L’Ajuntament de Lleida es compromet a lluitar contra la segregació escolar a la ciutat

El ple de la Paeria aprova del nomenament de Dora Padial com a nova Síndica Municipal de GreugesTambé s’ha acordat aixecar la suspensió de la tramitació de noves llicències i plans urbanístics i declarar la situació d’emergència climàticaEl govern municipal fa pública al ple una denúncia de la criminalització de l’independentisme

El ple de la Paeria ha aprovat avui una Declaració institucional contra la segregació escolar a la ciutat de Lleida, en la qual es compromet a “treballar perquè tots els i les infants i joves, independentment del seu origen i condicions socials i econòmiques, tinguin un accés educatiu amb garanties a tots els centres del Servei Públic d’Educació de la nostra ciutat”.

El document, que ha comptat amb el suport de tots els regidors, constata que a Lleida, com en altres ciutats de Catalunya, la segregació escolar és una realitat, que limita l’equitat, la igualtat d’oportunitats i la cohesió social. Per tant, seguint el Pacte contra la segregació escolar que va impulsar el Síndic de Greuges el passat mes de març amb un centenar de municipis i la llei d’Educació de Catalunya, la Paeria es compromet a lluitar per revertir aquesta situació i “demana al conjunt de la societat lleidatana, entitats, institucions educatives, associacions de famílies, associacions de pares i mares, sindicats i professionals de l’educació treballar plegats per a revertir en la nostra ciutat la segregació escolar”.

El Ple ratifica el nomenament de Dora Padial com a nova síndica Municipal de Greuges

La jurista Dora Padial ha estat avui nomenada pel ple com a nova Síndica Municipal de Greuges, amb els vots a favor d’ERC, el PSC, JxCat i el Comú, i les abstencions del PP i de C’s.

El ple municipal ha definit Padial com una persona conciliadora, compromesa i pacificadora, amb capacitat de diàleg i consens amb una sensibilitat extrema. Dora Padial és professora de Dret Civil de la Universitat de Lleida i adjunta a la Secretaria General de la UdL. Anteriorment, ha estat vicedegana i cap d'estudis de Dret de la Facultat de Dret i Economia.

Aixecament de la suspensió de llicències urbanístiques

D’altra banda, el ple ha aprovat també avui aturar la tramitació del nou POUM i aixecar la suspensió de llicències i nous plans urbanístics, un fet que comportarà que les sol·licituds de llicències hagin de complir només amb el planejament de l’any 1999. “Amb aquesta mesura donem seguretat jurídica als inversors i a tota la ciutadania”, ha explicat el primer tinent d’alcalde i regidor d’urbanisme, Toni Postius. La mesura ha tirat endavant amb els vots a favor d’ERC, JxCat i el Comú, els vots en contra del PSC i les abstencions de C’s i del PP.

Postius ha explicat que, a partir d’ara, el govern municipal iniciarà una nova ronda de trobades amb totes les entitats i organitzacions que van presentar al·legacions en l’aprovació inicial del planejament amb l’objectiu de poder decidir “si es planteja una altra aprovació inicial del POUM o ens prenem més temps en decidir el proper planejament”. “Volem que el planejament urbanístic de la ciutat sigui fruit del consens, la transparència i el diàleg, pensant en el bé comú i en l’interès general”, ha conclòs.

Declaració del govern

El primer tinent d’alcalde, Toni Postius, ha fet pública al final del ple una declaració conjunta del govern municipal en la qual es denuncia la campanya de criminalització del moviment independentista en relacionar-lo amb el terrorisme, es reafirma l’aposta pels mètodes democràtics i pacífics, rebutja la deriva repressiva de l’Estat i exigeix fi de la repressió i la llibertat de presos i exiliats.

Mocions

En l’apartat de les mocions, els grups municipals han donat el seu vistiplau, amb l’única abstenció de Ciutadans, a la Declaració d’Emergència Climàtica i l’adhesió a la vaga mundial del clima i la setmana de mobilitzacions per aquest motiu. “Es tracta d’aportar solucions a un repte majúscul i demostrar que les ciutats volem ser referents en la lluita contra el canvi climàtic”, ha explicat el tercer tinent d’alcalde, Sergi Talamonte.

També s’ha aprovat per ampli consens la moció d’ERC, Comú de Lleida, JxCat, PSC i PP en suport de la llei 24/2015 i contra el tall de subministrament elèctric a les famílies amb deute per part d’Endesa i altres companyies, que insta a la Generalitat a prendre el lideratge polític en la defensa dels drets energètics. La moció exigeix també la condonació per part de les empreses subministradores del deute acumulat per les famílies i persones protegides per la llei. Aquest punt ha estat l’únic que ha comptat amb un vot en contra, el de C’s.

En canvi, la moció plantejada pel PP per instar el Govern de la Generalitat a destinar nous agents dels Mossos d’Esquadra a Lleida ha estat aprovada per unanimitat de tots els grups.

Pel que fa a les mocions proposades per entitats, se n’han debatut dues. S’ha aprovat la promoguda per la secció sindical de CGT a l’Ajuntament de Lleida, que demana paralitzar el Procés d’Estabilitat Laboral a la Paeria fins a la sentència del Tribunal de Justícia de la UE o, en tot cas, no més enllà del mes de març. Ha comptat amb les abstencions del PSC i el PP i el vot favorable de la resta de grups. L’altra moció ha estat defensada per l’Assemblea en Defensa dels Serveis Públics de Lleida, contra la “llei Aragonès” i ha estat rebutjada pels vots d’ERC, JxCat, amb l’abstenció de PSC i Cs i els vots a favor del Comú de Lleida.