Presentació del Llibre Blanc per a la formació, ocupació i treball de les persones amb discapacitat i especials dificultats al CET de Catalunya
L’alcalde Miquel Pueyo ha participat en la cloenda de l’acte, on ha donat suport a la discriminació positiva per a les persones amb discapacitats per garantir la igualtat d’oportunitats, que promou el document presentat avui
L’alcalde Miquel Pueyo ha participat en la cloenda de l’acte, on ha donat suport a la discriminació positiva per a les persones amb discapacitats per garantir la igualtat d’oportunitats, que promou el document presentat avui
L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha participat avui en la cloenda de l’acte de presentació del Llibre Blanc per a la formació, Ocupació i Treball de les Persones amb Discapacitat i Especials Dificultats als Centres Especials de Treball a Catalunya, juntament amb el director de Dincat, l’Associació Empresarial d’ Economia Social, Carles Campuzano. La presentació d’aquest document ha tingut lloc a la Diputació de Lleida.
Pueyo ha reivindicat els Centres de Treball com a model d’èxit en tant que “han permès l’ accés al mercat laboral de molts nois i noies que, d’altra manera, haurien tingut moltes dificultats per tenir una integració social adequada”. En aquest línia, l’alcalde ha recordat la tasca que es realitza des de l’ IMO (Institut Municipal d’ Ocupació) i el Centre Especial de Treball de l’Ajuntament de Lleida.
El Llibre Blanc presentat avui proposa, entre d’altres aspectes, un nou esquema basat en la discriminació positiva per l’especial dificultat d’aquest col·lectiu i per a les entitats de la iniciativa social sense ànim de lucre, com a via per garantir la igualtat d’oportunitats, via a la qual l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, hi ha donat suport: “No podem pretendre que les persones amb discapacitats greus i els col·lectius sense ànim de lucre que les aixopluguen hagin de competir en perfectes condicions d’igualtat”. També ha remarcat la importància d’impulsar la Formació Dual adaptada, que proposa el Llibre Blanc, “una estratègia d’ urgentíssima aplicació en el nostre país, en tots els sentits, perquè és una formació que l’economia productiva- com podem comprovar sempre que ens reunim amb teixit empresarial- ens demana”.
També ha destacat que cal assegurar la viabilitat econòmica de les entitats “per garantir l’atenció personalitzada de les persones amb discapacitats”.
Carles Campuzano, director de DINCAT, ha destacat que el Llibre Blanc estableix una agenda ambiciosa perquè implica canvis en lleis estatals i autonòmiques i planteja preocupacions com de quina manera fer front a l’ envelliment prematur i possibles modificacions en l’accés a la jubilació anticipada. L’actual sistema de pensions i rendes bàsiques per a les persones amb discapacitat són qüestions que posa sobre la taula el Llibre Blanc presentat avui.
Estudi de DINCAT i de l’Escola de negocis IESE
El llibre és un estudi que van fer durant l’any 2018 l’escola de negocis IESE i l’Associació Empresarial d’Economia Social Dincat per tal d’afrontar la difícil situació dels Centres Especials de Treball (CET) i dels serveis d’integració laboral de les persones amb discapacitat i especials dificultats que ha acabat culminant en aquest fonamental projecte que fa tres propostes del nou model: flexibilitat del model, formació dual i procés de cocreació.
La jornada de DINCAT l’ha inaugurat el president de la Diputació, Joan Talarn, qui destascat la idoneïtat d’aquesta publicació perquè es tracta “d’una magnífica eina d’aproximació a una realitat no prou visibilitzada, la de les entitats d’economia social dedicades a la discapacitat d’especial dificultat”
L’ associació Dincat aplega les entitats d’iniciativa social, no lucratives i d’àmbit català, titulars d’activitats empresarials, que atenen a col·lectius de persones en situació de vulnerabilitat o risc d’exclusió, principalment persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament.
La jornada d’avui l’han organitzat DINCAT i la Federació Allem, que agrupa entitats socials sense ànim de lucre dedicades a prestar serveis de suport per a les persones amb discapacitat de les Terres de Lleida. En formen part 11 centres especials de treball, representa a més de 3.500 socis i sòcies i compta amb 1.500 professionals que donen suport a 2.250 persones amb discapacitat