El Ple Municipal aprova el compte general de l’Ajuntament de Lleida i els comptes de l’EMU de l’any 2016

S’ha aprovat la Moció de l’equip de govern, amb una esmena del PP, que garanteix que el Parc de les Arts serà un espai públic i es tramitarà un procés de participació ciutadana. El finançament serà mitjançant la construcció d'un equipament privat, que aportarà un cànon Bonificació del 80% en les quotes de l’IBI que resultaran del procés de regularització cadastral que ha posat en marxa el Ministeri d’Hisenda i que afectin elements indispensables per al desenvolupament de l’activitat agrícola i ramadera El ple aprova l’inici de la licitació del nou Museu d’Art de Lleida

El Ple Municipal ha aprovat aquest divendres el compte general de l’Ajuntament de Lleida amb els vots favorables dels grups del PSC i Ciutadans, les abstencions de CiU i PP i el vot en contra d’ERC, Crida-CUP i Comú. També s’han aprovat els comptes anuals de l’ Emu i la rebaixa del 80% de l’IBI a ‘Horta per als elements indispensables per al desenvolupament de l’activitat ramadera així com l’inici de la licitació de les obres del Museu d’Art de Lleida. En l’apartat de mocions destaca que s’ha aprovat la Moció sobre el Parc de les Arts presentada pel PSC, que inclou una esmena del PP, que garanteix que el Parc serà un espai públic. Els representants del Parc de les Arts han retirat a seva moció.

Els comptes generals presenten un superàvit o romanent de tresoreria positiu de 5,1 milions d’euros. La tinenta d’alcalde i regidora de Gestió dels Recursos Municipals, la Hisenda Municipal i Polítiques de Transparència, Montse Mínguez, ha destacat que l’endeutament s’ha reduït en més de 40 milions d’euros en els darrers quatre anys, passant dels 133 milions d’euros l’any 2012 als 81,7 milions d’euros d’endeutament de l’Ajuntament de Lleida.
També en l’àrea de la Gestió de Recursos, s’ha donat llum verda a l’expedient de modificació de crèdit al Pressupost de l’Ajuntament de Lleida de 2,2 milions d’euros per fer front, entre altres, a l’increment salarial de l’1% dels treballadors municipals, el trasllat de l’Oficina Municipal d’Atenció ciutadana (OMAC), així com de les dependències ubicades actualment a l’antiga Audiència Provincial, que serà la nova seu del Museu d’Art Jaume Morera. Aquest expedient ha rebut el suport dels grups municipals del PSC, C’s i PP, l’abstenció d’ERC, CiU i la Crida-CUP i el vot en contra del Comú.
Rebaixa del 80% de l’IBI de l’Horta per als elements indispensables per al desenvolupament de l’activitat ramadera
Per altra part, també ha rebut el suport majoritari dels grups municipals del consistori, tret del vot en contra del Comú, la Modificació de l’Ordenança fiscal 1.1: indispensable per a usos agrícoles, ramaders, forestals i anàlegs, la qual cosa es tradueix que l’Ajuntament de Lleida, atenent les demandes dels pagesos de l’Horta i estudiant cas per cas, aplicarà una rebaixa de fins al 80% en aquells elements indispensables per al desenvolupament de l’activitat ramadera, que s’havien vist afectats per la reforma del cadastre.
Pel que fa a l’àrea de Polítiques d’Igualtat, hi ha hagut unanimitat del ple municipal en la proposta d’aprovació per a l’aplicació del Codi per a la contractació pública socialment responsable, en l’àmbit de l’Administració de la Generalitat de Catalunya i el sector públic que en depèn, aprovat pel Govern de la Generalitat en data 20 de juny de 2017, en els processos contractuals impulsats per part dels serveis municipals, en tant la Comissió per a la contractació responsable fa els treballs per poder disposar d’una Guia pròpia de l’Ajuntament de Lleida. En aquest sentit, mentre l’Ajuntament de Lleida realitza els treballs per obtenir la seva pròpia Guia de clàusules socials, s’utilitzarà la de la Generalitat en els processos contractuals impulsats per part dels serveis municipals de la Paeria. Així mateix, s’incorporarà el text del Codi per a la contractació pública socialment responsable en l’àmbit de l’administració de la Generalitat i el sector públic que en depèn, en la Intranet de l’Ajuntament de Lleida, en l’apartat corresponent a les Instruccions de Contractació.
Inici de la licitació del nou Museu d’Art de Lleida
La proposta d’aprovació del Plec de Clàusules Administratives Particulars per a la contractació de les obres del Projecte bàsic i d’execució d’adequació de l’antiga audiència per a la nova seu del Museu d’Art de Lleida i l’inici de la licitació també ha rebut el suport majoritari del ple, només amb l’abstenció del grup municipal d’ERC i el vot en contra del Comú.
El projecte compta amb un pressupost garantit de 4,8 milions d’euros, gràcies a l’aportació municipal, així com la del Ministeri de Cultura, la Generalitat, la Diputació de Lleida i els ajuts europeus del Fons FEDER. El tinent d’alcalde i regidor d’Hàbitat Urbà, Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, ha mostrat la seva satisfacció, perquè “s’avança en aquest procés que, per una banda, ha de permetre potenciar la capitalitat de Lleida des d’un punt de vista de l’oferta cultural, patrimonial i històrico-artístic i, de l’altra, suposa un abans i un després per la pròpia configuració de la Rambla de Ferran i per la seva activitat i dinàmica”. Larrosa ha assegurat que, per cada euro que s’invertirà en el nou museu, es convertirà en un 1,92 euros d’activitat econòmica per a la ciutat
El ple també ha aprovat ratificar el conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Lleida i l’Institut de la Caparrella perquè alumnes de Formació Dual del Cicle Formatiu de grau superior de projectes de Sistemes de Telecomunicació i Informàtiques facin pràctiques a la Paeria.
Aprovació dels comptes de l’EMU del 2016
Abans del Ple Municipal, s’ha celebrat la Junta General de l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU) en què s’han aprovat els comptes de l’any 2016, amb els vots a favor dels grups PSC i C’s, les abstencions de CIU, Comú i PP i els vots en contra dels grups d’ERC i la Crida-CUP.
La presidenta de l’EMU, Montse Mínguez, ha destacat que els comptes posen de manifest un increment de la xifra de negoci d’un milió d’euros gràcies a la venda de patrimoni. Es demostra, segons la regidora, “que s’està fent política d’austeritat i un gran treball per reduir de les despeses financeres. L’exercici de l’any 2016 es tanca amb un benefici de 499.000 euros, “un fet destacable si es té en compte que és el segon any consecutiu que l’empresa tanca l’exercici en positiu”, ha destacat la responsable d’Economia.
Montse Mínguez també ha defensat la gran tasca en matèria d’habitatge que porta a terme l’EMU, que actualment compta amb 445 habitatges en propietat, a més d’altres 268, que han estat cedits per diversos propietaris, la qual cosa fa que l’Empresa Municipal d’Urbanisme gestioni en l’actualitat un total de 713 habitatges.
Per la seva banda, la resta de grups municipals han demanat en el Ple reduir l’endeutament de l’EMU i han posat de manifest que l’Empresa Municipal d’Urbanisme no ha realitzat totes les inversions previstes inicialment.
Mocions
En el capítol de mocions, el ple de la Paeria ha aprovat la del Parc de les Arts, presentada per l’equip de govern municipal, que ha acceptat una esmena del Partit Popular. Aquesta iniciativa que havia estat negociada amb la plataforma veïnal, la qual n’havia presentat una altra per aquest plenari, retirés la seva.
La moció aprovada, que ha comptat amb els vots a favor dels grups del PSC, C’s i PP, estableix que el Parc de les Arts serà un espai públic, que es construirà utilitzant tot l’espai actual de 18.000 m2, i es farà a través d’un procés participatiu
El projecte es finançarà mitjançant el cànon d’un equipament privat, que es construirà en una altra parcel·la.
La moció estableix també que s’inicia, tramita i resol un procés amb participació ciutadana de disseny i posterior execució de les obres d’urbanització de la parcel·la ubicada al carrer Alcalde Pujol, 8, entre els carrers Alcalde Pujol, Segrià, Cristòfol de Boleda i Jardins Jaume Magre, que continguin zones verdes i de lleure i equipaments públics a disposició del barri i de la ciutat.
L’esmena incorporada pel Partit Popular determina que la resolució de les al·legacions hauran d’estar informades per la comissió d’Urbanisme amb caràcter previ a la Junta de Govern Local.
En la sessió d’avui també s’ha presentat i votat la moció promoguda pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, (SEPC) de Secundària de Lleida per normalitzar l'ús del català a la senyalització vial de la ciutat, que no ha prosperat.
Un cop finalitzades les mocions promogudes per les entitats, s’han debatut altres quatre dels grups polítics, al marge de l’esmentada del PSC.
La presentada pel Partit Popular en la qual es demanava vetllar per la dignitat, la memòria i la justícia de les víctimes del terrorisme ha estat aprovada.Tot seguit, el Ple municipal ha consensuat la moció de la Crida per Lleida-CUP, en la qual s’insta a l’elaboració d’un reglament municipal el servei de subministrament d’aigua, que haurà d’estar finalitzat l’any 2018.
El Ple també ha aprovat, en aquest cas sense debat previ, la moció del grup municipal de Ciutadans, en la qual es requereix a l’empresa concessionària de l’estació d’autobusos de Lleida una millora en l’estat general de conservació de les instal·lacions.
La darrera moció que s’ha debatut en el Ple d’avui ha estat la del grup municipal de CiU en la qual es demanava convidar les ciutats agermanades amb Lleida l’1 d’octubre de 2017. Finalment, la proposta ha estat rebutjada al comptar només amb els vots a favor de CiU, ERC i Crida per Lleida-CUP, i tenir en contra els dels regidors del PSC, C’s, PP i Comú de Lleida.