El ple de la Paeria aprova els pressupostos per l’any 2019, que prioritzen l’atenció a les persones, l’activitat econòmica, la revolució verda i la inversió a la ciutat
Els comptes municipals, que sumen 168,7 milions, han comptat amb el suport del PSC, Cs i la regidora no adscrita i l’abstenció del PPEl paer en cap, Fèlix Larrosa, destaca que aquests pressupostos “formen part d’un projecte social de progrés i seran el motor del canvi” a Lleida
El ple de l’Ajuntament de Lleida ha aprovat avui el pressupost municipal per l’any 2019, que serà de 168,7 milions d’euros, i que fixa com a prioritat clara la política social i l’atenció a les persones, amb projectes com el nou programa per la gent gran, l’oficina local d’habitatge juvenil, un nou recurs de 24 hores d’atenció per a dones víctimes de violència de gènere i la inversió en el centre per a persones sense llar, entre molts d’altres. Els comptes han tirat endavant amb el suport del grup del PSC, del de Ciutadans i de la regidora no adscrita, Rosa Maria Salmerón, i l’abstenció del PP, mentre que els grups de Convergència i Unió, ERC, Crida per Lleida i Comú de Lleida han votat en contra.
“Aquests pressupostos formen part d’un projecte social de progrés i seran el motor del canvi en aquesta ciutat. Reduïm el deute i millorem l’estalvi amb uns comptes seriosos, realistes i expansius que faran que la ciutat avanci amb un projecte sòlid i ambiciós”, ha assegurat el paer en cap, Fèlix Larrosa.
Fins a un 25% dels diners disponibles es destinen a l’àmbit de Cohesió Social, Educació i Ocupació, uns 35 milions d’euros, ha destacat la primera tinent d’alcalde i portaveu del govern, Montse Mínguez, qui ha qualificat els comptes com a “marcadament socials i de progrés per a una ciutat d’oportunitats”.
Aquesta política social ve acompanyada per la congelació de taxes i impostos per setè any consecutiu, que consolida a més la baixada de l’IBI en els exercicis precedents, i el manteniment de l’ampli ventall de bonificacions i ajudes socials que ofereix la Paeria.
També són prioritats d’aquests nous comptes de l’Ajuntament la promoció econòmica, amb la posada en marxa de l’Oficina de Captació d’Inversions Locals i dels nous ajuts per l’emprenedoria cultural; la consolidació de la “revolució verda” que impulsa la Paeria amb accions com els boscos urbans, nous vehicles més ecològics i avenços en la recollida de residus; i les millores urbanes gràcies a noves inversions, capítol al qual es destinaran 13,1 milions d’euros, que permetran afrontar millores en el clavegueram, arrencar el pla de muralles, continuar el pla de barris de Noguerola, iniciar el nou Museu Morera i millores a l’Horta, entre altres actuacions importants.
Reducció de l’endeutament
La primera tinent d’alcalde ha destacat també l’evolució positiva de l’endeutament de la Paeria, que està situat en un 43,4% dels ingressos corrents, després d’haver-se reduït gairebé a la meitat des de l’any 2009. Fins i tot sumant el deute de l’Empresa Municipal d’Urbanisme, del Centre de Negocis i Convencions i del Parc Científic de Gardeny (tot i que només és municipal al 50%), la ràtio d’endeutament municipal queda situada en el 90,6% dels ingressos corrents, molt lluny, per tant, del límit del 110% que fixa la normativa estatal. S’adjunta gràfic
Durant el 2019, està previst seguir en aquesta línia de reducció del deute, amb l’amortització de 9,3 milions d’euros més.
Per part de l’oposició, Cristina Simó de CiU ha qualificat el pressupost de continuista i irreal, ha demanat una menor pressió fiscal i millors serveis. La portaveu de Cs, Ángeles Ribes, ha assenyalat que aquest pressupost és la culminació del projecte dels últims anys que veu molt positiva perquè ha permès engegar projectes com els pressupostos participatius i ajudes a emprenedors. Carles Vega (ERC) ha criticat que es prioritzin àmbits que creu no prioritaris i el que veu com la falta d’un model de ciutat definit. Per part de la Crida, Francesc Gabarrell ha remarcat que el pressupost no presenta canvis substancials i oblida prioritats socials i culturals importants. El portaveu del PP, Joan Vilella, ha incidit en el deute municipal, que veu excessiu, i ha valorat que s’han tingut en compte les seves esmenes per arranjar Les Basses. Per últim, per part del Comú, el regidor Carlos González ha fet una esmena a la totalitat i ha presentat un projecte de pressupost alternatiu.
Intervencions veïnals
Durant el ple s’han escoltat les veus dels representants de la Federació d’Associacions de Veïns (FAV) i de les entitats municipals descentralitzades (EMD) de Sucs i Raimat. Per part de la FAV, el seu president, Toni Baró, ha celebrat tenir l’ocasió de participar en l’elaboració del pressupost i ha destacat que s’han tingut en compte propostes seves com la inversió per millora els centres cívics, que serà plurianual amb una dotació de 100.000 euros el 2019, i l’increment dels fons per als camins de l’Horta. També ha agraït l’aposta pel pla de muralles i els pressupostos participatius i ha demanat ajudes pels afectats per la revisió cadastral a l’Horta.
L’alcaldessa pedània de Raimat, Eva Horcajada, ha aprofitat el seu torn per reclamar la rebaixa d’impostos i la millora de serveis com el transport, l’habitatge i l’atenció a la gent gran i ha valorat les millores aconseguides en l’àmbit educatiu. Per part de Sucs, l’alcalde pedani, Guillem Boneu, s’ha centrat a reivindicar la renovació del conveni de les EMD amb la Paeria per actualitzar-lo a les necessitats actuals i ha celebrat que s’hagi posat fil a l’agulla en qüestions com la inversió en el clavegueram i l’assumpció per part de la Paeria del manteniment dels camins i la neteja dels locals municipals.
Plantilla municipal pel 2019
El ple també ha aprovat la plantilla de personal de l’Ajuntament i els organismes autònoms de cara a l’any vinent, que ha comptat amb el suport de PSC, Ciutadans, Crida per Lleida, PP i de la regidora no adscrita, Rosa Maria Salmerón. CiU, ERC i Comú s’han abstingut. La portaveu del govern, Montse Mínguez, ha destacat que la Paeria reconeix el sacrifici dels seus treballadors durant els anys de crisi, alhora que modernitza i adapta a les necessitats de la societat actual l’administració municipal, mitjançant la mobilitat, la promoció interna i la consolidació de llocs de treball. A més, es creen 12 noves places d’agents de la Guàrdia Urbana, es reordenen els serveis socials per arribar a més zones de la ciutat i es treballa per fer efectiva la nova Relació de Llocs de Treball (RLT) durant el 2019.
Manifest unitari contra la violència masclista
La junta de portaveus ha aprovat avui abans del ple un manifest unitari, consensuat amb la Generalitat, les diputacions i les associacions municipalistes, amb motiu del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, que es celebra aquest diumenge. El document posa de manifest la greu situació que encara pateixen moltes dones i demana més recursos i més suport per ajudar-les.
El manifest planteja la necessitat de potenciar la prevenció; de recursos per garantir una atenció digna i de qualitat a les dones en situació de violència masclista; de professionals especialitzats en l’atenció als infants; de recursos d’urgència i atenció de qualitat per recolzar les dones en situació de risc; i d’avançar en la construcció d’un model català d’abordatge de les violències sexuals, amb una visió integral i amb la voluntat d’explicar què són i com se’n pot sortir. S'adjunta el text del manifest