L’alcalde Miquel Pueyo assenyala que en un futur ens haurem d’acostumar a gestionar amb estima i respecte múltiples i diverses identitats

El paer en cap presideix l’acte d’homenatge als cordovesos i cordoveses residents a Lleida recordant els valors de la pau, la convivència i la cohesió de la ciutat “Avui és impossible parlar de qui és l’acollidor i qui l’acollit, perquè la majoria de nosaltres tenim llaços, arrels i vincles molt diversos” i perquè, malgrat que els catalans tenim un fort sentiment identitari, “mai hem estat persones que hàgim considerat que existeix un lligam d’ètnia o de sang, que ens identifiqués”

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha assenyalat que en un futur immediat fruit de la immigració ens haurem d’acostumar a gestionar amb estima i respecte múltiples i diverses identitats, molt més complexes que fins ara.

El paer en cap ha fet aquestes manifestacions durant l’acte d’homenatge als cordovesos i cordoveses residents a Lleida, que s’ha fet al Saló de Sessions de la Paeria i en el qual ha participat la vicepresidenta de la Diputació de Còrdova, María Dolores Amo.
Miquel Pueyo ha assenyalat que als lleidatans i lleidatanes no els ha importat mai d’on venen les persones, perquè la ciutat és fruit de combinacions diverses, ja que aquesta és una terra d’acollida. “Aquí tenim el sa costum d’emparellar-nos i casar-nos en totes les combinacions possibles”, ha dit, alhora que recordava que Catalunya s’ha anat fent en part a haver rebut successives onades migratòries al llarg de la història. “Avui és impossible parlar de qui és l’acollidor i qui l’acollit, perquè la majoria de nosaltres tenim llaços, arrels i vincles molt diversos”.
Malgrat tot, l’alcalde també ha assenyalat que això no és obstacle perquè cadascú defineixi la seva identitat, que és una qüestió individual i que cal respectar.” Els catalans tenim un fort sentiment identitari i una adhesió molt especial a la nostra llengua, però mai hem estat persones que hàgim considerat que existeix un lligam d’ètnia o de sang, que ens identifiqués. Som gent de terra i durant segles hem acollit o senzillament s’han instal·lat aquí gent vinguda d’altres indrets”.
El paer en cap ha continuat manifestant que “cadascú ha de decidir sobre el seu perfil identitari, una decisió que cal respectar, perquè anem cap a un futur immediat on haurem de gestionar amb estima i respecte múltiples identitats i molt més complexes”, com és el fet que en aquests moments a Lleida hi hagi un 20 % de persones que tenen arrels i vincles amb altres països i continents.
“Per nosaltres, la pau, la convivència i la cohesió de la nostra ciutat són valors importants. Vivim temps difícils, però ho fem amb absoluta normalitat, ja que la nostra convivència quotidiana és un valor que ningú ens prendrà”, ha dit abans de cloure manifestant que “Lleida s’enorgulleix de l’aportació que han fet els andalusos i andaluses, com no podia ser de cap altra manera”.
Homenatge
L’acte d’homenatge d’aquest vespre forma part de la programació de les XXXIX Jornades Culturals que la Casa de Andalucía de Lleida, que enguany estan dedicades a Còrdova. Han estat presetns els tinents d’alcalde Montse Pifarré i Paco Cerdà, les regidores Begoña Iglesias i María Burrel i el regidor Xavier Palau.
Després d’una salutació del president dels andalusos lleidatans, Jordi Solana, la vicepresidenta de la Diputació de Còrdova, María Dolores Amo, ha adreçat unes paraules de retrobament i escalf a les persones que van haver de marxar de la seva terra.
L’acte ha finalitzat amb el reconeixement a Isabel Nevado Medina, Francesc Caballero García, Antonio Cánovas Rivas, Rosa María Jiménez Adame i Francisco José Ribas Fraguero, amb els quals s’ha volgut retre homenatge a la resta de cordovesos i cordoveses que van deixar els seus pobles i ciutats per venir a Lleida. En l’actualitat és calcula que a la ciutat resideixen uns 30.000 andalusos, dels quals 2.300 són de la província de Còrdova.