Àgora digital des de la Panera per visibilitzar la tasca entorn les residències de la gent gran a través de l’art

‘Geografia i Memòria’ és un projecte d’Albert Potrony, que havia de desenvolupar-se a la Residència Balàfia 1 i s’ha readaptat a conseqüència dels efectes de la pandèmia

El Centre d’Art la Panera ha programat pel dimarts, 2 de juny, la segona sessió de live instagram del projecte ‘Geografia i Memòria’, un treball col·laboratiu amb Albert Potrony, a través del qual es vol donar visibilitat a la tasca dels professionals que treballen entorn les residències de la gent gran amb demència dins l’entorn físic de la ciutat.
El projecte, que compta amb el suport de l’Obra Social de La Caixa, a través de la convocatòria ‘Art for change’, i que té com a objectiu impulsar iniciatives artístiques amb un impacte social en col·lectius de risc, ha hagut de remodelar-se a conseqüència dels efectes de la pandèmia, ja que estava previst desenvolupar-lo a la Residència Balafia 1 de Lleida.
Aquestes circumstàncies han obligat a reconvertir la proposta inicial de ‘Geografia i Memòria’ en una àgora digital pública, a la qual s’ha convidat a participar diverses persones relacionades amb l’atenció a la gent gran, la pràctica artística i la mediació cultural, a més d’estar obert a la resta de la ciutadania.
Durant cinc sessions es vol reflexionar en comunitat sobre aquest projecte, sobre la responsabilitat professional envers aquest col·lectiu i sobre el coneixement que podem aconseguir a través de noves estratègies investigatives i de pràctica artística.
La primera de les sessions de l’àgora va arrencar divendres passat amb la presentació del projecte ‘Geografia i Memòria’, mentre que aquest dimarts la trobada s’iniciarà amb la pregunta ‘Poden les arts participatives ser una eina de treball per a serveis sanitaris i socials?’. A la mateixa estan convidats Guillem d’Efak, director de Comunicació de l’Institut Català de la Salut; Marijke Steedman, comissaria de Now Town Culture Programme; Seth Pilmott, artista i mediador en processos col·laboratius; Rachel Hughes, professora de la Universitat de Londres; Roser Sanjuan, responsable de Programes Públics del Centre d’Art la Panera, i Albert Potrony, creador del projecte.
El Centre d’Art la Panera, que des del 2011 col·labora amb l’Hospital Arnau de Vilanova amb projectes artístics col·laboratius, actualment amb la Unitat d’Oncologia, va ser qui va proposar obrir camí més enllà dels hospitals per anar als centres residencials per a la gent gran.
Aquest va ser l’origen de ‘Geografia i Memòria’, que té tres línies d’actuació: un aspecte de millora relacional entre familiars, cuidadors i usuaris, per tal de buscar altres formes de posar en comú les seves necessitats, queixes, demandes i la cerca de solucions a través de desenvolupar recursos artístics que incentivin altres formes de comunicació a les habituals i a la creació d’experiències comunes que enforteixen lligams, empoderament i empatia.
La proposta definitiva és explorar, a través d’una combinació d’activitats artístiques, socials i quotidianes (com ara caminar per la ciutat), si és possible potenciar solidaritats i suports entre cuidadors i cuidats, i alhora donar visibilitat dins del context físic i socials de la ciutat als usuaris.