La Generalitat decreta el confinament de Lleida i set municipis del Segrià

L’alcalde Miquel Pueyo demana un pla de xoc per salvar els sectors econòmics més perjudicats i garantir durant 15 dies el salari dels treballadors i treballadores, que han de sortir i entrar del terme municipal per anar a la feina El paer en cap vol concretar aquests ajuts directes perquè puguin fer-se efectius a l’agost Pueyo apel·la a la responsabilitat i a la dignitat de les forces de la ciutat, perquè “no es el moment de fer política”

La Generalitat de Catalunya ha decretat aquesta tarda el confinament de Lleida i les EMD de Sucs i Raimat dins dels seus termes municipals, així com de set poblacions més del Segrià, per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de la Covid-19. 

Aquesta mesura, que també afecta les poblacions d’Alcarràs, Aitona, la Granja d'Escarp, Massalcoreig, Seròs, Soses i Torres de Segre, entrarà en funcionament a partir de les 0 hores d’aquest dilluns, segons han anunciat el conseller d’Interior, Miquel Buch, i la consellera de Salut, Alba Vergés, en una roda de premsa en la qual també ha participat l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i els presidents de la Diputació i del Consell del Segrià, Joan Talarn i David Masot.
Buch i Vergés han explicat la resolució del Procicat que endureix en aquests municipis les mesures restrictives que es van establir fa una setmana a tota la comarca del Segrià, per evitar aplicar un confinament total, per la qual cosa han fet una crida solidària a la ciutadania a implicar-se en la col·laboració
La resolució permet sortir de casa per fer trobades i activitats de lleure i esportives amb les persones del grup de convivència habitual, i també per altres supòsits, com anar a la feina si no es pot fer teletreball o anar a centres sanitaris. A partir de la mitjanit, quedarà prohibida tota entrada i sortida a aquests municipis a excepció dels serveis essencials. Bars i restaurants només podran oferir serveis a domicili o de recollida amb cita prèvia, i es mantenen els casals d'estiu i les colònies.
L’alcalde Miquel Pueyo ha comparegut per informar que s’ha pogut evitar el confinament total, que “hauria suposat un greu impacte econòmic i emocional pel territori, molt més fort que el que es va viure fa tres mesos”, i ha fet una crida a “no caure en el victimisme ni a enfonsar-nos, perquè no serviria de res”.
El paer en cap ha aprofitat per explicar les peticions que ha fet al president Quim Torra i al vicepresident Pere Aragonès, arran de la nova resolució del Procicat. Demandes que incideixen en l’àmbit de la salut, però també econòmic.
“He insistit de forma respectuosa que es realitzin més proves i cribratges en el territori, per poder fer un seguiment exhaustiu de la pandèmia; he sol·licitat més recursos humans en l’àmbit de l’assistència primària i de la investigació epidemiològica”, ha continuat explicant el paer en cap.
L’alcalde també ha demanat en nom de la ciutat un pla de xoc, adreçat a tots aquells sectors que han patit i patiran encara més l’impacte de les noves mesures restrictives. “En especial per l’hostaleria, el comerç i els petits i mitjans empresaris, alguns dels quals tenen el futur penjat d’un fil”, ha continuat dient.
Ara bé, Miquel Pueyo ha especificat que la seva petició anava més enllà d’un pla de xoc genèric, ja que “ha d’explicitar, quantificar i garantir que estem parlant d’ajuts directes, els quals s’han de poder rebre durant el mes d’agost”.
Les demandes del paer en cap també incideixen en els treballadors i treballadores. “Sé que és una competència de l’Estat, però la Generalitat ha de fer el possible perquè es garanteixin els salaris dels treballadors de fora de la ciutat, que durant aquests 15 dies no podran venir a treballar a Lleida, i d’aquells altres que tampoc podran sortir de la ciutat per anar a les seves ocupacions en altres municipis”.
Per altra part, l’alcalde ha informat que avui mateix donaria instruccions a la Guàrdia Urbana perquè ampliï la capacitat de patrullatge, a fi efecte de garantir el control de les mesures individuals de prevenció (ús de la màscara, distància i restricció de grups i reunions).
En finalitzar la roda de premsa, el paer en cap ha convocat una reunió de Govern per concretar les aportacions específiques de la ciutat en l’àmbit de l’esport, l’oci, la cultural, les cerimònies, l’educació i el condicionament de refugis climàtics, entre d'altres.
Abans de cloure la seva exposició, Miquel Pueyo ha apel·lat a la responsabilitat i a la dignitat de les forces polítiques de la ciutat. “Els ho demano en allò que és essencial: la defensa de la vida i la salut dels conciutadans i la conservació i reconstrucció de la musculatura econòmica, comercial i civil de la ciutat, perquè ara no és el moment de fer política de partit”.
L’alcalde diu que ell no ho farà mentre duri aquestes circumstàncies, perquè des del primer moment de la pandèmia, el lema que ha guiat el govern de la Paeria ha estat “protegir i servir”.