<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/33112>>.

La Xarxa de la Memòria: peces d’animació creades per alumnes de l’EAM Leandre Cristòfol en col·laboració amb Animac s’exhibeixen en comerços i espais públics de Lleida

Del 17 de febrer al 16 de març, les 6 animacions es podran veure en 25 botigues i 9 espais públics de la ciutat fent ús de la tecnologia de realitat augmentada i l’app ArtiviveCreades per 18 alumnes de 1r curs del cicle formatiu de grau superior d’Il·lustració de l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol de Lleida

Del 17 de febrer al 16 de març, les 6 animacions es podran veure en 25 botigues i 9 espais públics de la ciutat fent ús de la tecnologia de realitat augmentada i l’app ArtiviveCreades per 18 alumnes de 1r curs del cicle formatiu de grau superior d’Il·lustració de l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol de Lleida

25 botigues i 9 espais públics de la ciutat de Lleida exhibeixen, del 17 de febrer al 16 de març, sis peces d’animació creades per 18 d’alumnes del 1r curs del cicle formatiu de grau superior d’Il·lustració de l’Escola d’Art Municipal (EAM) Leandre Cristòfol, en col·laboració amb l’Ajuntament de Lleida i la FECOM Lleida, amb motiu de la celebració d’Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, que tindrà lloc a Lleida del 27 de febrer a l’1 de març. El projecte està impulsat per les regidories de Ciutat i Cultura; Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes; Comerç, Mercats i Consum; la FECOM Lleida i l’EAM Leandre Cristòfol en col·laboració amb Animac.

Les peces es poden visionar fent ús de la tecnologia de realitat augmentada, mitjançant l’app Artivive. Han estat creades amb la tècnica de cut out (animació per retalls) i tenen una durada màxima de 30 segons. Algunes de les animacions estan basades en fotografies del Fons Josep Solanes Argilés, de l’Arxiu Municipal de Lleida, i versen sobre la transformació urbanística de la ciutat, l’Horta de Lleida i la destrucció provocada pels diferents conflictes bèl·lics de la història de la ciutat, així com el seu passat romà, ha explicat Carles Porta, responsable de la imatge d’Animac i professor d’Il·lustració de l’EAM Leandre Cristòfol. “La proposta ha sigut molt valenta, per una banda perquè són alumnes de primer i ha suposat un gran repte per a ells, i per una altra, perquè aquest treball l’exposem i el fem molt visible, que també era la primera intenció, que el que fem pugui arribar a la gent i poder mostrar animació al carrer”, ha ressaltat Porta.

En la presentació del projecte La xarxa de la memòria, el regidor de Ciutat i Cultura, Jaume Rutllant, ha destacat que “aquest projecte, que ajunta el comerç de Lleida amb la creació artística i amb la tecnologia, és una manera també d’aproximar-nos a un públic jove i, per tant, a llenguatges culturals molt més del segle XXI”. “Des d’aquest punt de vista, creiem que és un projecte que tindrà un rendiment molt elevat per a la cultura, per a la creació artística, per a la xarxa de comerç de Lleida i, en definitiva, per a tota la ciutat”, ha conclòs Rutllant.

La directora de l’EAM Leandre Cristòfol, Marta Pallarès, ha recordat que l’escola participa any rere any a Animac acollint uns tallers paral·lels, “amb la presència de grans animadors que ens porten cada any tècniques d’animació diferents i noves, que acaben materialitzant-se amb uns curtmetratges preciosos que fan els estudiants”. I ha destacat l’oportunitat de “crear cantera d’animadors lleidatans, aprofitant la celebració a la ciutat d’una mostra internacional tan important com és Animac”.

Per la seva banda, la regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, ha destacat que “des d’un punt de vista de memòria, és molt interessant la feina que han fet els alumnes de veure la transformació de la ciutat i de com els esdeveniments històrics que han passat han canviat el paisatge de Lleida”.

La regidora de Comerç, Mercat i Consum, Marta Gispert, ha destacat la transversalitat del projecte, “el fet que participem tres regidories li dona un gruix important a aquesta acció, que neix des d’Animac, es posa en mans dels alumnes de l’EAM Leandre Cristòfol, tot un encert, i tot això representa un projecte de ciutat”.

Des de la Federació Provincial d’Empresaris de Comerç de Lleida (FECOM Lleida), la seva presidenta M. Rosa Eritja, ha explicat que els comerços que s’hi han adherits, de diferents zones comercials de Lleida, mostren als seus aparadors una imatge del projecte a través de la qual, mitjançant l’aplicació Artivive, es poden veure de manera ràpida les animacions. “Des del primer moment ens va entusiasmar el projecte, estem contents de participar en aquesta iniciativa i de formar part de la cultura de la ciutat”, ha afegit Eritja.

El Fons Josep Solanes Argilés

La donació de fotografies de Josep Solanes Argilés (Lleida, 1909-1992) va ingressar a l'Arxiu Municipal l'any 2010, de mans dels familiars del senyor Solanes, propietari d'una botiga de roba infantil al carrer Major de Lleida. El fons conté 713 diapositives referents al monument de la Seu Vella i d'altres llocs de Lleida, entre els anys 1963 i 1973. També inclou 389 imatges de la ciutat realitzades entre els anys 1920 i 1980, i 292 negatius.

Establiments i espais públics de Lleida adherits al projecte

Les animacions del projecte La xarxa de la memòria es poden veure en vuit establiments de l’Eix Comercial de Lleida: Gesa (2 botigues), Federòptics Hellin, Goumar, Sergent Major, Dándara Lleida, Grans Records i Joieria Gonzlález. A la Bordeta, les animacions es poden contemplar a les botigues Jovert&Purroy i Euroreclams. Al barri de Balàfia, els establiments adherits són dos: RAA Rehabilitación y Acupuntura Animal i Art Floral. A Democràcia-Remolins, es poden veure en vuit comerços: Bar Tomas, Casa de la Costura, Complements Pey&Giró, Flors Carol, Foto Estil, Granel, Zarco i Perruqueria. A la Zona Alta, es poden contemplar als establiments: 365 Dies, Xabel·la-Zona Alta, Di9-Zona Alta, Òptica Bellera-Zona Alta i Niyaki-Zona Alta.

A més dels comerços de Lleida, les animacions de La xarxa de la memòria també en poden veure als espais públics: EAM Leandre Cristòfol, Regidoria de Ciutat i Cultura, Biblioteca Pública, Campus de la UdL edifici Transfronterer, Paeria, Rectorat, La Llotja, Regidoria d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes i Regidoria de Consum, Comerç i Mercats.