L’Ajuntament de Lleida reposa els panells informatius dels espais de Memòria Democràtica
Els departaments de Drets Civils i Salut Pública realitzen tasques de manteniment en els quatre del Cementiri municipal i el del Liceu Escolar, que eren pràcticament il·legibles
Els departaments de Drets Civils i Salut Pública realitzen tasques de manteniment en els quatre del Cementiri municipal i el del Liceu Escolar, que eren pràcticament il·legibles
L’Ajuntament de Lleida ha iniciat aquesta setmana la reposició de les plaques dels espais de Memòria Democràtica al Cementiri de Lleida i de l’existent davant del solar que ocupava el Liceu Escolar, les quals han quedat malmeses pel pas dels anys en estar ubicades a l’aire lliure.
Els departaments de Drets Civils y de Salut Pública de l’Ajuntament de Lleida donen resposta d’aquesta manera a una necessitat, ja que algunes de les plaques informatives eren totalment il·legibles, i a la demanada que les entitats de memòria havien fet arribar a l’Ajuntament.
Salut Pública s’ha fet càrrec de la reposició de quatre plaques en el cementiri. Dues a l’exterior del recinte municipal i la resta a les dues portes laterals d’accés. En la del carrer Almeria, s’informa que en aquell indret es van afusellar centenars de persones, condemnades en els consells de guerra (1939-45), per haver-se significat a favor de la República, abans d’entrar els seus cossos al cementiri. En la porta d’accés de la carretera de Tarragona, hi ha una altra placa, que recorda per on eren introduïdes les víctimes del bàndol que van ser executades (1936-38) per rebel·lar-se contra la legalitat republicana.
A l’interior del recinte funerari, ja s’ha procedit a renovar el plafó informatiu del departament de Sant Miquel, restant només els treballs amb el del departament de Sant Josep, la qual cosa està previst realitzar en les pròximes setmanes.
Per altra part, aquesta setmana, el servei de Memòria Democràtica de la Regidoria d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes s’ha encarregat de renovar el plafó informatiu que hi ha a l’avinguda Blondel, en l’espai que va ocupar el Liceu Escolar. En el mateix es recorda les 250 víctimes mortals, una cinquantena d’elles nens i nenes, que va ocasionar el bombardeig de l’aviació feixista el 2 de novembre de 1937. “Una violència provocada per la intolerància dels homes i la brutalitat de la guerra”.