<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/33144>>.

L’art de Lara Costafreda transforma el Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Arnau de Vilanova

Diversos artistes participen amb Lara Costafreda en el projecte Radiació+++, d’humanització del Servei, a través de l’art en col·laboració amb La PaneraA partir d’entrevistes a pacients, expacients, familiars i professionals sanitaris, ha pintat l’espai per donar-hi llum i color i ha creat vinils per desmentir mites de la radioteràpia amb una tipografia creada expressament per a aquest projecte

Diversos artistes participen amb Lara Costafreda en el projecte Radiació+++, d’humanització del Servei, a través de l’art en col·laboració amb La PaneraA partir d’entrevistes a pacients, expacients, familiars i professionals sanitaris, ha pintat l’espai per donar-hi llum i color i ha creat vinils per desmentir mites de la radioteràpia amb una tipografia creada expressament per a aquest projecte

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i el Centre d’Art la Panera han donat un altre pas endavant en la millora del Servei d’Oncologia Radioteràpica. Ho han fet mitjançant el projecte Radiació+++, de transformació del Servei a través de l’art. L’artista internacional amb arrels a Llardecans Lara Costafreda ha presentat avui el resultat final de la seva intervenció, que ha consistit a pintar l’espai per donar-hi llum i color. A la vegada, ha creat vinils per desmuntar falsos mites de la radioteràpia.
Lara Costafreda va començar aquest projecte el 2017 sense cap idea preconcebuda, ni estètica ni pel que fa als continguts. A través d’entrevistes individuals i grupals amb professionals sanitaris, pacients, expacients i familiars, va copsar interessos comuns per desenvolupar un projecte que respongués a les necessitats explicitades per aquesta comunitat hospitalària. El qüestionari es va centrar en quatre punts: l’espai, la informació de la malaltia, la percepció social i el cost emocional.
A partir d’aquestes entrevistes es va decidir millorar l’espai a través d’un projecte que ha consistit a donar llum i color a un entorn gris. També s’han creat vinils per oferir acompanyament psicològic a través de referències visuals, que alhora donen informació per desmuntar falsos mites entorn de la radioteràpia. Els colors triats s’allunyen del blanc hospitalari i s’estenen en els espais del Servei. “Aquest projecte consisteix en utilitzar el disseny com una eina per millorar la vida de les persones, els artistes hem fet de mediadors perquè els pacients expressin les seves necessitats”, ha explicat Lara Costafreda durant la presentació.
Per la seva banda, el cap del Servei d’Oncologia Radioteràpica, Moisés Mira, ha afirmat que la incorporació de l’art a l’hospital no només té un efecte estètic, sinó que “realment té un impacte positiu en els pacients, no només psicològic, sinó també físic, tal i com demostren diferents estudis científics”.
La tinent d'alcalde Anna Campos i la regidora Sandra Castro han assistit a la presentació del projecte artístic de Costafreda i han valorat aquest tipus d'accions perquè a través de l’art es millora la vida de la comunitat, tant de pacients i familiars, com del personal sanitari. A més, tal com indica el projecte, és una forma d’humanitzar aquests espais. La coordinadora de Radiació +++ de La Panera, Roser Sanjuan, ha agraït la generositat dels artistes i de la comunitat hospitalària i ha destacat la importància d’apoderar els pacients per promoure canvis en l’entorn hospitalari.
El 25 de març se celebrarà a l’Hospital Universitari de Bellvitge la 1a Jornada Arts en Salut de l’Institut Català de la Salut (ICS) que té per lema ‘L’evidència del rol de les arts en la millora de la salut’ i on es presentarà l’Estratègia d’Arts en Salut de la institució.
Radiació +++
Radiació +++ és un projecte de col·laboració entre l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) i el Centre d’Art la Panera, que va néixer l’any 2017. El programa, en el qual col·laboren una desena d’artistes, compta amb el suport de la Fundació Daniel i Nina Carasso.
La singularitat de Radiació +++ rau en el fet que el projecte no busca només humanitzar el Servei d’Oncologia Radioteràpica. L’aspecte pioner (atès que l’HUAV és l’únic de l’Estat espanyol que està fent aquest tipus de projecte) resideix en la recerca de la interacció entre artistes, pacients, expacients, familiars i professionals del Servei. Tothom treballa amb un objectiu comú: utilitzar l’art per transformar l’espai i millorar l’experiència de tota la comunitat hospitalària.

Fins ara, han participat en el programa Radiació +++ Lara Costafreda; els integrants de Domestic Data Streamers, que han treballat disciplines pictòriques i interactives; la il·lustradora basca Josune Urrutia, que ha impulsat un diccionari il·lustrat sobre el càncer, i el dramaturg Jaime Conde-Salazar. La propera residència artística serà a càrrec de Lúa Coderch, que proposarà una intervenció sonora al búnquer per millorar l’experiència del pacient, i la residència en curs amb Toni Hervàs proposa apropar-se als pacients amb càncer de pròstata a través del fanzín.

El projecte Radiació +++ va ser guardonat el passat 2 d’abril de 2019 en la 35 edició dels Premis de l’Associació Catalana de Crítics d’Art (ACCA). Entre les cinc propostes finalistes en la categoria d’educació, el Jurat va reconèixer “la innovació d’utilitzar l’art com una via de mediació social, impulsant la participació de tota la comunitat hospitalària en un projecte de creació col·lectiva”.

Lara Costafreda Oromí (Llardecans, 1988)

És una de les il·lustradores catalanes amb més projecció internacional. Formada en Disseny de Moda i Arts Plàstiques entre Barcelona, Londres i Rio de Janeiro, actualment resideix a Barcelona, on desenvolupa projectes d’il·lustració i direcció creativa per a grans marques, publicacions i agències en l’àmbit mundial. Amnistia Internacional, Cartier, Carolina Herrera, Chanel, Hermès, Heineken, Vogue Magazine o Edicions 62 són alguns dels seus clients.

Lara Costafreda ha exposat a galeries d’art de països com Regne Unit, Alemanya, Argentina, Brasil, Xile, Japó o Xina, entre altres. Dirigeix el postgrau d’Il·lustració creativa en moda de l’escola LCI (Barcelona) i participa com a docent en diversos cursos de creativitat i comunicació al Centre Universitari de Disseny, BAU i a la Universitat Blanquerna de Barcelona.

L’any 2016, preocupada per la crisi dels refugiats, impulsa l’entitat sense ànim de lucre ‘Casa nostra, casa vostra’ i la campanya ‘Volem Acollir’. Posteriorment, va fundar la plataforma ‘Creativity for social change’, una plataforma formada per professionals del món de la comunicació des d’on es desenvolupen campanyes de comunicació creativa i estratègica per al canvi social. La creació de la marca ‘Top Manta’ dels manters de Barcelona, així com la campanya de la ‘Loteria Mantera’ són alguns dels seus projectes més destacats.