La Paeria reconeix la solidaritat d’entitats, empreses i particulars en el pla de confinament amb les persones sense llar
El projecte ha comptat amb el suport d’agents locals que s’han implicat en l’atenció de les necessitats sorgides arran de la pandèmia de la Covid-19, coordinat amb l’equip tècnic municipalS’han fet donacions de material, accions solidàries i serveis de voluntariat que l’Ajuntament valora com un actiu valuós que defineix la societat lleidatana, en un moment de màxima complexitat
El projecte ha comptat amb el suport d’agents locals que s’han implicat en l’atenció de les necessitats sorgides arran de la pandèmia de la Covid-19, coordinat amb l’equip tècnic municipalS’han fet donacions de material, accions solidàries i serveis de voluntariat que l’Ajuntament valora com un actiu valuós que defineix la societat lleidatana, en un moment de màxima complexitat
L’Ajuntament de Lleida reconeix les mostres de solidaritat que ha rebut en l’actuació per la crisi sanitària pel coronavirus amb les persones sense llar. El pla s’ha concentrat en l’habilitació del pavelló municipal Agnès Gregori, que ha complementat altres serveis actius, per acollir un major nombre de persones. L’objectiu ha estat donar resposta a les necessitats de les persones usuàries d’aquests serveis i garantir la seva seguretat, en una situació d’excepcionalitat. En les setmanes que s’ha desenvolupat el pla, des del 16 de març fins al 31 de maig, s’ha rebut suport per part d’entitats, empreses i particulars, que s’han implicat en allò que ha estat al seu abast.
La col·laboració ha estat en diferents formats, amb donacions, accions concretes i serveis solidaris de voluntariat. L’activitat s’ha coordinat amb l’equip tècnic, format per professionals de diversos àmbits per orientar, resoldre i garantir la seguretat de tothom, amb una atenció activa les 24 hores del dia.
L’organització ha requerit treball de diversos departaments municipals. Així, l’equip de coordinador tècnic ha fet tasques amb l’equip d’intervenció directa al dispositiu del pavelló (amb més de 170 treballadors municipals, repartit en diferents torns i tasques), tècnics de guàrdia, d’inserció sociolaboral i un equip de suport psicològic.
Treball en xarxa
La Paeria vol reiterar el seu agraïment als agents locals per haver sumat en el projecte, fet que mostra el vessant més solidàri del teixit social i defineix la societat lleidatana amb aquest valuós actiu.
S’ha fet un treball en xarxa davant les dificultats de mantenir un gran volum de persones confinades i d’establir mesures de seguretat i protecció. Hi ha hagut interacció amb l’equip mèdic del CAS (salut mental i addiccions) de l’Hospital Santa Maria i del PSI social (equip de psiquiatria i salut mental de carrer), així com amb Creu Roja Lleida, en el repartiment dels àpats cuinats de les empreses proveïdores. Professionals de Salut publica i del servei de Prevenció de riscos laborals, aportant expertesa i implementant els protocols de seguretat. Igualment, s’ha demanat suport a la Guàrdia Urbana i a Protecció Civil, per a garantir aquesta seguretat, i la mediació amb representants de la comunitat musulmana, ja que en aquest temps s’ha celebrat el Ramadà. Hi ha pres part la Xarxa d'entitats d'atenció a les necessitats bàsiques (Càrites, Fundació Arrels, Creu Roja, Adra, Fundació Esclat Pare Palau i Associació Anti-Sida de Lleida).
També vol posar en relleu accions concretes que han aportat valor social al confinament, que han estat:
-Donació d’una persona particular, que ha confeccionat mascaretes de roba per les persones confinades de refugi i allotjament Jericó.
-La Xarxa de Solidaritat Republicana, donació de mascaretes de roba.
-Centre Dental Pardinyes, donació de material de protecció de guants i mascaretes quirúrgiques.
-Elaboració i donació de pantalles protectores en 3D per part dels Makers i l'estudiant, Albert Gómez, del laboratori de robòtica de la Universitat de Lleida.
-S’ha rebut donacions del Supermercat Consum, Torrons Vicens i la distribuïdora La Flor de Vimbodí, aportant aliments i begudes per als usuaris/es del pavelló municipal Agnès Gregori.
-Els restaurants Ferreruela, l'Espurna, La Huerta i l’Aula Gastronòmica, mitjançant la Federació d’Hostaleria de Lleida, van elaborar àpats solidaris els dies festius de la Setmana Santa.
-Els diaris Segre i La Mañana, les editorials Pagès, Milenio i Fonoll, i les llibreries Caselles i El Genet Blau han fet donacions de material de lectura i premsa.
-La Xarxa Municipal de Ludoteques ha cedit jocs de taula.
Dades confinament
En aquest període, s’ha fet el confinament amb 328 persones en els equipaments habilitats (Jericó, pavelló municipal Agnès Gregori i Hotel Rambla), amb 8.719 allotjaments prestats.
L’actuació ha comportat una reestructuració de les àrees d’atenció i dels recursos disponibles, que han contribuït a un resultat satisfactori de la gestió.
El nivell de contagi ha estat mínim, atenent la complexitat del moment, tant de les persones sense llar ateses com dels professionals que hi han treballat.
En aquests 77 dies que ha durat el confinament al pavelló, s’ha fet l’aïllament de 21 persones amb simptomatologia covid (derivades des dels diferents serveis residencials i de la xarxa de salut).
Sant Joan de Déu també hi ha col·laborat, a través d'un contracte prorrogat del Pla Iglú, amb l'aportació de professionals d'atenció social, suport i orientació sanitària.