Comunicat de la Paeria sobre els casos d’abusos sexuals a l’Aula de Teatre
El reportatge “20 anys d’abusos a l’Aula de Teatre de Lleida”, publicat a la versió digital de l’Ara el 23 de maig, posa de manifest tres qüestions. En primer lloc, el relat cru dels fets denunciats que van ser portats a fiscalia i arxivats perquè havien prescrit. En segon lloc, l’aparició de nous casos que es van produir en els darrers anys, que no han estat denunciats i que no haurien prescrit, i, en tercer lloc, la constatació que la direcció de l’Aula d’aquell moment era coneixedora dels fets des de fa anys i no va actuar durant tot aquest temps fins que no es va produir la denúncia.
Quan l’equip de govern va conèixer els fets, el juny de 2019, va posar a disposició de les víctimes, de Dones a Escena i de l’Aula de Teatre tots els recursos del Centre d’Informació i Atenció a les Dones (CIAD). Es va oferir atenció psicològica individual i en grups a les víctimes i a Dones a escena. Es va treballar tota una bateria de mesures amb l’Aula de Teatre per evitar que torni a passar: la formació del professorat i l’elaboració d’un protocol de prevenció i actuació en cas d’abusos sexuals a l’Aula, que va ser presentat el 25 de febrer. També hi ha prevista una auditoria d’espais, que es farà quan es pugui reobrir el centre. Així mateix, i davant dels fets, volem intensificar les actuacions: en els propers dies i per facilitar que sorgeixin casos més recents que no hagin prescrit, es posarà en funcionament una eina de denúncia. També, està en estudi una altra forma de gestió pública de l’Aula de teatre, servei que actualment presta l’Associació Teatre estable de Lleida a través d’una concessió administrativa, davant la necessitat d’assumir el control d’un servei municipal arran de la gravetat dels fets.
L’aparició d’aquest reportatge aporta noves informacions de què no disposàvem i que ens reforcen la voluntat de prendre un seguit de decisions contundents al respecte. En primer lloc, instem que totes les persones que hagin patit una situació d’abusos, ho denunciïn a través dels canals que aquesta mateixa setmana l’Ajuntament posarà en funcionament, garantint l’opció de poder-ho fer de manera anònima i que puguin utilitzar-se en cas de judici. En segon lloc, l’Ajuntament de Lleida portarà a fiscalia els nous casos que publica l’article i tots aquells que es puguin denunciar a partir d’ara. I, en tercer lloc, els fets relatats al reportatge evidencien que les persones responsables de l’Aula en aquell moment eren coneixedores dels fets i no van actuar. Això ens porta a revisar la concessió administrativa i a prendre decisions al respecte en les properes setmanes.
Des de l’Ajuntament de Lleida donem suport incondicional a les víctimes així com els agraïm i admirem la seva valentia. Serem implacables a l’hora d’actuar des de totes les vessants per reparar els danys tant a nivell d’acompanyament psicològic i emocional a les víctimes, com des d’un punt de vista judicial i contractual. En aquest sentit, es proposarà al ple la creació d’una comissió especial per esclarir els fets, es declararan els agressors com a “persona non grata” a la ciutat i, quan la situació sanitària ho permeti, es durà a terme una acció artística de desgreuge i suport a les víctimes.
La Paeria condemna amb rotunditat qualsevol tipus d’agressió sexual i les situacions de violència de gènere que es puguin produir tant en l’espai públic com privat. Així mateix, no dubta ni dubtarà a l’hora de rebutjar i actuar per donar resposta a necessitats específiques i fer més efectiva la detecció i atenció a casos de violència sexual. S’actuarà amb contundència i amb el compromís de seguir treballant per una ciutat segura i lliure d’agressions sexistes. La màxima és aconseguir espais segurs, en tots els àmbits, on es garanteixi el respecte i que el gènere no sigui motiu d’agressions (com tampoc ho siguin l’origen, l’ètnia, l’edat o cap altre element discriminatori). Cap violència no hi té cabuda.