Lleida, escollida Capital de la cultura catalana 2007

La candidatura de la ciutat ha estat la més votada per un jurat integrat pels rectors de diferents universitats de Catalunya, País valencià i de les Illes Balears

Lleida serà la capital de la cultura catalana l'any 2007. La candidatura de Lleida ha estat la millor valorada enfront de les que han presentat els municipis de l'Ametlla del Vallès, Calella, Castellbell i el Vilar, Ceret i Vic. El jurat, integrat pels rectors de les universitats de Vic, Illes Balears, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Oberta de Catalunya, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat Jaume I de Castelló i el president de l'organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, ha fet públic el veredicte en roda de premsa aquest migdia. El president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, ha valorat molt positivament totes les candidatures presentades. En aquest sentit, ha destacat la candidatura de Calella (Maresme), que ha rebut un vot dels vuit possibles, i ha qualificat d’excel.lents les candidatures de Lleida (Segrià) i Vic (Osona). Finalment, Lleida s’ha imposat a Vic per una mínima diferència de 4 vots a 3. El lema de la proposta de Lleida com a Capital de la Cultura Catalana 2007 és "Lleida és capital cada dia", que representa tant la importància socio-estratègica de la ciutat com la intensa programació prevista coincidint amb la capitalitat cultural. Amb la denominació de Lleida com a capital de la cultura catalana, la ciutat entra a formar part de la Xarxa europea de capitals culturals. Lleida serà la quarta Capital de la Cultura Catalana de la història després de Banyoles 2004, Esparreguera 2005 i Amposta 2006.

  • Les cites amb la cultura l'any 2007 L'any 2007 coincideix amb els 300 anys de la caiguda de la ciutat de Lleida a mans de les tropes de Felip V i amb aquest motiu la Universitat de Lleida organitzarà un congrés que comptarà amb la participació d'historiadors dels països catalans i d'arreu del món. També es durà a terme durant la capitalitat de Lleida com a centre de la cultura del país la commemoració del centenari del naixement de l'historiador Josep Lladonosa amb l'edició d'una publicació específica i una exposició itinerant. Coincidint amb la capitalitat cultural, Lleida serà present als principals esdeveniments culturals internacionals del 2007, com la Fira Internacional del Llibre de Frankfurt o el Fòrum de les Cultures de Monterrey amb projectes com la Biennal Leandre Cristòfol i la xarxa de revistes Transversal. També se celebrarà durant el 2007 el centenari del Marraco, es donarà un impuls especial als grups dels Països Catalans en el marc del Festival de Jazz de Lleida i el Teatre de l'Escorxador acollirà una mostra de les darrers tendències i creadors escènics de Catalunya en els diferents àmbits del teatre. Lleida ha comptat amb 225 adhesions (d'institucions i entitats de diferents sectors del territori) per presentar la candidatura a capital cultural 2007.