutadans han estat en contra.
La Moció presentada dels grups municipals de CiU, ERC-Avancem i Crida per Lleida- CUP pel pagament de tributs ha estat rebutjada mentre i la Moció del Grup Municipal de la Crida per Lleida- CUP de suport al Museu de Lleida Diocesà i Comarcal i per a l’aplicació de la Llei del Patrimoni Cultural Català ha tirat endavant com també ho han fet la moció del Grup Municipal d’El Comú de Lleida per l’alliberament de l’AP-2 entre Lleida i Montblanc i l’adhesió a la declaració de Montblanc i la Moció del Grup Municipal de CiU de rebuig a la suspensió a la suspensió de la conselleria d’afers exteriors.