Conveni per millorar la gestió dels residus municipals al Segrià
El futur pla de gestió inclourà l'optimització de la planta de compostatge de Montoliu i la construcció d'una nou centre per tractar la fracció que no s'ha reciclat
El futur pla de gestió inclourà l'optimització de la planta de compostatge de Montoliu i la construcció d'una nou centre per tractar la fracció que no s'ha reciclat
L'alcalde Àngel Ros, el conseller de Medi Ambient i Habitatge i president de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Salvador Milà, i el president del Consell Comarcal de Segrià, Gonçal Serrate, han signat un conveni per establir el marc de cooperació pel que fa a la implantació del model de gestió de la brossa domèstica que estableix l’ARC.
L'acord defineix l’elaboració d’un pla d’acció en aquest sentit. L’organisme responsable de la redacció i desplegament del pla serà el Consorci per a la Gestió de Residus Municipals del Segrià i, mitjançat la signatura del conveni, l’ARC s’hi integra. D’aquesta manera, la Generalitat fa efectiu el compromís de donar als ens locals el suport tècnic i econòmic necessari per dur a terme una gestió dels residus municipals més sostenible i acord amb la normativa sobre la matèria.
L’ARC assumeix el cost de l’elaboració del pla de gestió de residus municipals de la comarca del Segrià amb un pressupost total de 30.000€. Aquest pla de gestió ha de contenir:
Les actuacions de millora i optimització de la planta de tractament de residus municipals del Segrià a Montoliu de Lleida, incloent-hi la construcció d’una nova planta de tractament mecànic i biològic de la fracció resta (la bossa de brossa que conté tot allò que no s’ha llençat de forma separada). L’objectiu de la nova planta és doble: recuperar els materials reciclables i la matèria orgànica, i reduir la quantitat i reactivitat dels residus que van al dipòsit controlat.
El disseny i la planificació de les campanyes d’educació ambiental per al foment de la minimització i la recollida selectiva dels residus municipals.
El calendari de les actuacions que es defineixin al pla d’acció.
El model de finançament de les actuacions definides al pla d’acció, que en qualsevol cas seran a càrrec dels pressupostos de l’Agència de Residus de Catalunya.
El nou model de gestió de la brossa domèstica establert per l’ARC es fonamenta en la prevenció dels residus, el desplegament de la recollida selectiva per tot el territori (inclosa la de matèria orgànica) i la màxima recuperació dels materials continguts en la brossa, tant els que es recullen separadament (vidre, paper-cartró, envasos lleugers i, en alguns casos, la fracció orgànica) com els que es troben barrejats dins la fracció resta (la bossa d’escombraries que conté tot allò que el ciutadà no ha llençat de forma separada).