El nou vial de Victor Torres tindrà un impacte directe sobre 55.000 habitants del marge esquerre de la ciutat i reduirà substancialment el trànsit a la zona de Miquel Batllori
El reajustament del traçat del vial incorpora les consideracions de la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Generalitat per fer més viable la seva construcció des del punt de vista econòmic, ambiental i social El ple municipal també aprova el conveni de cessió d’ús durant 15 anys de l’Església de Sant Ruf per a la seva conservació i millora patrimonial L’alcalde de Lleida manifesta el rebuig del Ple Municipal a la violència masclista i els actes d’homofòbia
El ple municipal ha aprovat la modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbana de Lleida (POUM) amb l’objectiu de reajustar el traçat del vial de Victor Torres, en el tram comprès entre el carrer dels Alamús i l’avinguda Pla d’Urgell, i la seva prolongació. El Text Refòs que s’ha aprovat avui incorpora les consideracions que va fer la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Generalitat amb l’objectiu de fer més viable la seva construcció des del punt de vista econòmic, ambiental i social.
L’expedient garanteix que els promotors comercials del SUR-42, Torre Salses, assumeixin part del cost de la prolongació d’aquest vial, tal i com la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Generalitat va proposar que, alhora, va valorar positivament l’expedient tot sol·licitant la necessitat de completar, millorar, justificar o adaptar diferents aspectes de caire tècnic i jurídic i que l’Ajuntament de Lleida els ha resolt per poder seguir tramitant la modificació del Pla General per dur a terme el reajustament del traçat de l’avinguda Víctor Torres, que ja estava contemplat des del 1995. Un d’aquests aspectes a què es refereix la Generalitat fa referència a l'estudi de viabilitat econòmica i a les càrregues externes que proposa l'edificació vinculada al SUR 42 i, en concret, com això s'articula a la gestió urbanística que han de tenir les unitats d'actuació que proposa la modificació.
El tinent d’alcalde i regidor de l’Hàbitat Rural i Urbà i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, ha destacat que el vial “és absolutament necessari”, s’ha mostrat satisfet de l’entesa dels equips tècnics de les dues administracions i ha posat de relleu la voluntat de salvar, amb el nou traçat del vial, diversos habitatges del carrer Palauet. En aquest sentit, ha explicat que “el vial és cabdal perquè permetrà connectar el centre de la ciutat amb Cappont, la Bordeta i Magraners i, també, amb la Variant Sud i, a més, reduirà en un 15% el trànsit a la zona de Miquel Batllori”. “El nou vial assumirà prop de 22.000 vehicles diaris i donarà servei a 31.700 persones de forma immediata, amb un impacte directe sobre 55.000 habitants del marge esquerre de la ciutat”.
Sobre l’ampliació de l’avinguda de Víctor Torres, Fèlix Larrosa ha remarcat que “millorarà els eixos bàsics de comunicació de Lleida i ha incidit en què representa, a més, un exercici de racionalitat i de millora social, atès que és una operació urbanística que beneficia el barri i el conjunt de la ciutat”. Amb el reajustament del traçat, s’evita enderrocar 5 habitatges del carrer Palauet, amb què s’estalvien tràmits d’expropiacions i el conseqüent impacte econòmic que hauria suposat a les arques municipals.
Larrosa també ha posat de relleu que aquest projecte, que tindrà un cost aproximat de dos milions d’euros i que suposa un àmbit d’actuació d’uns 90.000 m2, té una doble vessant. I és que, a més, de garantir el creixement i desenvolupament urbanístic d’aquesta zona, permetrà que tot el trànsit que ve del sector nord per accedir a la Bordeta pugui triar entre dues opcions per accedir-hi: una per l’avinguda Miquel Batllori i, una altra, pel vial de Víctor Torres.
La modificació limita al nord-oest amb l’àmbit de l’Àrea Residencial Estratègica i la carretera L-11; a sud-oest amb el Polígon d’Actuació Urbanística UA 48 i amb el barri de la Bordeta a través del carrer Palauet; al nord-est amb el traçat de la línia fèrria i sòls qualificats de sistemes i al sud-est amb els carrers d’Amposta i d’Agramunt de la Bordeta.
Amb el desenvolupament d’aquest vial es millorarà la connectivitat general urbana i territorial, es potenciarà el desenvolupament de grans àrees d’equipaments de la ciutat a l’entorn de la Bordeta i de Magraners, es facilitarà el desenvolupament residencial –especialment el destinat a habitatges de protecció pública en l’àmbit de l’Àrea Residencial Estratègica- i permetrà el desenvolupament d’implantacions comercials de diferents format, a nivell de barri i a nivell territorial.
El ple municipal també ha aprovat el conveni de cessió d’ús durant 15 anys de l’Església de Sant Ruf per a la seva conservació patrimonial i rehabilitació. Larrosa ha explicat que aquesta acció correspon “a la responsabilitat que tenim amb el patrimoni de la ciutat i que enriquirà des del punt de vista turístic les persones que visitin la ciutat”. El tinent d’alcalde ha explicat que es farà un estudi tècnic per determinar quines actuacions s’hi ha de fer pel que fa a la pròpia edificació, però el que sí es durà a terme és l’habilitació de diferents espais com l’aparcament, la senyalització, l’enjardinament o l’accessibilitat, entre altres. Cal destacar que l’església de Sant Ruf és un antic monestir que data del segle XIII. Aquest conveni, que serà prorrogable, permetrà consolidar i preservar l’edifici declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.
Mocions debatudes en el Ple Municipal d’avui
En l’apartat de les mocions promogudes per entitats, el Ple ha donat el suport unànime a l’exposada per l’Associació Enbiciperlleida-BACC per a la promoció de l'ús de la bicicleta a la ciutat de Lleida.
De les mocions dels grups municipals, dos han tirat endavant i una tercera parcialment.
El grup municipal de Crida per Lleida-CUP ha presentat la moció per la retirada de distincions i honors a persones vinculades a la dictadura franquista, que s’ha votat per punts. Així, tots els grups han votat a favor excepte el Partit Popular a la retirada dels honors i les distincions d’aquestes persones. En canvi, no s’ha aprovat declarar les esmentades persones non grates a la ciutat de Lleida amb el suport de Crida, ERC-Avancem i Comú de Lleida; l’abstenció de CiU i els vots en contra de PSC, Ciutadans i PP.
La moció en relació a la sentència del Tribunal Constitucional relativa a l'impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana, a iniciativa de Convergència i Unió, s’ha consensuat.
També ha tirat endavant la del grup municipal del Partit dels Socialistes de Catalunya per demanar a la Generalitat de Catalunya que el Casal de la Mercè passi a ser de titularitat municipal, amb la dotació pressupostaria corresponent. PSC, Cs i PP s’han mostrat favorables; CiU, ERC i Comú, contraris, i la Crida s’ha abstingut.
No ha prosperat la implantació de mesures contra el canvi climàtic i les onades de calor a Lleida, a proposta del Comú de Lleida. La votació ha estat Comú, Crida per Lleida-CUP i ERC-Avancem a favor; CiU i PP s’han abstingut i PSC i Cs han votat en contra.
Finalment, la moció d’ERC-Avancem per la construcció d’un alberg municipal de gestió pública, amb una ubicació que equilibri territorialment els serveis de la ciutat, votada per punts, ha estat rebutjada en tots ells. De fet, s’han posat a votació els punts 1 i 6, amb el suport d’ERC, Cs, Crida i Comú, i no ha calgut la resta perquè depenien d’aquests.
L’alcalde, Àngel Ros, ha començat la sessió plenària manifestant el rebuig del Ple a la violència masclista i els actes d’homofòbia.