El Ple Municipal aprova les ordenances fiscals per a l’any 2020
Unes ordenances orientades cap a una fiscalitat més justa i progressiva, que aposten per la transició ecològica, que afronten el problema de l’habitatge i que tenen com a prioritat la reducció del deuteL’Empresa Municipal d’Urbanisme encarrega un estudi sobre la seva situació econòmica i financera abans d’aprovar els comptes del 2018
El Ple Municipal de l’Ajuntament de Lleida ha aprovat avui el projecte d’Ordenances Fiscals per a l’any 2020, que presenten 4 reptes: una fiscalitat més justa i progressiva; l’aposta per la transició ecològica; afrontar el problema de l’habitatge i, com a prioritat, la reducció del deute. El document ha obtingut llum verda amb els 15 vots a favor d’ERC-AM, JxCat Lleida i PP i els vots en contra del PSC, Ciutadans i PP.
La tinent d’alcalde i regidora de Recursos Municipals, Hisenda i Salut, Montse Pifarré, ha explicat que “el projecte d’ordenances pretén millorar la competitivitat de la ciutat i el seu progrés econòmic i social. En definitiva, és una aposta clara per la millora de la qualitat de vida dels lleidatans i lleidatanes”. Segons ha dit, es proposen uns pressupostos valents i responsables, sense deixar de banda els col·lectius més desafavorits i protegint la petita i mitjana empresa, i l’activitat agrícola i ramadera.
Pifarré ha indicat que la proposta de l’equip de govern és l’actualització de les taxes segons l'IPC, que és de l’1,4%. Entre altres mesures, ha comentat que als valors cadastrals més alts s’aplicarà un IBI amb un tipus de diferencial més alt, no als habitatges i que es bonificarà un 90% les persones físiques que s’adscriguin al programa de medicació per lloguer social que gestiona l’oficina municipal d’habitatge. Els immobles que realitzin instal·lacions fotovoltaiques es bonificaran en un 50% del cost aplicable durant els cinc anys següents i també tindran dret a una bonificació del 10% els habitatges situats en sòl rústic en tota la zona de l'Horta de Lleida així com els nuclis de Sucs i Raimat. A més, s’incrementarà la bonificació actual del 80% al 95% als immobles corresponents a edificacions de naturalesa rústega indispensables pel desenvolupament d’activitats agràries i ramaderes.
Pifarré ha conclòs que "per deixar les coses tal com estaven no ens calia venir. Governar una ciutat és prendre decisions. Això hem fet amb aquestes ordenances: reduir el deute, fiscalitat progressiva, combatre l'emergència climàtica i afrontar el problema de l'habitatge".
La tinent d’alcalde Anna Campos, de JxCat Lleida ha remarcat l’esforç de l’equip de govern per presentar aquestes ordenances, que no són les que els hagués agradat presentar. Ha reiterat que s’ha tingut en compte diversos col·lectius i que el fet de recaptar més podrà servir per prestar bons serveis públics.
La portaveu del Comú de Lleida, Elena Ferre, ha insistit a dir que s’ha tingut cura perquè la pressió fiscal no recaigués en les famílies ni en la petita i la mitjana empresa i ha retret que la solució dels anteriors governs havia estat demanar crèdits i “fer la bola més gran”. “Nosaltres fem front al problema i volem reduir el deute”, ha dit. Ferre ha assegurat que la fiscalitat és una eina de transformació social i que s’estan fent polítiques econòmiques d’esquerres.
Per part del grup socialista, Begoña Iglesias considera que s’han apujat els impostos sense mesura i que això, entre altres, farà que les empreses marxin a polígons de poblacions veïnes. Iglesias ha recordat que l’anterior equip de govern del PSC va congelar les taxes durant anys i ha presentat una proposta alternativa d’ordenances fiscals.
La portaveu de Ciutadans, Ángeles Ribes, ha proposat la congelació total dels impostos, amb un projecte d’ordenances que, segons ha dit, té com a premissa prestar els mateixos serveis a preus més ajustats. Per això, ha criticat la pujada generalitzada dels tributs, fet que la ciutat sigui “més cara però amb els mateixos serveis”. Ribes ha criticat que els grups municipals que ara governen preguin aquestes mesures, que abans havien qüestionat.
Finalment, el regidor del Partit Popular, Xavier Palau, ha assegurat que hi ha improvisació a la Paeria, que tot és caòtic i que l’equip de govern s’ha contradit quan havia anunciat que no apujaria els impostos.
El Ple ha aprovat les Ordenances Fiscals per al 2020 i ha rebutjat les esmenes a la totalitat presentades pel PSC i Cs i les esmenes presentades pel PP.
En l’ordre del dia del Ple Municipal d’aquest dilluns, s’ha debatut també sobre el Compte General del 2018. Aquest no ha tirat endavant, en concordança i coherència amb el vot negatiu dels comptes de l’EMU. El resultat de la votació ha estat 15 vots en contra -ERC, JxCat i el Comú-, 9 abstencions -del PSC i del PP- i tres vots a favor, del grup de Ciutadans.
Estudi econòmic i financer sobre l’Empresa Municipal d’Urbanisme
El ple municipal s’ha constituït avui com a Junta General Extraordinària de l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU) i ha aprovat encomanar la contractació d’un estudi econòmic i financer de la situació de l’empresa, a proposta del president del consell d’administració, el tinent d’alcalde Sergi Talamonte. La proposta ha rebut 15 vots a favor, els d’ERC, JxCat-Lleida i Comú de Lleida, l’abstenció dels dos regidors del PP i 10 vots en contra, de PSC i C’s.
Talamonte ha justificat la necessitat d’aquesta anàlisi tècnica per un criteri de prudència, davant l’existència d’una controvèrsia entre dos informes, que posa en dubte si l’EMU podrà cobrar obres ja efectuades en l’àmbit del Pla Especial de l’Estació per import de 21,9 milions d’euros. Un cop es disposi de l’informe i s’hagi analitzat, ha explicat, es prendrà una decisió sobre l’aprovació dels comptes de l’any 2018 tal com estan presentats actualment o si és necessària la seva reformulació. La Junta de l’EMU ha rebutjat doncs la proposta del PSC per aprovar avui la comptabilitat de l’empresa relativa a l’any passat. Hi ha votat en contra ERC, JxCat-Lleida i Comú de Lleida, s’ha abstingut el PP i han votat a favor PSC i C’s.
El màxim òrgan de govern de l’Empresa Municipal d’Urbanisme també ha rebutjat la proposta de cessament del conseller Albert Catalan per un presumpte atac al dret a l’honor de diversos companys del consell a les xarxes socials i per la revelació de les deliberacions del consell d’administració, com demanaven PSC i Ciutadans. El tinent d'alcalde Jaume Rutllant ha demanat separar allò que passa a les xarxes de la gestió tècnica de l'EMU i ha defensat la vàlua per l'empresa de Catalan per la seva expertesa en l'àmbit econòmic i financer. En aquest cas, han votat a favor del cessament els grups de PSC, Ciutadans i PP, mentre que ERC, JxCat-Lleida i Comú de Lleida s’han pronunciat en contra.