Més d'un 50% de les persones temporeres allotjades per la Paeria no tenen papers
El paer en cap, Miquel Pueyo, ha reiterat al subdelegat de l'Estat, José Crespín, la petició de regularitzar la situació administrativa d'aquestes persones perquè puguin treballar, en el transcurs d'una reunió conjunta en la qual també ha participat el delegat de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré La Paeria està en converses amb els departaments de Treball i Agricultura per buscar alternatives que permetin millorar la gestió de la campanya en el futur
El paer en cap, Miquel Pueyo, ha mantingut aquesta tarda una reunió amb el delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, i amb el subdelegat del Govern central, José Crespín, per parlar de la gestió de la campanya de la fruita a Lleida i de la problemàtica derivada de l'allotjament de persones temporeres sense sostre.
Els representants de les tres administracions han fet una anàlisi compartida de la situació de la campanya de la fruita a partir de les dades de les quals disposa la Paeria, que permeten constatar que entre un 50 i un 58% de les persones allotjades en el dispositiu d'emergència habilitat per la Paeria al pavelló 3 de Fira de Lleida (les xifres varien segons el dia) no tenen regularitzada la seva situació administrativa, fet que els impedeix de treballar legalment a la campanya. Per aquest motiu, Pueyo ha reiterat a Crespín, com ja va fer per carta la setmana passada amb la delegada a Catalunya Teresa Cunillera, la petició que l'Estat abordi la regularització dels sense papers, perquè la situació actual aboca aquestes persones a la marginació i la pobresa.
Durant la reunió, que s'ha celebrat per via telemàtica a petició de la Paeria, s'ha posat també de manifest que un 36% dels temporers allotjats que tenen feina treballen en altres municipis del Baix Segrià i del Baix Cinca, de manera que la ciutat de Lleida està assumint la seva capitalitat territorial en la zona fruitera de Ponent. A més, l'alcalde ha assenyalat que la situació viscuda enguany s'ha vist agreujada per l'efecte crida que va provocar la preocupació expressada des del sector en el sentit que faltaria mà d'obra i pel fet que la Covid-19 ha fet que la campanya fos més complicada i costosa i amb una dimensió social innegable.
Els representants de Paeria, Generalitat i Estat han coincidit en el fet que la gestió de la campanya posa en joc la imatge de la ciutat, del territori i del mateix sector de la fruita i que la societat de Lleida no s'ho pot permetre.
La Paeria ja ha iniciat gestions amb els departaments de Treball i d'Agricultura per treballar en perspectives de futur per millorar la gestió de la campanya en el futur i s'ha compromès a posar en marxa un altre pavelló aquest mateix estiu si una altra administració hi posa recursos per fer-ho possible.
La trobada ha comptat també, per part de la Paeria, amb la participació del tinent d'alcalde Sergi Talamonte, dels regidors Sandra Castro i Joan Ramon Castro i de la futura regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall. Per part de la Generalitat, hi ha participat la gerent de la Regió Sanitària de Lleida, Divina Farreny, i els responsables dels serveis territorials de Treball, Vidal Vidal i el d'Agricultura, Ferran de Noguera. Totes tres administracions s'han compromès a seguir col·laborant per millorar la gestió de la campanya en el futur.