L’Administració Oberta de Catalunya xifra en 2,48 milions d’euros l’estalvi dels lleidatans en un any gràcies a la implantació a la Paeria de la consulta de dades entre administracions
Relleu a la presidència de la Comissió de Transparència, que passa de Marisa Xandri a Maria Burrel
Relleu a la presidència de la Comissió de Transparència, que passa de Marisa Xandri a Maria Burrel
La Comissió de Transparència de l’Ajuntament de Lleida ha donat compte avui de l’informe en relació a l’auditoria duta a terme pel Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC), que ha resultat favorable. L’informe acredita que la Paeria fa un ús adequat dels serveis de Via Oberta, que permet la consulta de dades entre administracions, evitant així desplaçaments i tràmits als ciutadans. D’acord amb els criteris que estableix l’AOC, els lleidatans van estalviar-se durant l’any 2019 un total de 2.480.379’8 euros, una mitjana de 4,6 euros per cada consulta de dades efectuada.
D’aquesta manera, es garanteix també fer efectiu el dret dels ciutadans a no aportar documentació que ja està en poder de l’administració.
En total, tenint en compte tots els serveis d’administració oberta que ofereix el Consorci AOC, entre els quals hi ha les notificacions electròniques, l’Id-CAT , l’Extranet de les administracions catalanes (EACAT), el perfil del contractant, les consultes de Via Oberta, etc..., els ciutadans de Lleida assoleixen un estalvi anual d’uns 20 euros per persona. Aquestes xifres tenen en compte el temps i els desplaçaments estalviats gràcies a l’ús de l’administració electrònica respecte a l’administració presencial, tant des del punt de vista dels ciutadans i les empreses, com de les oficines de l’administració.
Durant la sessió d’avui, també s’ha dut a terme el relleu a la presidència de la Comissió que, tal com estableix el cartipàs municipal, és rotatòria cada sis mesos entre els representants dels diferents grups municipals. En aquest cas, deixa el càrrec la regidora del PP Marisa Xandri i passa a ocupar-lo la regidora de Ciutadans Maria Burrel.
En la reunió també s’ha presentat l’estat del projecte de la bústia ètica per a denúncies de males pràctiques o conductes poc ètiques en l’àmbit de l’administració municipal. Aquest servei es posarà en marxa pròximament.
Compareixences
La Comissió ha aprovat la compareixença de la regidora de Transparència i Lluita contra la corrupció, Elena Ferre, a petició del grup del PSC, per explicar la gestió del Club Banyetes. En canvi, no han comparegut dos agents de la Guàrdia Urbana i del coordinador de l’Horta, David Melé, com demanava Ciutadans. Tots tres han declinat comparèixer perquè els fets en qüestió han estat denunciats a Fiscalia per aquest grup.
Peticions de grups
En el torn de preguntes dels grups municipals, el PSC ha manifestat que es produeixen problemes de funcionament en les peticions de dades en algunes comissions informatives. Al respecte, el govern ha explicat que la Comissió de Transparència serà l’ens de salvaguarda en casos com aquest i que és a aquest ens on s’han d’adreçar les queixes. En tot cas, es garantirà que totes les peticions d’informació es responguin de forma adequada.