El ple de la Paeria aprova amb un molt ampli consens la primera Ordenança del Paisatge de Lleida
El document, pioner en la regulació conjunta de l’àmbit urbà i el rural, protegeix la identitat de la ciutat, garanteix el dret col·lectiu a gaudir d'un entorn agradable i ha estat fruit d’un llarg procés participatiu i de treball tècnic
El document, pioner en la regulació conjunta de l’àmbit urbà i el rural, protegeix la identitat de la ciutat, garanteix el dret col·lectiu a gaudir d'un entorn agradable i ha estat fruit d’un llarg procés participatiu i de treball tècnic
El ple municipal de l’Ajuntament de Lleida ha aprovat avui de forma definitiva i amb un consens molt ampli el text de l’Ordenança del Paisatge de Lleida, un document que protegeix la identitat de la ciutat i garanteix el dret col·lectiu a gaudir d’un entorn agradable i harmònic.
L’ordenança, que és fruit d’un ampli procés participatiu i de treball tècnic, ha estat aprovada sense cap vot en contra, amb el suport dels 22 regidors del PSC, Convergència i Unió, Ciutadans, Partit Popular, Comú de Lleida i la regidora no adscrita Rosa Maria Salmeron i amb 5 abstencions dels regidors d’Esquerra Republicana i Crida per Lleida.
El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha agraït el suport dels grups i s’ha felicitat per l’ampli consens assolit en una qüestió tan rellevant com aquesta.
Serà la primera ordenança de tot Catalunya que regula l’ordenació del paisatge natural d’un municipi, ja que engloba tant l’àmbit rural com l’urbà en un mateix reglament. Es creen les Àrees d’Interès Paisatgístic, que tindran una protecció especial que limita les actuacions al seu entorn, tasca que assumirà la nova Comissió Tècnica Municipal del Patrimoni i del Paisatge.
El nou text entrarà en vigor un mes després de la seva publicació, tot i que s’estableixen períodes transitoris d’entre tres i deu anys perquè els elements ja existents s’adaptin a les noves disposicions.
El ple també ha donat el seu vistiplau a l’aprovació del plec de clàusules que regirà el contracte de millora del ferm del Camí de Perea i el Camí Vell d’Alpicat, fet que permetrà iniciar aquestes inversions de millora de paviment a l’Horta. L’expedient ha comptat amb el suport dels grups del PSC, Ciutadans, Comú de Lleida i la regidora no adscrita Rosa Maria Salmeron, mentre que Convergència i Unió, ERC-Avancem i PP s’han abstingut i Crida per Lleida ha votat en contra.
Mocions
D’altra banda, el ple també ha debatut set mocions. Dues d’elles han estat presentades per entitats i han obtingut un ampli consens. La plantejada pel sindicat UGT per exigir el compliment de la resolució del Parlament que insta a la Generalitat a retornar les pagues extraordinàries dels anys 2013 i 2014 als treballadors públics, ha obtingut 25 vots a favor i dues abstencions, de la Crida per Lleida. Pel que fa a la moció presentada per Adafi-Associació Nacional d’Afectats per iDental, “en suport a les persones afectades per l’estafa d’iDental”, ha obtingut la unanimitat de tots els grups.
També ha tirat endavant la moció plantejada pel PSC per reclamar mesures per pal·liar la situació dels menors no acompanyats a la ciutat de Lleida. La moció del Comú de Lleida per fomentar l’habitatge social ha estat aprovada parcialment.
En canvi, han estat rebutjades les mocions de la Crida per Lleida per municipalitzar el Servei d’Atenció Domiciliària, la moció d’ERC-Avancem per la creació d’un servei de bus nocturn a la ciutat i la del grup municipal de Convergència i Unió per recuperar la llum als carrers de Lleida.