<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/33645>>.

El Museu Morera i el Museu de Lleida celebren el dia de l’alliberament LGBTIQ+ buscant referents a les seves col·leccions

Presenten una obra de les seves col·leccions i obren un diàleg a les xarxes socials amb una de les lletres que configuren les sigles del col·lectiuL’activitat forma part d’una iniciativa de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya

Presenten una obra de les seves col·leccions i obren un diàleg a les xarxes socials amb una de les lletres que configuren les sigles del col·lectiuL’activitat forma part d’una iniciativa de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya

El Museu d’Art Jaume Morera i el Museu de Lleida se sumen a la jornada de la diversitat que se celebrarà aquest diumenge, 28 de juny, publicant una obra de les seves col·leccions i exposant-la en diàleg amb una de les lletres que configuren les sigles del col·lectiu LGBTIQ+, amb l’objectiu de difondre la igualtat.

Aquesta iniciativa neix de la comissió de treball de Gèneres i Identitats, que es va constituir a la Xarxa de Museus de Catalunya fa un parell d’anys. L'objectiu d'aquesta comissió s'estén també cap a la revisió crítica d'uns museus on el discurs heteropatriarcal ha estat el predominant, tot excloent, tant a les dones com a protagonistes actives de la creació artística, com a altres identitats de gènere i d'orientació sexual i afectiva.
La comissió inicia ara el projecte #referentsartLGBTIQ amb l'objectiu de visibilitzar i crear referents de la diversitat de les identitats, de les diferents maneres d'identificar-se, sentir-se i estimar.
Les prioritats i línies estratègiques del programa són:
- La formació dels equips dels museus, des de les direccions i personal tècnic fins al personal d’atenció als usuaris.
- El replanteig d'una senyalètica i comunicació amb les persones que visiten els museus, que ha de ser respectuosa i inclusiva vers totes les identitats.
- L'inici de diverses accions concretes, activitats i mostres temporals virtuals i presencials, col·lectives i concretes.
- La revisió crítica de les exposicions permanents amb la incorporació de "referents" LGBTIQ+.
Per començar a visibilitzar aquesta feina, tot coincidint amb el dia de l'Alliberament LGBTIQ+ o dia de l'Orgull, la XMAC s’ha plantejat una acció conjunta i virtual a les xarxes. Disset museus de la Xarxa, entre els quals, el Museu d’Art Jaume Morera i el Museu de Lleida, publicaran demà una obra de la col·lecció i la posaran en diàleg amb una de les lletres que configuren les sigles del col·lectiu als seus canals aquell dia amb els hashtags #referentsartLGBTIQ i #XMAC.
L'objectiu d’aquesta activitat és establir un diàleg i crear referents de la diversitat. No es tracta de classificar a les persones, ni les obres d'art, ni els i les artistes. Les paraules han de servir per entendre'ns, no per etiquetar. Es tracta de fer pedagogia i mostrar la gran diversitat que s'amaga darrere de les sigles i, de pas, és un punt de partida, una autoavaluació per comprovar quins referents estem mostrant a les col·leccions dels nostres museus, què sabem del col·lectiu i quins prejudicis o dificultats hem de superar.
En definitiva, l'objectiu és aconseguir un museu inclusiu, igualitari i integrador, educador i saludable, tot reivindicant la primera i primordial funció dels museus, la Social. Es tracta de reflectir la riquesa i la diversitat de la societat perquè tothom se senti inclòs, perquè ningú se senti al marge.
Per desenvolupar aquesta activitat, el Museu Morera exhibirà el vídeo ‘Un mystique determinado’, amb el que Carles Congost narra com un futbolista surt de l’armari.
Per la seva part, el museu de Lleida opta per ‘El rapte de Ganímedes’, segons Rubens, del segle XVIII i de la col·lecció Gelonch-Viladegut, que reprodueix el mite de l’amor de Júpiter per aquest bell jove pastor.