2n diàleg trans* per resoldre dubtes entorn a la salut d’aquest col·lectiu
La setmana passada es va fer aquesta sessió per tractar i atendre consultes sobre la salut física i emocional de les persones trans*, activitat que s’emmarca en el Dia Internacional de la Visibilitat Transgènere
La setmana passada es va fer aquesta sessió per tractar i atendre consultes sobre la salut física i emocional de les persones trans*, activitat que s’emmarca en el Dia Internacional de la Visibilitat Transgènere
L’Ajuntament de Lleida ha organitzat la segona sessió “2n diàleg trans*. Preguntes, dubtes i neguits entorn la salut de les persones trans*” com a espai on poder comentar i resoldre dubtes al respecte. El passat dimecres, dia 29, va tenir lloc la sessió, a la sala Jaume Magre, perquè el col·lectiu de persones trans*, les seves famílies i la ciutadania en general poguessin fer consultes sobre la salut, amb exemples com els processos individuals de trànsit de gènere, aspectes vinculats a la salut emocional o per trencar amb alguns mites entorn al procés de transició de gènere.
La tinent d’alcalde i regidora de Drets Civils, Sandra Castro, va participar en la jornada, en què van participar la metgessa de Família i responsable del Servei de Trànsit a Lleida, la Dra. Mari Cruz Sanz; la infermera del Servei Trànsit a Lleida, Alícia Màrquez, i la tècnica de Colors de Ponent, Ixeya Quesada, entitat LGBTIQ+ de Lleida i entorn. En aquest espai de diàleg es va intentar donar resposta als dubtes i les preguntes proposades.
L’activitat es va preparar en el marc del Dia Internacional de la Visibilitat Transgènere, que es commemora el dia 31 de març. La sessió dona continuïtat al diàleg que ja es va organitzar a l’octubre de 2021, amb Colors de Ponent i el Servei d’Atenció a la Diversitat Sexual i Transsexualitat (Trànsit) de l’ICS de Lleida. En aquest cas, es va tractar la despatologització del fet trans*, model d’actuació en salut a les persones i a la infància trans*.
Arran del debat, acceptació i publicació de la Llei estatal 4/2023, de 28 de febrer, per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI, més coneguda com a “Llei trans”, el col·lectiu trans s’ha convertit darrerament en tema de debat públic, generant controvèrsia social de part de sectors del feminisme i dels partits polítics de l’extrema dreta. Això també ha generat i ha propagat discursos d’aversió al col·lectiu de persones trans que fan aparèixer, alhora, mites i estereotips negatius i transfòbics.
Entre altres accions i recursos municipals, s’ha de recordar que la Paeria compta amb el Pla municipal de Polítiques LGTBIQ+, per al període 201-2024, i que ofereix un Servei d’Atenció Integral al col·lectiu LGTBIQ+ (SAI), per treballar vers la diversitat sexual i de gènere i per lluitar contra tota mena de discriminació per raons d’orientació sexual, identitat de gènere i/o expressió de gènere.