L’alcalde Miquel Pueyo convida a combatre tots junts el càncer, tant en la lluita psicològica com mèdica
El paer en cap participa en la Festa del ‘Posa’t la Gorra!’, que representa “un crit a l’esperança i una apel·lació a la solidaritat” Més de 6.000 persones omplen de gorres el Turó de la Seu Vella seguint la convocatòria d’AFANOC, en la setena edició de trobada solidària amb els nens i nenes malalts de càncer
El paer en cap participa en la Festa del ‘Posa’t la Gorra!’, que representa “un crit a l’esperança i una apel·lació a la solidaritat” Més de 6.000 persones omplen de gorres el Turó de la Seu Vella seguint la convocatòria d’AFANOC, en la setena edició de trobada solidària amb els nens i nenes malalts de càncer
L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha valorat aquest migdia la importància d’anar junts en el combat contra el càncer, durant la celebració de la setena edició del ‘Posa’t la Gorra!’, la festa organitzada per AFANOC en solidaritat amb els nens i nenes que pateixen aquesta malaltia.
El paer en cap ha dit que era molt important la lluita personal contra el càncer, però també la psicològica i mèdica, d’aquí hagi que fet aquesta crida durant el ‘Posa’t la Gorra’, festa que representa “un crit a l’esperança i una apel·lació a la solidaritat”.
Miquel Pueyo ha explicat que com alcalde de Lleida era un plaer acollir un any més a la Seu Vella aquesta festa que ha congregat aquest matí més de 6.000 persones. “Tots aquells i aquelles que han viscut d’una manera directa o indirecta l’arribada del càncer a una família, saben fins a quin punt és important el suport mèdic, psicològic i assistencial, però també tenir la sensació que la vida no és només allò que fem separadament, sinó allò que acabem fent tots junts”. Tall de veu M. Pueyo
Per la seva part, la presidenta d’AFANOC, Maite Montañés, ha destacat la solidaritat de la ciutat de Lleida, que ha respost un any més omplint gorres el Turó de la Seu, la qual cosa és molt important per l’entitat que gestiona la Casa dels Xuclis, ja que representa gairebé la meitat dels recursos per donar aquest servei a les famílies dels nens i nenes malalts de càncer.
Montañés, que ha anunciat la celebració de cinc festes com la d’avui a diverses poblacions de les comarques de Lleida, ha reclamat a l’Administració que sigui més eficaç en la tramitació de les valoracions de les discapacitats dels nens i nenes afectats per càncer. “La valoració s’ha de fer des del mateix moment que es diagnostica la malaltia i no al cap de 6 o 9 mesos, perquè quan les famílies necessiten els recursos és quan s’està en procés de tractament i no al cap del temps, ja que malauradament moltes vegades s’arriba tard”, ha dit.
Els participants de la Festa del ‘Posa’t la Gorra!’ han pogut gaudir d’un bon nombre de tallers i activitats lúdiques per part de les entitats col·laboradores, que s’han aplegat tant a l’interior de la Seu Vella com al seu voltant, on també s’ha instal·lat l’escenari des d’on quatre adolescents del grup de joves d’AFANOC, que ha viscut la malaltia, ha llegit el manifest de la jornada.
L’acte de la lectura del manifest ha finalitzat al Baluard de la Reina amb l’enlairament d’un aligot pels agents rurals.
Els inicis
La campanya ‘Posa’t la gorra!’ es va iniciar el 21 de desembre del 2001 davant la necessitat de compartir en un entorn lúdic i festiu la realitat dels infants i adolescents amb càncer i les seves famílies, i amb l’objectiu de normalitzar la malaltia i pal·liar les necessitats que sorgeixen a partir del seu diagnòstic.
L’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC) va ser constituïda el 1987 per un grup de mares i pares. Des de llavors, ha desenvolupat una important tasca en àmbits molt diversos al voltant de les necessitats que tenen les famílies quan un infant és diagnosticat de càncer.
La realitat que es van trobar el 1987 no es corresponia amb les necessitats que es generaven amb aquesta malaltia de llarga durada i de pronòstic incert. A mesura que l’entitat s’anava consolidant i creixent es va veure la necessitat de professionalitzar l’associació amb un equip multidisciplinari. Durant tots aquests anys, l’entitat ha posat en marxa programes i serveis amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels infants i adolescents amb càncer i les seves famílies i ha treballat en la millora de la salut psicosocial de totes aquestes.