300 persones a la jornada formativa sobre Tràfic d’Éssers Humans i Explotació Sexual
Organitzada per la Comissió d’Atenció a Persones en Situació de Prostitució, Explotació Sexual i Víctimes de Tràfic d’Éssers Humans de La Paeria
El Punt d’Atenció Únic de Lleida ha atès, fins el setembre, 378 persones
Organitzada per la Comissió d’Atenció a Persones en Situació de Prostitució, Explotació Sexual i Víctimes de Tràfic d’Éssers Humans de La Paeria
El Punt d’Atenció Únic de Lleida ha atès, fins el setembre, 378 persones
L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, acompanyat del tinent d’alcalde d’Innovació i Acció Social, Carlos Enjuanes, i de la directora general per a l'erradicació de les violències masclistes de la conselleria d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, han obert avui una jornada formativa per analitzar les noves formes de TEH i explotació sexual que ha organitzat l’Ajuntament de Lleida a través de la Comissió d’Atenció a persones en situació de prostitució, explotació sexual i possibles víctimes de tràfic d’éssers humans (TEH) a Lleida.
Unes 300 persones de diferents perfils professionals relacionats amb l’acció i el treball social, de l’educació, de la justícia, de les forces de seguretat i també estudiants, participen, a l’Auditoria Enric Granados en aquesta jornada que porta el títol de “Tràfic d’éssers humans (TEH) i explotació sexual 2.0”. L’objectiu se centra en identificar i reflexionar sobre els canvis que introdueixen les noves tecnologies i conèixer l’impacte de les violències digitals en aquests processos de tràfic i explotació en els àmbits de la pornografia i l’explotació sexual. I es realitza a l’Auditori municipal Enric Granados.
L’alcalde Larrosa, en la seva intervenció ha demanat a la Comissió i a les ponents “que ens diguin què hem de fer com a Ajuntament de Lleida pot contribuir seriosament a aconseguir que el tràfic d’éssers humans i l’explotació sexual passin a ser un obscurs element de passat”. L’alcalde ha insistit en què cal estar molt atents “a l’impacte de les xarxes socials en l’àmbit de l’explotació i tràfic de persones, perquè el que podia ser una oportunitat, esdevé un seriós problema, sobretot en col·lectius marcadament vulnerables, sobretot joves i dones”.
Comissió d’Atenció a persones en situació de prostitució, explotació sexual i possibles víctimes de tràfic d’éssers humans (TEH) a Lleida està liderada per l’Ajuntament de Lleida a través de les regidories d’Acció i Innovació Social, Polítiques Feministes i Guardia Urbana. També hi ha la Generalitat de Catalunya amb el Departament d’Igualtat i Feminismes, Servei d’Intervenció especialitzat (SIE), Servei d’Atenció a la Salut sexual i reproductiva de Lleida (ASSIR), Mossos d’Esquadra, Oficina d’atenció a la víctima del delicte (OAVD) serveis territorials del departament de justícia a Lleida. Hi ha representació del Govern Central des de la Subdelegació del Govern, la Policia Nacional i la Guardia Civil. I també hi ha aportacions de diferents entitats i organitzacions de Lleida com Creu Roja, Fundació Apip-Acam, Fundació Antisida, Fundación Cruz Blanca, CCOO, UGT, Comissió de Drets humans del Col·legi Advocacia de Lleida.
El Punt d’Atenció Únic
Des de l’Ajuntament de Lleida a través de Fundació Antisida de Lleida, es promou el Punt d’Atenció Únic (PAU) que gestiona Antisida. Es tracta d’un recurs específic en l’àmbit de la promoció social, destinat a aquest persones prostituïdes per posar al seu abast una atenció integral en quan a prevenció i promoció de la salut; prevenció i promoció social; orientació/informació sobre els serveis socials i sanitaris; informació sobre cursos de formació externs, d’aprenentatge de l’idioma i formació interna sobre capacitació socio-laboral; i en els casos que sigui possible, oferir altres alternatives laborals.
Fins al setembre de 2023 s’han atès 378 persones, d’aquestes 138 segueixen un pla de treball individualitzat amb l’objectiu de poder facilitar un pla de millora ocupacional, amb un número d’atencions acumulades en els itineraris de 350.
El Punt d’Atenció Únic centralitza les derivacions de les demandes expressades per les mateixes persones que atenen en el Programa Risc Zero, com les derivacions d’altres recursos establerts en el protocol del Pla Integral (serveis socials, Pla local d’inclusió de l’Ajuntament de Lleida, Institut Municipal d’Ocupació (IMO, Treball als barris) i altres entitats de Lleida.