Fins el dia 24 d’abril la Sala Municipal de Sant Joan acull l’exposició dirigida per l’investigador Juan Luis Arsuaga, amb les principals troballes del jaciment on s’han identificat els fòssils humans més antics d’Europa. Atapuerca està considerat com un dels jaciments paleontoantropològics més importants del món.
L'Ajuntament de Lleida i la Fundació Caixa de Catalunya porten a Lleida "Atapuerca i l'evolució humana", l'exposició de referència dels jaciments arqueològics i paleontològics d'Atapuerca on s'han localitzat els fòssils dels primers europeus. La mostra està dirigida per Juan Luis Arsuaga, codirector de l'equip d'investigacions d'Atapuerca, que va ser guardonat amb el premio Príncipe de Asturias de Recerca Científica i Tècnica l'any 1997.
El tinent d'alcalde Xavier Sàez, juntament amb Juan Luis Arsuaga i el director de l'obra Social de Caixa de Catalunya, Miguel Perdiguero han presentat la mostra. Una exposició que Sàez ha qualificat com "l'exposició científica més important que ha visitat la ciutat en els darrers anys" i que en el cas de Lleida ha estat pràcticament refeta per l'espai de la sala sant Joan. Juan Luis Arsuaga, per la seva banda, ha destacat que Atapuerca és un projecte científic de més 20 anys, "una aventura científica i un projecte que no està finalitzat, cada any hi ha un descobriment". L'investigador ha destacat la importància de les activitats pararel·les d'aquesta mostra com les conferències i els "tallers per als infants perquè aconsegueixen que la explicació històrica de l'origen de l'ésser humà arribi a les futures generacions". Arsuaga ha anunciat que properament l'equip investigador viatjarà a Sudàfrica per realitzar la construcció tridimensional de l'oïda d'un dels cranis descoberts a Atapuerca que suposarà importants avanços en l'investigació.
La mostra, que es pot visitar a la sala municipal d'exposicions de Sant Joan fins el dia 24 d'abril, proposa un recorregut per les diferents etapes de l'evolució amb l'explicació detallada de les principals troballes del jaciment d'Atapuerca. El visitant podrà contemplar el Crani 5, un descobriment que va suposar la creació d'una nova espècie l'homo antecessor. Aquest és el crani més complet existent dins del registres paleontològic i l'exposició presenta en primícia la reconstrucció del cap, a càrrec dels especialistes holandesos Kennis & Kennis. A l'exposició també es poden contemplar la pelvis anomenada "Elvis", la pelvis més completa existentm amb 400.000 anys d'antiguitat, el Bifaç "Excalibur", considerat com a la primera ofrena funerària coneguda de la història de la humanitat i una fragment del sostre policrom de la cova d'Altamira, realitzat pels mateixos autors de la rèplica d'Altamira.
L'exposició es completa amb conferències i tallers d'arqueologia, paleontologia i art prehistòric adreçats a nens i nenes d'entre 8 i 12 anys, que tindran lloc el dies 19 i 20 de març.