<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/33630>>.

Generalitat i Paeria signen un conveni que permetrà millorar el seguiment de la qualitat del parc d’habitatges a Lleida

L’Ajuntament de Lleida reforçarà l’assessorament a les comunitats de propietaris per resoldre les deficiències detectades

L’Ajuntament de Lleida reforçarà l’assessorament a les comunitats de propietaris per resoldre les deficiències detectades

L’Ajuntament de Lleida i la Generalitat han signat avui un conveni per col·laborar en la gestió de la Inspecció Tècnica de l’Edifici (ITE) dels habitatges que estan obligats a passar-la a la ciutat.

L’acord l’han formalitzat el paer en cap, Miquel Pueyo; el primer tinent d’alcalde de la Paeria, Antoni Postius; la directora de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Judith Gifreu, i el secretari de l'Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra.

Miquel Pueyo ha destacat la importància d’aquest conveni urbanístic, que permetrà millorar el seguiment de la qualitat del parc d’habitatges de Lleida i que s’ha anunciat en la primera presentació pública que es realitza a la Paeria des de l’aixecament de l’estat d’alarma. Per això, "té un valor simbòlic potent", ha dit.

El primer tinent d’alcalde Antoni Postius ha subratllat que l’acord entre la Paeria i la Generalitat permetrà compartir les seves bases de dades sobre els habitatges de la ciutat. L'encreuament de la informació facilitarà que es pugui controlar millor que tots els edificis obligats a superar la inspecció la realitzin i, també, es podrà fer un seguiment més estret dels resultats, tant en els casos de deficiències greus com lleus. L’Ajuntament de Lleida vol potenciar l’assessorament a les comunitats de propietaris a l’hora de resoldre les incidències detectades i optar a les ajudes de la Generalitat.

En el decurs de l’acte, l’alcalde de Lleida ha posat en relleu que aquests dies es compleix el primer aniversari del Pacte Sant Joan de l’Ajuntament de Lleida, entre tres formacions polítiques diferents però que comparteixen l’objectiu de conduir un govern centrat en les persones. Pueyo ha remarcat la solidesa d’aquest pacte un any després.

Inspeccions tècniques d’edificis

La ITE consisteix en una inspecció visual de l'edifici, feta per un tècnic competent, que té per objecte determinar-ne l'estat en el moment de la inspecció i orientar els propietaris en les actuacions a realitzar per complir el deure de conservació i manteniment. Estan obligats a passar al ITE tots els habitatges amb una antiguitat superior als 45 anys.

L’Agència de l’Habitatge de Catalunya està fomentant la realització d’aquestes inspeccions com a mesura per garantir el deure de conservació i manteniment que tenen els propietaris dels habitatges.

Amb la signatura d’aquest conveni es consolida la col·laboració entre les dues administracions ja que permetrà a l’Ajuntament, mitjançant l’ús d’una eina informàtica de gestió de les ITE (PITE), conèixer l’estat de conservació en què es troben els edificis del seu municipi. Actualment, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya ha signat convenis de col·laboració amb els ajuntaments de Barcelona, Vilanova i la Geltrú i Mataró.

51% de compliment del deure de passar la ITE

Les ITE estan regulades a Catalunya des de l’any 2010 i estableixen les condicions en què s’han d’efectuar aquests controls. Permeten conèixer en quin estat es troba un edifici d’habitatges per tal d’impulsar-ne el manteniment, la rehabilitació i la millora (accessibilitat, sostenibilitat i funcionalitat).

Els primers dos a tres anys d’entrada en vigor d’aquesta normativa van efectuar la inspecció entre un 5% i un 10% dels edificis que hi estaven obligats. Després el percentatge va incrementar fins arribar a un compliment entre el 17% i el 22%.

Per afavorir l’increment de comunitats obligades a passar la Inspecció, l’any 2017 la Generalitat, mitjançant l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, va impulsar una campanya informativa que ha permès incrementar aquest percentatge fins a arribar al 51%. Així doncs, fins finals de 2019 s’havien passat 72.642 ITE sobre els 143.022 edificis plurifamiliars d’habitatges construïts fins 1974.

De les ITE presentades fins al moment a Catalunya, un 53% tenen resultats positius ja que són aptes (sense deficiències o amb deficiències lleus) , mentre que un 36% són positius provisionals o cautelars (tenen deficiències importants greus o molt greus que cal subsanar) i només un 11% resulten denegades (fins que no es resolguin les mesures cautelars adoptades per corregir les deficiències greus o molt greus que representen un risc per a persones o béns).

Pel que fa a la demarcació de Lleida, el compliment a tancament de l’any 2019, era del 36%, és a dir, dels 10.521 edificis residencials que tenen el deure de passar la ITE, l’han passada 3.743.

A Lleida ciutat, han passat la inspecció, fins el 31 de maig d’enguany, un total de 1.615 edificis residencials. Amb la signatura d’aquest conveni l’Ajuntament de Lleida podrà fer directament el seguiment de les inspeccions.