L’Ajuntament de Lleida aprova el cartipàs municipal
El document que fixa l’organització de la Paeria per als pròxims quatre anys s’acorda amb els vots a favor del govern d’ERC, JuntsxCat i el Comú, l’abstenció del PSC i del PP i el vot negatiu de Ciutadans
El document que fixa l’organització de la Paeria per als pròxims quatre anys s’acorda amb els vots a favor del govern d’ERC, JuntsxCat i el Comú, l’abstenció del PSC i del PP i el vot negatiu de Ciutadans
L’Ajuntament de Lleida ja té un nou cartipàs, el document que fixarà el funcionament i l’organització de la corporació municipal per al mandat 2019-23
El text s'ha aprovat amb el suport dels tres grups que integren el govern, ERC, JxCat i Comú. El PSC i el PP s'han abstingut, ja que s'han incorporat part de les seves esmenes, i Ciutadans ha votat en contra de la proposta.
L’alcalde Miquel Pueyo ha agraït “el grau raonable de consens i de diàleg” amb què s’ha debatut el cartipàs i ha reivindicat el Pacte de Sant Joan que ha fet possible l’acord de govern així com la nova organització municipal.
El paer en cap ha destacat les expressions de mà estesa i de treball constructiu formulades des de l’oposició i ha assegurat que el nou cartipàs, amb instruments de millores de la transparència i més vies de participació, afavoriran la funció dels grups que no formen part del govern.
Compromís per aprovar el Reglament Orgànic Municipal
La portaveu d’ERC, Jordina Freixanet, ha posat de manifest “el ferm compromís del Govern de disposar l’abans possible d’un ROM (Reglament Orgànic Municipal) que permeti debatre i acordar tots i cadascun dels detalls de com s’ha d’organitzar la Corporació”. Freixenet ha asseverat que el document del nou cartipàs és fruit d’un intens debat programàtic entre els tres grups polítics del Govern i ha expressat que “Lleida inicia una segona transició democràtica”.
El portaveu del PSC, Jaume Sellés, ha recalcat “la gran transformació en positiu” que la ciutat de Lleida ha viscut en les darreres dècades “gràcies als votants i les votants progressistes de Lleida” i s’ha mostrat crític amb un cartipàs amb què “l’oposició no treballarà en igualtat de condicions que el govern”. Tot i això, ha mostrat la seva satisfacció perquè hagi prosperat l’esmena de reconèixer institucionalment la figura de cap de l’oposició, amb rang de portaveu, que exercirà Fèlix Larrosa.
El portaveu de JuntsxCat, Toni Postius, ha recalcat “l’acord d’entesa” que ha permès elaborar el nou cartipàs que té per objectiu definir el full de ruta de la ciutat en els propers quatre anys i que permeti posar en marxa la Paeria com abans millor. També ha destacat la posada en marxa del Consell de Ciutat i la comissió de l’1 d’octubre.
La portaveu de Ciutadans, Ángeles Ribes, ha argumentat el seu vot negatiu al cartipàs dient que “la proposta treu competències als professionals de la casa”, “pretén silenciar l’oposició ofegant-la amb la falta de recursos” i anteposa “els interessos personals” del Govern als interessos dels lleidatans i lleidatanes.
Sergi Talamonte, portaveu del Comú, també ha agraït la capacitat negociadora que ha fet possible l’acord del cartipàs així com del nou govern municipal. Ha destacat els canvis en positiu que la nova organització generarà en la gestió del Consistori, que se centrarà en les persones, en l’impuls a l’economia de Lleida, en la transició ecològica i energètica, en l’emergència social, en la cultura i el patrimoni, entre altres.
El portaveu del PP, Xavier Palau, ha qüestionat el disseny del cartipàs que, segons ha dit, deixa sense els recursos necessaris els grups que no estan al Govern. Palau ha demanat proporcionalitat en els salaris dels edils de l’oposició que hauran de fiscalitzar un govern amb un nombre de regidories elevat. Així mateix, ha assegurat que el seu grup farà una oposició amb esperit “municipalista”.
Estructura del Govern de la Paeria
El Govern municipal de la Paeria tindrà quinze regidories distribuïdes en vuit àrees, a més d'alcaldia:
- són la Regidoria de Seguretat i convivència (Miquel Pueyo), la Regidoria de Govern Obert i qualitat democràtica i institucional (Jordina Freixanet), la Regidoria de Participació i lluita contra la corrupció (Elena Ferre), la Regidoria d'Urbanisme (Toni Postius), la Regidoria de Mobilitat, Vialitat, Trànsit i Horta (Joan Ramon Castro), la Regidoria d'Habitatge i transició ecològica (Sergi Talamonte), la Regidoria de Drets socials (Regina Cairol), la Regidoria de Salut i Economia (Montse Pifarré), la Regidoria d'Esports i Activitat Física (Sergi González), la Regidoria de Cultura i model de ciutat (Jaume Rutllant), la Regidoria de Joventut, Festes i Tradicions (Ignasi Amor), la Regidoria d'Educació, Drets i Feminisme i Cooperació (Sandra Castro), la Regidoria de Promoció Econòmica i Turisme (Paco Cerdà), la Regidoria d'Ocupació i Responsabilitat Social (Anna Campos) i la Regidoria de Comerç i Consum (Marta Gispert).
El cartipàs estableix una rebaixa del 4% el sou dels càrrecs electes i de confiança tot i que, finalment, es mantenen els dels directius municipals.