<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/31137>>.

Llum verda a la nova regulació municipal per a la circulació dels patinets i vehicles similars

El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha afirmat que el document té com a prioritat la seguretat a la via pública i que regula la convivència dels diferents col·lectius a la ciutat, donant resposta a les seves necessitats i inquietuds. El criteri general indica que podran circular per parcs, rambles i places, zones 30 o carrils bici i no ho podran fer per voreres o calçadesAl ple s'ha aprovat tirar endavant amb el bosc urbà de Magraners, el concurs per contractar els serveis per a la mobilitat sostenible i la licitació del Mercat del Pla

El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha afirmat que el document té com a prioritat la seguretat a la via pública i que regula la convivència dels diferents col·lectius a la ciutat, donant resposta a les seves necessitats i inquietuds. El criteri general indica que podran circular per parcs, rambles i places, zones 30 o carrils bici i no ho podran fer per voreres o calçadesAl ple s'ha aprovat tirar endavant amb el bosc urbà de Magraners, el concurs per contractar els serveis per a la mobilitat sostenible i la licitació del Mercat del Pla

El Ple de l’Ajuntament de Lleida ha aprovat la modificació de l’article 59 del text de l’ordenança municipal de circulació de vianants i vehicles de Lleida, que inclou vehicles de mobilitat personal i cicles de més de dues rodes (moguts per força muscular o energia elèctrica), com patinets, segways o bicis a motor, cada cop més freqüents a la ciutat. El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha assenyalat que l’objectiu és guanyar en termes de seguretat amb l’ordenació dels diferents elements de mobilitat, donat que cada cop hi ha més inquietuds per part de la ciutadania al respecte. “A la ciutat, hi conviuen diferents col·lectius i sensibilitats i s’ha de gestionar de forma intel·ligent amb el debat i arribant a acords des de les diferents perspectives”, ha dit. Larrosa ha deixat clar que les bicicletes queden al marge d’aquesta modificació i que amb els col·lectius d’usuaris de la bici ja s’està en contacte per altres aspectes que afecten de manera més general la normativa.

Larrosa ha comentat que les entitats o ciutadans/es que vulguin presentar les seves al·legacions, observacions o comentaris, ho poden fer en el període d’exposició pública que començarà ara un cop s’ha aprovat al ple la modificació. L’alcalde ha apuntat que, en general, no es permetrà la circulació per voreres de cap d’aquests elements, llevat de les voreres d’una determinada amplada i les bicicletes d’empreses de repartiment, per fer la càrrega i descàrrega. Tampoc podran circular per calçades els patinets o plataformes elèctriques, per garantir la seguretat dels seus usuaris i del trànsit. Sí podran circular per parcs, rambles i places , zones 30 o carrils bici. Ha posat l’exemple del Centre Històric, que aviat serà Zona 30 i hi podrien circular tots aquests elements. És a dir, la circulació anirà en funció de la tipologia del transport. Gràfic adjunt

En aquest sentit, l’alcalde ha remarcat l’aposta de l’equip de govern per la mobilitat sostenible i ha incidit en què en breu s’arribaran als 40 quilòmetres de bicicleta, concloent una connexió important entre el nord i el sud de la ciutat.
Els grups municipals PSC, C’s, PP i Units per Avançar han donat suport, mentre que ERC-Avancem, la Crida per Lleida-CUP i el Comú de Lleida han votat en contra. CiU s’ha abstingut.
Aposta per la mobilitat sostenible
La sessió plenària ha tirat endavant amb el concurs per contractar els serveis per a la mobilitat sostenible a Lleida, amb els vots de PSC i Ciutadans. ERC-Avancem, la Crida i el Comú han votat desfavorablement i l’abstenció de Ciu i PP. El tinent d’alcalde Rafael Peris ha indicat que el ple de clàusules administratives surt amb la voluntat de millorar el servei i ofereix noves funcionalitats. Alhora, contempla un pla d’inversions i la renovació serveis. Peris ha volgut remarcar que es té en compte la protecció de les persones, així com les clàusules socials.
La concessió, que es divideix en diversos lots, inclourà la gestió de l'aparcament de rotació, un nou sistema de control de les àrees de càrrega i descàrrega, millores en estacionaments dissuasius, el manteniment de la senyalització, la gestió del servei de grua, el dipòsit municipal i dels punts de recàrrega de vehicles elèctrics, entre altres serveis.
El contracte, que contempla una inversió total de 17,8 milions d'euros pels pròxims cinc anys, comportarà la millora de la tecnologia i l'equipament destinat a optimitzar la gestió de la mobilitat, com són els parquímetres, les grues i els sistemes gestió electrònica i de bases de dades. El concurs és per al període 2019-23 i s'estructura en lots diferents per optimitzar la gestió i contempla la subrogació de tots els treballadors de l'actual concessió. Les seves bases potencien la utilització pel servei de vehicles elèctrics o híbrids, la contractació de persones amb risc d'exclusió social i la correcta gestió de residus i millores mediambientals. Consultar els 3 lots aquí: Lot 1 - estacionament regulat / Lot 2 - Arrossegament i dipòsit / Lot 3 - Recàrrega de vehicle elèctric
Tira endavant el bosc urbà de Magraners
Un altre dels punts que han prosperat a ple d’aquest divendres ha estat el bosc urbà de Magraners. Els vots del grup socialista i de Ciutadans han permès aprovar l’adjudicació, a l’empresa URBASER, SA, del contracte pels treballs d’ordenació i enjardinament del bosc, al carrer Camp dels Magraners. No han donat suport CiU, Esquerra i el Comú i La Crida i els populars s’han abstingut.
El nou bosc urbà ocuparà uns 9,600 m2 i revitalitzarà la zona com a espai per a l’oci i el descans de la gent del barri, convertint-se en un gran espai d’ombra a l’estiu. Es preveu la plantació de 237 arbres, que sumats als ja existents, fan un total de 310. Les espècies amb major presència seran els pins pinyoners (97), lledoners (60), ametllers (45) i magraners (29). S’hi instal•laran 10 columnes i 24 balises Led, així com 16 bancs, una font i 5 jocs infantils d’estul rústec. El pressupost de l’actuació és de 179.665,34 euros.
També s’aprova la licitació del Mercat del Pla
El ple d’aquest divendres ha tirat endavant el plec de clàusules per treure a concurs la concessió de l'equipament del Mercat del Pla per a la seva explotació com a espai comercial i de mercat gastronòmic. El tinent d’alcalde Rafael Peris ha explicat que es vol convertir el mercat en un espai polivalent que dinamitzi socialment i econòmica el Centres Històric i la ciutat. Peris ha recordat el procediment que s’ha seguit fins a la redacció del plec, ja que es va fer un procés participatiu a la primavera on va quedar palesa la priorització d’activitats vinculades a l’agroalimentació, els productes de proximitat o la promoció d’accions socials i d’oci al barri. Un cop el plec de condicions ha estat aprovat al ple restarà 30 dies en exposició pública.
Aquest punt de l’ordre del dia s’ha aprovat amb els vots a favor del PSC, C’s, PP i Units per Avançar; els vots en contra d’ERC-Avancem, Crida per Lleida-CUP i el Comú de Lleida, i CiU s’ha abstingut.
Segons ha indicat, el Mercat ha de ser un pol estratègic, que reforça la personalitat de la ciutat, i que, entre altres, és l’entrada al Centre Històric i d’accés a la Seu Vella, connecta la Zona Alta amb l’Eix Comercial i és espai multiplicador de l'atracció turística que exerceixen la Seu Vella o la Cuirassa.
L'equipament que es treu a licitació està situat al número 3 del carrer Sant Martí, en una finca de 904,91 metres quadrats de superfície. El termini del contracte és a 20 anys i s'estableix un cànon mínim de 17.273 euros anuals, que podrà ser augmentat durant la licitació, a pagar anticipadament en cada anualitat. L'empresa adjudicatària haurà d'assumir tot el finançament del projecte al seu risc i ventura, sense que l’Ajuntament hagi de fer-hi cap aportació. El contracte incorpora clàusules socials d’inserció de persones amb dificultats, de comercialització de productes de proximitat i de tractament adequat dels excedents alimentaris. El Mercat del Pla és un edifici singular, declarat Bé Cultural d’Interès Local, d'estil modernista que va ser construït l'any 1922. La seva rehabilitació es va fer en dues fases i va concloure l'any 2014. Ara torna a sortir a licitació després de la renúncia de l’anterior concessionari, que es va fer efectiva al desembre de l’any passat.
Mocions
El Ple ha aprovat la moció presentada pel Comú en què demana corregir els desajustos de l’aplicació de la Llei de la Pobresa Energètica. També s’ha acceptat un punt de la Moció de la Crida per Lleida, sobre el dret de vot de totes les persones residents: l’apartat on es proposa “no instrumentalitzar la immigració, els seus problemes i estratègies” així com “promoure la incorporació de persones d’origen estranger a les llistes electorals”.
La moció que no ha prosperat ha estat la del grup municipal de CiU, en defensa de la sobirania del Parlament d’adhesió a la resolució que reprova Felip VI i demana l’abolició de la monarquia.
Per altra part, la moció presentada pel grup municipal del PSC, per instar el Govern de la Generalitat a aixecar la suspensió cautelar de la tramitació per instal·lar un càmping al Parc de les Basses, ha tingut gairebé el consens majoritari, ja que només el Comú de Lleida i la Crida per Lleida-CUP s’han abstingut en aquesta petició.