L’artista Miguel Gallardo dóna una selecció d’originals dels seus principals personatges al Museu Morera
El conjunt també inclou un recull d’historietes de la seva trajectòria com a autor de còmics, un conjunt de la seva faceta com a il·lustrador i una col·lecció d’esbossos, dibuixos publicitaris, serigrafies, cartells i exemplars dels llibres, revistes i àlbums publicats El regidor de Cultura, Jaume Rutllant, assenyala que donacions com aquesta demostren que “el Museu Morera és una aposta de futur”, perquè ningú donaria la seva obra a un equipament que no tingués continuïtat El director Jesús Navarro confirma l’interès del Museu Morera a ser referent i avantguarda a mostrar aquest llenguatge artístic
El Museu d’Art Jaume Morera ha presentat aquest migdia la donació de l’artista Miguel Gallardo de gairebé 200 originals dels seus principals personatges, a més d’un recull d’historietes que configuren un recorregut per la seva extensa carrera com a autor de còmics. El llegat també aplega un conjunt representatiu de la seva faceta com a il·lustrador, així com una variada col·lecció d’esbossos, dibuixos publicitaris, serigrafies, cartells i exemplars dels seus llibres, revistes i àlbums publicats. “És un conjunt singular i important de la trajectòria de Gallardo, un il·lustrador de referència del còmic underground al nostre país, alhora que situa el museu a l’avantguarda dels equipaments a incorporar al seu fons el còmic com a referent”, ha explicat el director del Museu Morera, Jesús Navarro.
El regidor de Cultura, Jaume Rutllant, ha destacat la importància d’aquesta donació, així com de la que va fer fa un parell d’anys el també il·lustrador Alfons López. “Aquesta concatenació de donacions vol dir que els artistes confien en el Museu Morera, perquè ningú donaria la seva obra si no hi veiessin continuïtat en l’equipament. I és que el Morera és una posta de futur”.
Rutllant ha valorat l’acte d’avui. “De vegades, els museus han vehiculat excessivament la cultura burgesa i oficial que no representa el total de la producció cultural d’una societat. La incorporació de l’obra de Gallardo és una clara aposta del Morera per explicar la societat en tota la seva complexitat i és que la missió dels museus va més enllà de la mera exhibició de l’obra”.
Amb aquesta aportació, “som capaços d’explicar el moment històric dels anys 70 i 80, a través del còmic underground, de la contracultura. I això ens dóna el contrapunt a altres peces que s’exposen al Museu i que probablement només donen una visió parcial de l’art: l’oficial, el de la cultura dominant. Amb aquesta aportació, podem contraposar aquests dos llenguatges. Una forma de mirar la societat, que ens permet tancar el cercle i completar la visió. Per això, la donació de Miguel Gallardo és una aportació magnífica”, ha dit.
Per la seva part, Jesús Navarro ha insistit a explicar que l’aspiració del Museu “és incorporar el còmic al seu fons perquè pugui ser estudiat, però també perquè a partir de les seves aportacions poder incorporar-los als relats que expliquen la nostra història com a societat des de l’art i la creació”.
En aquest sentit, el director del Morera ha anunciat que aquesta línia de treball tindrà continuïtat i ha explicat els contactes amb la Comissió Nacional del Còmic per incorporar més obres d’artistes que són referents per explicar aquest fenomen d’art underground dels anys 70 i 80.
Navarro ha explicat que el Morera s’ha caracteritzat sempre per incorporar a la seva col·lecció diferents llenguatges artístics sense establir jerarquies, línia que fa tres anys s’ha ampliat també amb el còmic per adults, perquè “és un llenguatge creatiu molt vinculat a la cultura de masses, que permet aproximar-nos a què ha estat la cultura popular dels darrers 50 anys. De manera especial a partir de la dècada del setanta, quan es pren consciència que el còmic és un llenguatge creatiu més. Moment, en què el còmic underground es presenta com a cultura alternativa a la dels canals oficials”.
Miguel Gallardo és un dels autors de còmics i il·lustradors més destacats dels darrers quaranta anys al nostre país. Conegut per ser el creador de ‘Makoki’ el 1977, el personatge més emblemàtic del còmic underground espanyol dels anys vuitanta, fou també membre fundador i col·laborador habitual de la històrica revista contracultural ‘El Víbora’. També va crear historietes per a la premsa, com ara les tires de ‘Buitre Buitaker’, per a ABC, o la sèrie ‘Perico Carambola’, per a La Vanguardia. A partir dels anys noranta, Gallardo inicia una prolífica trajectòria com a il·lustrador de premsa i llibres que culmina amb una sèrie de novel·les gràfiques molt personals, carregades de referències autobiogràfiques, com ‘El informe G’ (2001), ‘Un largo silencio’ (2011) o l’aclamada obra ‘María y yo’ (2007), Premi Nacional de Còmic de Catalunya.
El director del Morera ha anunciat per la primera setmana de juliol una trobada virtual amb Miguel Gallardo, en la qual participarà Roser Messa, historiadora d’art i especialista en el còmic underground, per explicar de primera mà el contingut de la donació i fer un repàs a la trajectòria del dibuixant i il·lustrador.