<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/33458>>.

Els serveis de manteniment de la jardineria municipal posen a punt els parcs i jardins de la ciutat

Nous criteris de gestió del verd urbà per augmentar la biodiversitat a Lleida

Nous criteris de gestió del verd urbà per augmentar la biodiversitat a Lleida

Les empreses de manteniment de la jardineria urbana i dels espais naturals de Lleida han reprès les tasques de neteja i conservació que es van haver d’aturar a conseqüència de l’estat d’alarma sanitària per la Covid-19.

Durant quatre setmanes s’han deixat de realitzar actuacions habituals de manteniment de la jardineria per tal de preservar la salut dels treballadors i treballadores i per minimitzar el risc de contagi així com l'expansió de l'epidèmia. En aquest temps, s’ha fet únicament el manteniment mínim de neteja, buidat de papereres, neteja de fonts i reg de jardineres.

La reducció obligada del servei, afegida a la primavera plujosa, ha provocat el creixement exuberant de la vegetació, que ha tenyit la ciutat de verd i ha canviat la visió habitual dels espais públics de Lleida, amb l’aparició d’herbes i flors espontànies als escocells dels arbres, als parterres, a la gespa...

El retorn a les tasques de manteniment dels espais verds des de començament de maig s’està dirigint a retallar i reconduir aquest creixement natural quan ocasiona inconvenients a la ciutadania, ja sigui per la presència de vegetació espontània en lloc d’ús públic -bancs, taules o papereres-, perquè dificulta el pas per voreres i camins o bé perquè s’ha deteriorat la composició vegetal de l’enjardiment inicial.

Els treballs també s’han iniciat als espais naturals del municipi, especialment al Parc de la Mitjana i els Aiguamolls de Rufea, on s’està fent especial incidència a retallar la vegetació dels camins i de les zones de descans i lleure.

Nous criteris de gestió del verd urbà

La Paeria integrarà com a nous criteris de gestió del verd urbà: mantenir els escocells dels arbres amb herbes i flors de poca alçada, permetre el creixement de les gespes en algunes zones de manera que creixin flors espontànies i apareguin fruits i facilitar el creixement natural dels arbres sempre que no interfereixin amb façanes o elements del mobiliari urbà. L’objectiu és augmentar la biodiversitat de la ciutat i promoure una Lleida més verda i amb major presència d’ocells i d’insectes pol·linitzadors.

En aquest sentit, s’incidirà en el concepte dels escocells verds com a element clau per combatre plagues i naturalitzar la ciutat. Aquests espais que seran de gestió voluntària per a la ciutadania.

Missatge d'agraïment

La Paeria agraeix la comprensió i la paciència dels veïns i veïnes de Lleida per les molèsties que hagin pogut ocasionar els canvis en la gestió de la jardineria en els dies més estrictes del confinament.

D'altra banda, durant les darreres setmanes, s’han fet diferents estudis per analitzar els canvis que s’han produït a les ciutats a causa de la disminució de persones i de vehicles als espais públics.

Per exemple, un treball de l’Institut Català d’Ornitologia mostra que ha augmentat la presència i la detectabilitat dels ocells a primeres hores del dia, probablement per la disminució del soroll i de la presència de persones al carrer.

A Lleida, s’ha participat en aquest estudi mitjançant el seguiment dels ocells que 22 famílies han realitzat des dels balcons, anotant cada dia les seves observacions.