El ple de la Paeria aprova el pressupost per l'any 2020
El paer en cap, Miquel Pueyo, destaca que els comptes permeten "sembrar futur" amb un nou model de gestió per la ciutat i "posen la primera pedra per acabar per sempre amb els barracons a l'escola primària de Lleida", amb la construcció de l'edifici del col·legi PinyanaEl realisme en els ingressos i la contenció en la despesa caracteritzen uns pressupostos que aposten pel microurbanisme, l'atenció social, l'habitatge i la transició ecològica i que han rebut el suport dels 15 regidors del govern i el vot en contra de l'oposició
El paer en cap, Miquel Pueyo, destaca que els comptes permeten "sembrar futur" amb un nou model de gestió per la ciutat i "posen la primera pedra per acabar per sempre amb els barracons a l'escola primària de Lleida", amb la construcció de l'edifici del col·legi PinyanaEl realisme en els ingressos i la contenció en la despesa caracteritzen uns pressupostos que aposten pel microurbanisme, l'atenció social, l'habitatge i la transició ecològica i que han rebut el suport dels 15 regidors del govern i el vot en contra de l'oposició
L'Ajuntament de Lleida ha aprovat avui en sessió extraordinària el pressupost per l'any 2020, un document que aposta pel realisme en els ingressos i la contenció en les despeses, per tal de posar les bases d'un nou model de gestió municipal, que prioritza l'atenció social, la transició ecològica i el microurbanisme de proximitat. L'expedient ha comptat amb el suport dels 15 regidors dels tres partits que conformen el govern (ERC, JxCat i Comú de Lleida) i el vot en contra dels 11 regidors de l'oposició (PSC, Cs i PP), mentre que s'han rebutjat la vintena d'esmenes presentades pel grup del PSC.
El paer en cap, Miquel Pueyo, ha recordat que la divisa amb la qual s'han elaborat aquests pressupostos és "Sembrem futur" i ha destacat que a partir de la seva aprovació "aquest govern comença a ser plenament responsable de tota la seva gestió", tot i que alguns aspectes com el deute requeriran encara mirar enrere. A més, s'ha mostrat "profundament orgullós" d'haver "posat amb aquest pressupost la primera pedra perquè en un parell d'anys l'escola de Pinyana estigui feta, ja que així haurem acabat per sempre amb els barracons a l'escola primària a Lleida". Aquesta serà una de les principals inversions a la ciutat, amb una aportació municipal d'1,2 milions.
Per part del govern, la tinent d'alcalde de Recursos Municipals, Hisenda i Salut, Montse Pifarré ha assenyalat que el govern municipal ha volgut que aquest sigui "un pressupost realista i de contenció, sense unflar ingressos ni plantejar inversions que no es podrien fer per falta de diners", com s'havia fet en exercicis anteriors amb previsions de venda de solars i de recaptació per IBI i plusvàlues "unflades". "La contenció en les despeses és la conseqüència inevitable, però definim prioritats per treballar en nou model de ciutat", ha afirmat i ha citat algunes d'elles com l'oficina d'emergències socials; el pla d'atenció als temporers; el pla Iglú; les ajudes socials; l'adquisició d'habitatge social; la lluita contra el canvi climàtic; la bústia ètica; el pla de biblioteques; un nou carnet jove; i el foment del civisme, entre altres.
Pel que fa a les inversions, Pifarré ha assenyalat que "hem estat molt prudents", i ha destacat que es fa efectiu un compromís pendent de fa molts anys com és desencallar l'escola de Pinyana, que tindrà un nou edifici amb dues línies per a 400 famílies; la construcció de nous nínxols al departament de Santa Cecília del cementiri; i l'aposta pel microurbanisme, i el manteniment i millora de les infraestructures públiques. "Són uns pressupostos realistes i continguts, són justos d'ingressos, però comencen a sembrar el futur que nosaltres volem per la nostra ciutat", ha conclòs.
En nom del grup de Junts per Catalunya, la tinent d'alcalde Anna Campos ha explicat que els pressupostos d'aquest any "no seran ambiciosos però sí molt realistes". "Tenim una situació econòmica precària, amb un gran endeutament i compromisos adquirits, que fan que no ens quedi gran cosa per distribuir. No és moment de grans obres faraòniques sinó de centrar-nos en les petites coses, com el microurbanisme de proximitat, programes innovadors en ocupació, l'Horta i el pla estratègic de turisme i promoció econòmica", ha citat.
Des del Comú de Lleida, el tinent d'alcalde Sergi Talamonte, ha afirmat que aquests pressupostos "posen en marxa la lluita contra el canvi climàtic, aprofundeixen en la lluita contra la corrupció, asseguren la despesa social, eliminen les despeses supèrflues i milloren la participació, sense grans obres faraòniques i centrats en el microurbanisme, les zones verdes i els serveis bàsics per la ciutadania".
Per part del PSC, la regidora Begoña Iglesias, ha indicat que es tracta d'uns pressupostos "sense ambició ni visió de ciutat, amb una retallada monumental de les inversions que passen de 13 milions a 5,1". "La Paeria deixa d'invertir a Lleida i actuar com a motor de dinamització, promovent una ciutat estancada i sense creixement", ha assenyalat. A més, ha afegit que mentre es diu que "no hi ha diners" es dedicaran 1,2 milions a l'escola de Pinyana en lloc de deixar que la pagui exclusivament la Generalitat en compliment de les seves competències.
La portaveu del grup de Ciutadans, Ángeles Ribes, ha lamentat "la pujada absoluta de totes i cadascuna de les taxes i tributs als ciutadans i el cop de destral a la zona blava i a l'IBI, quan al pressupost hi ha menys inversió". A més, ha criticat que no es doni "el més mínim recurs a l'oposició per fiscalitzar els pressupostos".
Xavi Palau, portaveu del grup del PP s'ha mostrat molt crític amb un pressupost que ha considerat "caldria refer del tot" i ha censurat la falta de temps que han tingut per analitzar-lo. "Hi ha una manca de projectes i d'inversions que hipoteca el futur dels ciutadans de Lleida. Pagaran més impostos que mai i s'inverteix menys", ha afirmat.
Com és habitual en el ple de pressupostos, avui s'ha sentit al ple la veu del president de la Federació d'Associacions de Veïns de Lleida, Toni Baró, que ha donat el punt de vista del moviment veïnal sobre el pressupost. Baró ha considerat "molt positiu" que es desbloquegi la construcció de l'escola de Pinyana, l'increment de la despesa social, que es mantingui la inversió en els camins de l'Horta, que es prevegin millores al Centre d'Acollida d'Animals de Companyia si hi ha fons disponibles i l'increment d'efectius de la Guàrdia Urbana. En canvi, ha mostrat la seva preocupació per la rebaixa en despeses en via pública, en l'àmbit cultural i de subvencions a certes entitats i ha demanat més inversió sobre altres partides, com les de millores en centres cívics, el pla d'atenció a temporers i l'Iglú. "Oferim seguir col·laborant en totes les comissions i consells territorials i de ciutat i esperem que aquests pressupostos serveixin per millorar la vida dels ciutadans de Lleida", ha afirmat el president de la FAV.
Plantilla i Relació de Llocs de Treball
Durant la sessió d'avui, també s'ha donat el vistiplau a l'expedient d'aprovació de la plantilla de personal i al catàleg de llocs de treball de l'Ajuntament de Lleida i dels seus organismes autònoms per a l'any 2020. La segona tinent d'alcalde i portaveu del govern, Jordina Freixanet, ha assenyalat que el document s'ajusta a realitat de la situació de la Paeria i "endreça el que tenim", a l'espera de poder donar solució a un excés de temporalitat que pateix la Paeria com la resta d'administracions. El principal canvi és la incorporació d'un centenar de llocs de treball, fruit principalment de la incorporació en plantilla de treballadors de l'àrea de Benestar Social que depenien del contracte programa amb la Generalitat, de manera que podran incorporar-se als processos d'estabilització. "El 2020 serà l'any de la RLT i per això no incorporem canvis", ha assenyalat Freixanet. Han donat suport a la proposta de plantilla els grups d'ERC, PSC, JxCat i Comú de Lleida, mentre que Cs hi ha votat en contra i el PP s'ha abstingut.
D'altra banda, el ple ha acordat la modificació del cartipàs, per tal d'incorporar diversos canvis en l'estructura interna del govern i reorganitzar el personal directiu i de confiança de la Paeria. S'ha aprovat amb els 15 vots a favor dels tres partits que donen suport al govern i 11 en contra dels grups de l'oposició.
Junta general de l'Empresa Municipal d'Urbanisme
El ple municipal també s'ha constituït aquesta tarda com a Junta General de l'Empresa Municipal d'Urbanisme (EMU) i ha aprovat els estats de previsió de despeses i ingressos per a l'exercici 2020, que es completarà amb la reformulació de comptes de l'any passat que aconsella un informe extern, tal com s'ha explicat aquest matí. L'expedient del pressupost de l'any 2020 s'ha aprovat amb els vots favorables d'ERC, PSC, JxCat i Comú de Lleida, el vot en contra de Cs i l'abstenció del PP.
El president de l'EMU, Sergi Talamonte, ha assegurat que aquest pressupost vol deixar enrere una llarga etapa en la qual no es va afrontar la problemàtica del deute acumulat, mitjançant una renegociació amb la banca dels crèdits pendents. "Farem front a la delicada situació causada per una política irresponsable dels anteriors gestors i impulsarem una política d'habitatge valenta, per afrontar l'emergència habitacional i per a garantir el dret de l'habitatge", ha afirmat.