Acord per a la constitució del Consorci del Transport Públic de l’àrea de Lleida

Aquesta entitat tindrà com a principals tasques l’elaboració del pla de serveis de transport públic i la configuració d’un projecte d’integració tarifària.

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha signat avui a Lleida, juntament amb l’alcalde d’aquest municipi, Àngel Ros, i el president del Consell Comarcal del Segrià, Gonçal Serrate, el document pel qual les tres administracions acorden la constitució del Consorci del Transport Públic de l’àrea de Lleida. Aquest és un pas previ a la constitució formal, abans de finals d’any, d’aquesta entitat que té com a principals tasques l’elaboració del pla de serveis de transport públic i la configuració d’un projecte d’integració tarifària. Per mitjà del Consorci, la Generalitat, l’Ajuntament de Lleida i el Consell Comarcal del Segrià exerciran de forma mancomunada les seves competències en matèria de transport públic de viatgers, seguint el model de l’Autoritat del Transport Metropolità de la regió metropolitana de Barcelona. L’acord que s’ha signat avui posa de manifest, paral·lelament, la voluntat que s’incorporin al Consorci voluntàriament i progressiva altres administracions de l’àrea de Lleida. La Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Lleida i el Consell Comarcal del Segrià han anat desenvolupant una política de promoció i millora dels serveis de transport públic amb l’objectiu de garantir la mobilitat dels ciutadans. En aquest sentit, les mesures aplicades en el marc del Pla de millora de la qualitat del servei de transport interurbà de viatgers per carretera han comportat un notable increment de l’oferta d’aquestes línies de transport regular i la incorporació progressiva de nous vehicles, accessibles a persones amb mobilitat reduïda i proveïts d’avançats mitjans tècnics i de seguretat, que n’ha permès rebaixar l’edat mitjana de la flota. Per avançar en aquest procés, el juliol passat, les tres administracions van constituir una comissió coordinadora amb la finalitat d’impulsar els treballs necessaris per a la planificació i coordinació dels serveis de transports i la definició del seu sistema tarifari i per a dirigir el procés de constitució del Consorci del Transport Públic de l’Àrea de Lleida.

  • Eixos estratègics Els eixos estratègics del Consorci són augmentar l’ús dels serveis de transport públic, incrementar la quota del transport públic en el mercat de la mobilitat i reduir-ne la del vehicle privat i, d’aquesta manera, afavorir un model de mobilitat més sostenible, alhora que contribuir a millorar la fluïdesa del trànsit i la seguretat viària. Programa de treball El programa de treball del CTP durant aquest any inclou el pla de serveis de transport públic de l’àrea de Lleida, el projecte d’integració tarifària, l‘estructuració dels seus òrgans de gestió i serveis tècnics i el disseny d’un sistema integrat d’informació al viatger. La comissió coordinadora ja està perfilant aquestes actuacions.
  • Pla de serveis El pla de serveis de transport públic inclourà millores organitzatives com la coordinació dels serveis urbans i interurbans d’autobusos i altres millores com l’increment de serveis i de freqüències de pas. D’altra banda, el pla haurà de preveure l’accessibilitat amb transport públic als polígons industrials el Segre i els Frares de Lleida. Aquest pla, que s’enllestirà properament, valorarà els recursos necessaris per a posar en servei aquest conjunt d’actuacions i determinar la seva implantació en funció de les disponibilitats pressupostàries.
  • Integració tarifària Les línies del treball del CPT inclouen la configuració d’un projecte d’integració tarifària a partir dels estudis realitzats. Així, la comissió coordinadora està treballant en la definició de les zones tarifàries, els tipus d’abonament, els preus dels abonaments i la tecnologia que s’aplicarà. Aquests aspectes estaran definits aquest any amb l’objectiu que el sistema entri en funcionament l’1 de gener de 2007.
  • Millora de la informació al viatger i imatge de marca única del Consorci La comissió coordinadora presentarà una proposta d’integració i millora de la informació a l’usuari dels serveis de transport públic abans de finals d’any. Així mateix, s’unificarà la imatge de tots els serveis de transport de l’àrea de Lleida, de manera que el viatger tindrà una percepció unificada del sistema de transport públic.